Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα στοχεύει στην παρουσίαση των κύριων παραμέτρων που αφορούν στην πρόληψη κινδύνων κατά την εργασία σε χημικό εργαστήριο, καθώς επίσης και το πλαίσιο χάραξης συστηματικής πολιτικής από κάθε οργάνωση/επιχείρηση προκειμένου να εξασφαλιστούν ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας σε χημικό εργαστήριο. Οι φοιτητές μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος:
Αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις για να ασχοληθούν με την ασφάλεια σε χημικό εργαστήριο (βιοτεχνίας, βιομηχανίας).
Αποκτούν τις ανάλογες δεξιότητες που απαιτούνται από έναν χημικό μηχανικό.
Μπορεί να εκπαιδεύει νέους χημικούς και χημικούς μηχανικούς σε θέματα ασφάλειας και εργασίας σε χημικό εργαστήριο
Συνεργάζονται με τον τεχνικό ασφαλείας μιας βιομηχανίας για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν μια μελέτη επικινδυνότητας, που να άπτεται θεμάτων ανθρώπινου παράγοντα και εργασιακής ασφάλειας στο χημικό ερεγαστήριο
Είναι σε θέση να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχημάτων και ασθενειών, καθώς επίσης να εξαλείψουν και να αποτρέψουν τη διάδοση πυρκαγιών, μέσα σε χημικό εργαστήριο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, κανόνες και πρότυπα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εργαστηριακές ασκήσεις: Κανονικά διαλύματα, ογκομετρήσεις εξουδετέρωσης, αντιδράσεις οξειδοαναγωγής - προσδιορισμός Fe2+ με KMnO4, συμπλοκομετρικός προσδιορισμός σκληρότητας νερού με EDTA. Φασματοφωτομετρία UV-Vis- προσδιορισμός Fe με ο-φαινανθρολίνη. Φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης - προσδιορισμός σύστασης μίγματος CaCO3/CaCO3*MgCO3. Ορυκτολογική ταυτοποίηση μίγματος CaCO3/CaCO3*MgCO3 με ακτίνες Χ. Ιοντική χρωματογραφία – προσδιορισμός ανόργανων ιόντων σε δείγματα νερού. Αέρια χρωματογραφία, ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός μίγματος αλκανίων. Διαθλασιμετρία, προσδιορισμός συγκέντρωσης σακχάρων σε υδατικά διαλύματα.