Σύγχρονες Μηχανές

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣύγχρονες Μηχανές / Synchronous Machines
Κωδικός068
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΗλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΧαράλαμπος Δημουλιάς
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600001021

Πρόγραμμα Σπουδών: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 9
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕπιλογής845
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝΕπιλογής845
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝΕπιλογής845

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣύγχρονες Μηχανές
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Class ID
600144713

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοPolytechnic - wing C (ECE & Rural Eng.)
ΌροφοςFloor 1
ΑίθουσαΑ4 (5)
ΗμερολόγιοTuesday 17:00 to 19:00
ΚτίριοPolytechnic - wing C (ECE & Rural Eng.)
ΌροφοςFloor 1
ΑίθουσαΑ7 (4)
ΗμερολόγιοThursdsay 17:00 to 19:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: 1)μπορούν να κάνουν το βασικό σχεδιασμό του στάτη και του δρομέα μιας σύγχρονης μηχανής έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα μαγνητικά πεδία για την ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικής ροπής. 2) μπορούν να προσδιορίσουν τα όρια λειτουργίας μιας σύγχρονής μηχανής στην μόνιμη κατάσταση λειτουργίας και να υπολογίζουν τα διάφορα ηλεκτρικά μεγέθη της 3) μπορούν να υπολογίσουν την συμπεριφορά μιας σύγχρονης μηχανής σε κατάσταση συμμετρικού και ασύμμετρου βραχυκυκλώματος στους ακροδέκτες της. 4) μπορούν να προσδιορίσουν τον απαιτούμενο έλεγχο που πρέπει να επιβληθεί στην διέγερση μιας σύγχρονης μηχανής έτσι ώστε να επηρεάσουν την άεργη ισχύ της, την τάση στους ακροδέκτες της και την ρύθμιση του συντελεστή ισχύος. 5) μπορούν να διαφοροποιούν τις ανωτέρω μεθοδολογίες υπολογισμού σε συνάρτηση με το είδος του δρομέα (κυλινδρικός ή έκτυπων πόλων).
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κατασκευαστικά στοιχεία των ΣΜ (κατασκευή του δρομέα, του στάτη, της διέγερσης, του συστήματος ψύξης, των πόλων του δρομέα, των τυλιγμάτων απόσβεσης). Ανάλυση της στοιχειώδους ΣΜ για την κατανόηση της δημιουργίας των μαγνητικών πεδίων σε αυτήν. Δημιουργία του στρεφόμενου μαγνητικού πεδίου. Ανάλυση της δημιουργίας ροπής από την αλληλεπίδραση των πεδίων του στάτη και δρομέα. Διαμόρφωση των τυλιγμάτων του στάτη για την επίτευξη ημιτονοειδούς τάσης σε αυτόν. Εξαγωγή του ισοδύναμου ηλεκτρικού μοντέλου της ΣΜ. Διάκριση μεταξύ μηχανών με κυλινδρικό δρομέα και μηχανών με δρομέα εκτύπων πόλων. Επίδραση του μαγνητικού κορεσμού σε μία ΣΜ. Ανάλυση των απωλειών κατά την λειτουργία σε μόνιμη κατάσταση. Επιμερισμός των απωλειών σε εξαρτώμενες και μη από την φόρτιση της μηχανής. Ρύθμιση της ενεργού και άεργου ισχύος σε μία ΣΜ. Ανάλυση της περιοχής ασφαλούς λειτουργίας. Συγχρονισμός της μηχανής με το ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλη λειτουργία δύο σύγχρονων γεννητριών που τροφοδοτούν αυτόνομα ένα φορτίο. Λειτουργία μιας σύγχρονης μηχανής σε σύνδεση με άπειρο ζυγό. Συμπεριφορά μιας σύγχρονης γεννήτριας σε συμμετρικά και ασύμμετρα βραχυκυκλώματα στους ακροδέκτες της. Εξαγωγή των ισοδυνάμων κυκλωμάτων στα διάφορα στάδια ενός βραχυκυκλώματος.
Λέξεις Κλειδιά
Σύγχρονες ηλεκτρικές μηχανές, διέγερση δρομέα, συγχρονισμός, αλληλεπίδραση μαγνητικών περδίων, συμμετρικά και ασύμετρα βραχυκυκλώματα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Η επικοινωνία με τους φοιτητές όσον αφορά το μάθημα (ανακοινώσεις, διανομή διαφανειών σε ppt, αποτελέσματα εξετάσεων, πληροφοριακές ιστοσελίδες, κλπ) γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του μαθήματος http://alexander.ee.auth.gr:8083/eTHMMY/cms.course.login.do?method=execute&PRMID=171.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις722,4
Εργαστηριακή Άσκηση150,5
Εξετάσεις632,1
Σύνολο1505
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές εξετάζονται γραπτώς στην κατανόηση του θεωρητικού υπόβαθρου και στην ικανότητα επίλυσης ασκήσεων. Επίσης εκπονούν εργασία επάνω στις μετρήσεις που συνέλεξαν κατά την εκπόνηση της εργαστηριακής άσκησης και στην οποία βαθμολογούνται. Ο συντελεστής βαρύτητας των γραπτών εξετάσεων στον τελικό βαθμό είναι 80%. Ο συντελεστής βαρύτητας του εργαστηρίου στον τελικό βαθμό είναι 20%.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Χ. Δημουλιάς, "Ηλεκτρικές Μηχανές", ISBN: 978-960-418-431-6, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε., κωδικός στον ΕΥΔΟΞΟ: 32997559 2)Ι. Ξυπτεράς, "Ηλεκτρικές Μηχανές, Τόμος ΙΙ, Σύγχρονες Μηχανές", ISBN: 960-431-308-8, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΓΙΑ ΖΗΤΗ & ΣΙΑ ΟΕ, κωδικός στον ΕΥΔΟΞΟ:11049
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1) Σημειώσεις που αφορούν τις εργαστηριακές ασκήεις και διανέμονται σε ηλεκτρονική μορφή απο την ιστοσελίδα του μαθήματος. 2) Video clips για την δημιουργία των στρεφόμενων και στατικών μαγνητικών πεδίων στην μηχανή. Διανέμονται και με το βιβλίο Νο1 και απο την ιστοσελίδα του μαθήματος.
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-03-2016