Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να:
1. προσδιορίσουν αλλοιωγόνους και παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα και να διαγνώσουν το αίτιο μικροβιολογικής αλλοίωσης των τροφίμων.
2. προτείνουν μέτρα για την αποτροπή αλλοιώσεων των τροφίμων και τροφικών δηλητηριάσεων.
3. προτείνουν τρόπους βελτίωσης της παραγωγής ζυμουμένων τροφίμων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ταξινόμηση και πηγές των μικροοργανισμών που απαντώνται στα τρόφιμα. Μικροοργανισμοί δείκτες της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Παθογόνοι μικροοργανισμοί. Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Μικροβιολογία προϊόντων που συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μικροοργανισμοί που προκαλούν αλλοιώσεις και παθογόνοι μικροοργανισμοί στα φυτικής και ζωικής προελεύσεως τρόφιμα που συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μικροβιολογία προϊόντων στα οποία προστίθενται χημικά συντηρητικά. Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται ακτινοβόληση, θερμική επεξεργασία, αφυδάτωση. Μικροβιολογία ζυμουμένων τροφίμων, κονσερβοποιημένων τροφίμων, προϊόντων ελάχιστης επεξεργασίας και τροφίμων που υφίστανται σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας. Αρχή των αντιμικροβιακών εμποδίων και εφαρμογές στη συντήρηση των τροφίμων.
Εβδομαδιαίες Διαλέξεις
1. Μικροοργανισμοί στα τρόφιμα (Ταξινόμηση, πηγές των μικροοργανισμών που απαντώνται στα τρόφιμα).
2. Μικροοργανισμοί δείκτες της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Παθογόνοι μικροοργανισμοί.
3. Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν το ρυθμό ανάπτυξης των μικροοργανισμών.
4. Μικροβιολογία προϊόντων που συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
5. Μικροχλωρίδα των φυτικής και ζωικής προελεύσεως τροφίμων που συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
6. Μικροβιολογία προϊόντων στα οποία προστίθενται χημικά συντηρητικά.
7. Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται ακτινοβόληση.
8. Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία.
9. Μικροβιολογία κονσερβοποιημένων τροφίμων.
10. Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται αφυδάτωση.
11. Μικροβιολογία ζυμουμένων τροφίμων.
12. Μικροβιολογία προϊόντων ελάχιστης επεξεργασίας.
13. Μικροβιολογία τροφίμων που υφίστανται σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας. Αρχή των αντιμικροβιακών εμποδίων και εφαρμογές στη συντήρηση των τροφίμων
Λέξεις Κλειδιά
Αλλοιωγόνοι μικροοργανισμοί, παθογόνοι μικροοργανισμοί των τροφίμων, μικροβιολογία ζυμουμένων τροφίμων.