ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ / NUTRITION AND METABOLISM
ΚωδικόςΝ322Ε
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001917

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης ΚατεύθυνσηςΕαρινό-4
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΕπιλογής ΚατεύθυνσηςΕαρινό-4

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Ώρες Συνολικά26
Class ID
600143078
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις Γενικής Χημείας, όπως και Αρχών της Επιστήμης της Διατροφής.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να : 1. Kατανοήσουν τις διαδικασίες της πέψης, απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας των ενεργοφόρων και μη ενεργοφόρων θρεπτικών συστατικών. 2. Αναγνωρίσουν το βιολογικό ρόλο και τις βασικές μεταβολικές οδούς των θρεπτικών συστατικών. 3. Κατανοήσουν τη ρύθμιση της ομοιόστασης μέσω ρυθμιστικών μηχανισμών εξισορρόπησης. 4. Κατανοήσουν τη σχέση της διατροφής και του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών με την εμφάνιση και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Βασικές έννοιες της διατροφής 2. Μοριακή διάσταση της διατροφής 3. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού: Ενέργεια 4. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού: πρωτεΐνες και αμινοξέα 5. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού: υδατάνθρακες και λιπίδια 6. Η γαστρεντερική οδός 7. Εισαγωγή στο μεταβολισμό της πληροφόρησης 8. Επίδραση διατροφικών παραγόντων στην παθογένεια της καρδιαγγειακής νόσου 9. Θρεπτικά συστατικά και οι επιδράσεις τους στην οστική υγεία 10. Εκτίμηση της επίδρασης της διατροφής στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος 11. Έλεγχος της πρόσληψης τροφής 12. Παχυσαρκία - υποσιτισμός και επιπτώσεις στην υγεία 13. Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη - Ανάπτυξη κατά τη γήρανση
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, διατροφή, μεταβολισμός, υγεία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση PowerPoint και διαδικτύου.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων23
Εξετάσεις50
Σύνολο112
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Προφορική εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Διατροφή και Μεταβολισμός - Gibney M.J., et al., Επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Ζαμπέλας Α., Εκδόσεις Παρισιάνου, 2008
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Ο έλεγχος του μεταβολισμού στο μοριακό επίπεδο, Ι.Γ. Γεωργάτσος, 3η έκδοση Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, 2005. Βιοχημεία, Berg Jeremy M. Tymoczko John L. Gregory J. Jr. Gatto Stryer Lubert. Μετάφραση: Α. Αλετράς, Θ. Βαλκανά, Δ. Δραΐνας, Κ. Δραΐνας, Η. Κούβελας, Γ. Κ. Παπαδόπουλος, Μ. Φράγκου-Λαζαρίδη. 2006. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Τελευταία Επικαιροποίηση
08-04-2020