Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού επιδιώκεται: 1) η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων για το πρωτόκολλο MIDI και την ψηφιακή τεχνολογία του ήχου 2) η ανάπτυξη της ικανότητας εφαρμογής και πρακτικής χρήσης των γνώσεων αυτών σε διαδικασίες που σχετίζονται με τη μουσική παραγωγή 3) η απόκτηση δεξιότητας στη παραγωγή και συναρμογή μουσικής για κινούμενη εικόνα (video)σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικής ενορχήστρωσης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η ραγδαία εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας με τη χρήση των ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων και των υπολογιστών στην πολυκάναλη ηχογράφηση, έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μουσική παραγωγή. Το εξαμηνιαίο μάθημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων τεχνολογιών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία της μουσικής παραγωγής και της μουσικής επένδυσης κινούμενης εικόνας όπως:
Αρχιτεκτονική και συνδεσμολογίες συστημάτων MIDI & Digital Audio. Λογισμικό και τεχνικές πολυκάναλης ηχογράφησης. Ψηφιακή επεξεργασία του ήχου. Τεχνικές mixing & mastering. Μουσική επένδυση κινούμενης εικόνας,γραφικών και σχεδίων.
Λέξεις Κλειδιά
MIDI, Μουσική τεχνολογία, κινούμενα γραφικά, Ηλεκτρονικά μουσικά όργανα
Περιγραφή
Τόσο η διδασκαλία του μαθήματος, όσο και η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών/τριών υλοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε εργαστηριακό χώρο 20 θέσεων εργασίας οι οποίες διαθέτουν το απαιτούμενο υλικό (Η/Υ, κάρτες ήχου, MIDI κλαβιέ, ακουστικά) και λογισμικό για τη διεξαγωγή του μαθήματος. Οι τύποι λογισμικού που χρησιμοποιούνται συστηματικά στη διδασκαλία του μαθήματος και στην εργαστηριακή εξάσκηση των συμμετεχόντων είναι οι παρακάτω:
1. Λογισμικό ηλεκτρονικών παρουσιάσεων (MS Powerpoint)
2.Λογισμικό ανάλυσης και επεξεργασίας σημάτων audio
3. Λογισμικό ηλεκτρονικής ενορχήστρωσης (MIDI & audio sequencing)
Το μάθημα διαθέτει πλήρως οργανωμένο ιστότοπο στο περιβάλλον Moodle το οποίο υποστηρίζει ένα πλήθος υπηρεσιών όπως: παροχή γενικών πληροφοριών για το μάθημα και τον διδάσκοντα, περιβάλλον ανάρτησης ανακοινώσεων,διάθεση ηλεκτρονικών εγγράφων (σημειώσεις, παρουσιάσεις κ.λ.π.).
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Αδάμ Δημήτρης. (2002). Προγραμματίζοντας σε MIDI. Αθήνα: Σύγχρονη Μουσική.
Casabona, Helen. Basic MIDI applications: sequencers, drum machines, and keyboards / by Helen Casabona and David Frederick; edited by Brent Hurtig. GPI Publications; Alfred Pub. Co., c1988
Huber, David (1999). The MIDI Manual: A Practical Guide to MIDI in the Project Studio. Boston: Focal Press.