Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
ΤΧΝ 703 Προχωρημένα Μαθήματα Μικροβιολογίας Τροφίμων
Περίγραμμα:
Φυσιολογία ψυχρότροφων, μεσόφιλων, θερμόφιλων, οσμώφιλων μικροοργανισμών. Μελέτη της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών κατά τη συνδυασμένη δράση αντιμικροβιακών εμποδίων που συμβάλλουν στην ασφάλεια των τροφίμων. Μικροβιολογικές αλλοιώσεις. Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας καθώς και προϊόντων ελάχιστης επεξεργασίας. Καλλιέργειες εκκινήσεως, προβιοτικές και προστατευτικές καλλιέργειες. Εφαρμογή μοριακών μεθόδων για την ταυτοποίηση των μικροοργανισμών. Μελέτη περιπτώσεων στη μικροβιολογία τροφίμων.
Εβδομαδιαίες Διαλέξεις:
1. Μικροβιολογική αλλοίωση των τροφίμων
2. Αλληλεπιδράσεις αλλοιωγόνων μικροοργανισμών – Quorum sensing - Μικροοργανισμοί που σχηματίζουν βιοϋμένιο
3. Θερμοάντοχοι μικροοργανισμοί. Σπόρια των μικροοργανισμών και η σημασία τους. Θερμόφιλοι μικροοργανισμοί.
4. Οσμωρύθμιση των μικροοργανισμών. Οσμώφιλες ζύμες. Χημικά συντηρητικά στα προϊόντα με μειωμένη τιμή ενεργότητας νερού.
5. Μικροβιολογική ασφάλεια φρούτων και λαχανικών - Απολυμαντικά στη βιομηχανία τροφίμων (όζον, ενώσεις χλωρίου κλπ.)
6. Χιτοζάνη και υδρολυτικά ένζυμα σαν αντιμικροβιακός παράγοντας.
7. Μικροβιολογία ασηπτικά επεξεργασμένων τροφίμων.
8. Μικροβιολογία αντιμικροβιακών εμποδίων - Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται ήπια θερμική επεξεργασία - Επιφανειακή παστερίωση
9. Ζυμούμενα τρόφιμα - Καλλιέργειες εκκίνησης – Προβιοτικές καλλιέργειες - Προστατευτικές καλλιέργειες.
10. Μικροβιολογικά προβλήματα ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων.
11. Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται νέες μη θερμικές μεθόδους επεξεργασίας.
12. Ανίχνευση μικροοργανισμών με Real-Time PCR.
13. Μελέτη περιπτώσεων στη Μικροβιολογία Τροφίμων.