Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Kατανοήσουν τις διαδικασίες της πέψης, απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας των ενεργοφόρων και μη ενεργοφόρων θρεπτικών συστατικών.
2. Αναγνωρίσουν το βιολογικό ρόλο και τις βασικές μεταβολικές οδούς των θρεπτικών συστατικών.
3. Κατανοήσουν τη ρύθμιση της ομοιόστασης μέσω ρυθμιστικών μηχανισμών εξισορρόπησης.
4. Κατανοήσουν τη σχέση της διατροφής και του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών με την εμφάνιση και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Βασικές έννοιες της διατροφής
2. Μοριακή διάσταση της διατροφής
3. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού: Ενέργεια
4. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού: πρωτεΐνες και αμινοξέα
5. Η ολοκλήρωση του μεταβολισμού: υδατάνθρακες και λιπίδια
6. Η γαστρεντερική οδός
7. Εισαγωγή στο μεταβολισμό της πληροφόρησης
8. Επίδραση διατροφικών παραγόντων στην παθογένεια της καρδιαγγειακής νόσου
9. Θρεπτικά συστατικά και οι επιδράσεις τους στην οστική υγεία
10. Εκτίμηση της επίδρασης της διατροφής στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
11. Έλεγχος της πρόσληψης τροφής
12. Παχυσαρκία - υποσιτισμός και επιπτώσεις στην υγεία
13. Διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη - Ανάπτυξη κατά τη γήρανση
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, διατροφή, μεταβολισμός, υγεία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Ο έλεγχος του μεταβολισμού στο μοριακό επίπεδο, Ι.Γ. Γεωργάτσος, 3η έκδοση Εκδόσεις Γιαχούδη-Γιαπούλη, 2005.
Βιοχημεία, Berg Jeremy M. Tymoczko John L. Gregory J. Jr. Gatto Stryer Lubert. Μετάφραση: Α. Αλετράς, Θ. Βαλκανά, Δ. Δραΐνας, Κ. Δραΐνας, Η. Κούβελας, Γ. Κ. Παπαδόπουλος, Μ. Φράγκου-Λαζαρίδη. 2006. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης