Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Αναγνωρίζουν τα κυριότερα ένζυμα των τροφίμων καθώς και τις κύριες τεχνολογικές εφαρμογές τους.
2. Γνωρίζουν μικροσυστατικά των τροφίμων όπως βιταμίνες και ανόργανα συστατικά καθώς και το ρόλο τους στα τρόφιμα και στο ανθρώπινο σώμα.
3. Αναγνωρίζουν τα συστατικά που διαμορφώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (ευχυμικά συστατικά, χρωστικές, άλλα πρόσθετα) καθώς και τις αντίστοιχες φυσικοχημικές τους ιδιότητες.
4. Αναγνωρίζουν βλαβερές ουσίες των τροφίμων όπως αλλεργιογόνα.
5. Αντιλαμβάνονται τις σύγχρονες τάσεις της χημείας τροφίμων όπως έιναι ανάπτυξη καινοφανών και λειτουργικών τροφίμων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ένζυμα στα τρόφιμα - ταξινόμηση, παράγοντες που επηρεάζουν την ενζυμική δράση. Απομόνωση ενζύμων και προσδιορισμός ενζυμικής ενεργότητας. Κατηγορίες ενζύμων με τεχνολογική ή/και ποιοτική σημασία σε προϊόντα τροφίμων. Ακινητοποιημένα ένζυμα (φύση, ιδιόητητες). Βιταμίνες (χημεία, σταθερότητα, και φυσιολογία δράσης υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών βιταμινών. Ανόργανα συστατικά (μακροστοιχέια και ιχνοστοιχεία). Ευχυμικά συστατικά των τροφίμων. Εκτίμηση της ευχυμίας ενός προϊόντος - χημική και οργανοληπτική προσέγγιση. Φυσικές χρωστικές (χημεία, ιδιότητες, σταθερότητα σε διάφορα περιβάλλοντα, μεταβολές κατά την επεξεργασία των τροφίμων). Μέτρηση του χρώματος. Πρόσθετα τροφίμων: χημεία, λειτουργικές και διατροφικές ιδιότητες. Βλαβερές ουσίες στα τρόφιμα -Αλλεργιογόνα (χημεία, προέλευση - ιδιότητες). Νέα τρόφιμα και συστατικά - φύση, παραγωγή, ιδιότητες. Λειτουργικά τρόφιμα και βιοενεργά συστατικά -χημεία, ιδιότητες.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Principles of Food Chemistry, John deMan, AVI book, 1990.
Food Chemistry, H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, 2004.