Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές /τριες θα μπορούν:
Να επικοινωνούν ως παιδαγωγοί, δημιουργικά και γόνιμα με τους μαθητές τους, να τους αντιμετωπίζουν με ορθό παιδαγωγικό τρόπο
Nα διαχειρίζονται με παιδαγωγικά κριτήρια τη σχολική τάξη
Να γνωρίζουν τον τρόπο, τα στάδια και τις δυσχέρειες της προσωπικής- γνωστικής- κοινωνικής και ηθικής ανάπτυξης των μαθητών/τριών.
Να διακρίνουν τον ρόλο του περιβάλλοντος και της κληρονομικότητας, σε σχέση με τη αναπτυξιακή δόμηση των μαθητών/τριών καθώς και τους τρόπους και τις θεωρίες μάθησης στο εκάστοτε επίπεδο ανάπτυξής τους.
Να προάγουν τις διαπροσωπικές σχέσεις στη σχολική τάξη και να διαχειρίζονται τα θέματα και τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.
Να αξιοποιούν γόνιμα τον ελεύθερο χρόνο τους με την προοπτική της δια βίου μόρφωσής τους.
Να αξιολογούν ορθά και αντικειμενικά τόσο τον εαυτό τους, ως διδάσκοντα και παιδαγωγό, όσο και την επίδοση και την ευρύτερη πνευματική πρόοδο του μαθητών/τριών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι να καταστούν οι φοιτητές ικανοί, μέσω της θεωρητικής τους κατάρτισης σε θέματα αγωγής των παιδιών και των εφήβων, να αντιμετωπίζουν τον νέο άνθρωπο με παιδαγωγικά μέσα και κριτήρια. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός στο περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνονται και οι βασικές αρχές της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, οι οποίες διευκολύνουν την επιστημονική προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης.
Οι βασικές θεματικές που περιέχονται στο μάθημα είναι οι εξής: 1. Η ιστορία της αγωγής, 2. Ο σκοπός και αναγκαιότητα της αγωγής 3. Κληρονομικότητα, αγωγή και περιβάλλον (οικογένεια, κοινωνία, εκκλησία, φορείς κ.ά) 4. Προσωπική, γνωστική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη του ανθρώπου. 5. Νοημοσύνη 6. Κίνητρα και θεωρίες μάθησης, 7. Σχέσεις παιδαγωγού και παιδαγωγούμενου 8. Παιδαγωγικά προβλήματα (κοινωνικός αποκλεισμός, αναλφαβητισμός κ.ά). 9. Συμπεριφορά των μαθητών και διαχείριση της σχολικής τάξης 10. Σύγχρονες μέθοδοι και μέσα αγωγής, 11. Ελεύθερος χρόνος και αγωγή 12. Ετερότητα και αγωγή, 13. Η διά βίου μάθηση
Λέξεις Κλειδιά
Γενική Παιδαγωγική, Παιδαγωγός, Παιδαγωγική Ψυχολογία,
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Δ. Χατζηδήμου, Εισαγωγή στην Παιδαγωγική. Θέσεις, αντιθέσεις και προβληματισμοί, Θεσσαλονίκη 2002.
2. Χ. Κωνσταντίνου, Σχολική πραγματικότητα και κοινωνικοποίηση του μαθητή. Σκιαγράφηση των κοινωνικοποιητικών μηνυμάτων του σχολείου και των εκπαιδευτικών, εκδ. Gutenberg), Αθήνα (χ.χ).
3. Η. Ρεράκης, Ο «άλλος» στο ελληνικό σχολείο. Ορθόδοξη χριστιανοπαιδαγωγική θεώρηση, εκδ. Π. Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2006.
4. Η. Ρεράκης, Κοινωνική ένταξη και θρησκευτική αγωγή του μαθητή στο ελληνικό σχολείο, εκδ. Π. Πουρναράς, Θεσσαλονίκη 2010.
5. K.Muelbauer, Κοινωνικοποίηση. Θεωρία και έρευνα, μτφρ. Δ. Δημοκίδης, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2000.
6. Αχ. Καψάλης, Παιδαγωγική Ψυχολογία, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2009.
7. Αλ. Κοσμόπουλος, Σχεσιοδυναμική παιδαγωγική του προσώπου, εκδ. Γρηγόρης 21990.
8. Κ. Μπακιρτζής, Επικοινωνία και αγωγή, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2002.
9.Αθ. Γκότοβος, Οικουμενικότητα, ετερότητα και ταυτότητα: Η επαναδιαπραγμάτευση του νοήματος της παιδείας, Ιωάννινα 2001.
10.Αλ. Κακαβούλης, Ηθική ανάπτυξη και αγωγή, Αθήνα 1994.