Μαθησιακά Αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας την πρακτική άσκηση, οι φοιτητές/τριες αναμένεται να
(α) έχουν εξοικειωθεί με την παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών σε (ποικίλα) πραγματικά περιβάλλοντα εργασίας
(β) έχουν αναπτύξει δεξιότητες αυτόνομης εργασίας
(γ) έχουν αναπτύξει δεξιότητες ομαδικής εργασίας και συνεργασίας με άλλους επιστήμονες σε ένα διεπιστημονικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών
(δ)) έχουν καλλιεργήσει το απαραίτητο ήθος και τη δεοντολογική συμπεριφορά που υπαγορεύει το επάγγελμα του ψυχολόγου
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Πρακτική Άσκηση συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση σε επαγγελματικό επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων που αποκτούν οι φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, στην αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη ένταξη των αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης στο παραγωγικό σύστημα της χώρας, καθώς και στη δημιουργία ενός δίαυλου αμφίδρομης μετάδοσης των πληροφοριών μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των παραγωγικών φορέων. Η πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών του Τμήματος Ψυχολογίας πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο σε δημόσιες δομές όπου παρέχονται ψυχολογικές υπηρεσίες από επαγγελματίες ψυχολόγους. Ως παραδείγματα τέτοιων δομών αναφέρονται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ή οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, τα Kέντρα Ψυχικής Υγείας, σχολεία ή άλλοι εκπαιδευτικοί χώροι όπου εργάζονται σχολικοί ψυχολόγοι, κτλ., ή γενικώς χώροι (δημόσιοι και ιδιωτικοί) στους οποίους εργάζονται επαγγελματίες οι οποίοι κρίνονται από το Tμήμα ως κατάλληλοι να εποπτεύσουν την άσκηση. H άσκηση στους παραπάνω φορείς διαρκεί 2 μήνες (4 ώρες ημερησίως), λαμβάνει χώρα υπό την εποπτεία του ψυχολόγου του φορέα και η ολοκλήρωσή της πιστοποιείται από αυτόν. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης στο Τμήμα Ψυχολογίας βαθμολογείται με το χαρακτηρισμό Επιτυχής, πιστώνεται με 10ΠΜ/ECTS και είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου. Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-19 όλοι οι φοιτητές/τριες του Τμήματος (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους. Η πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών στo πλαίσιo του παραπάνω Προγράμματος πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο και είναι αμειβόμενη.
Λέξεις Κλειδιά
πρακτική άσκηση, εκπαίδευση, δεξιότητες, αγορά εργασίας
Περιγραφή
Απαραίτητα παραδοτέα βάσει των οποίων αξιολογείται η περίοδος πρακτικής άσκησης για κάθε φοιτητή/τρια αποτελούν: 1. Ηλεκτρονικό ημερολόγιο, 2. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης από ασκούμενο/η, 3. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης από το Φορέα Υποδοχής, 4. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση φοιτητή/τριας από τον Επόπτη του Φορέα Υποδοχής, 5. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση φοιτητή/τριας από τον επόπτη μέλος ΔΕΠ, 6. Ηλεκτρονική Αξιολόγηση Φορέα Υποδοχής από επόπτη μέλος ΔΕΠ.