Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα:
1)μπορούν να κάνουν το βασικό σχεδιασμό του στάτη και του δρομέα μιας σύγχρονης μηχανής έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα μαγνητικά πεδία για την ανάπτυξη ηλεκτρομαγνητικής ροπής.
2) μπορούν να προσδιορίσουν τα όρια λειτουργίας μιας σύγχρονής μηχανής στην μόνιμη κατάσταση λειτουργίας και να υπολογίζουν τα διάφορα ηλεκτρικά μεγέθη της
3) μπορούν να υπολογίσουν την συμπεριφορά μιας σύγχρονης μηχανής σε κατάσταση συμμετρικού και ασύμμετρου βραχυκυκλώματος στους ακροδέκτες της.
4) μπορούν να προσδιορίσουν τον απαιτούμενο έλεγχο που πρέπει να επιβληθεί στην διέγερση μιας σύγχρονης μηχανής έτσι ώστε να επηρεάσουν την άεργη ισχύ της, την τάση στους ακροδέκτες της και την ρύθμιση του συντελεστή ισχύος.
5) μπορούν να διαφοροποιούν τις ανωτέρω μεθοδολογίες υπολογισμού σε συνάρτηση με το είδος του δρομέα (κυλινδρικός ή έκτυπων πόλων).
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κατασκευαστικά στοιχεία των ΣΜ (κατασκευή του δρομέα, του στάτη, της διέγερσης, του συστήματος ψύξης, των πόλων του δρομέα, των τυλιγμάτων απόσβεσης). Ανάλυση της στοιχειώδους ΣΜ για την κατανόηση της δημιουργίας των μαγνητικών πεδίων σε αυτήν. Δημιουργία του στρεφόμενου μαγνητικού πεδίου. Ανάλυση της δημιουργίας ροπής από την αλληλεπίδραση των πεδίων του στάτη και δρομέα. Διαμόρφωση των τυλιγμάτων του στάτη για την επίτευξη ημιτονοειδούς τάσης σε αυτόν. Εξαγωγή του ισοδύναμου ηλεκτρικού μοντέλου της ΣΜ. Διάκριση μεταξύ μηχανών με κυλινδρικό δρομέα και μηχανών με δρομέα εκτύπων πόλων. Επίδραση του μαγνητικού κορεσμού σε μία ΣΜ. Ανάλυση των απωλειών κατά την λειτουργία σε μόνιμη κατάσταση. Επιμερισμός των απωλειών σε εξαρτώμενες και μη από την φόρτιση της μηχανής. Ρύθμιση της ενεργού και άεργου ισχύος σε μία ΣΜ. Ανάλυση της περιοχής ασφαλούς λειτουργίας. Συγχρονισμός της μηχανής με το ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλη λειτουργία δύο σύγχρονων γεννητριών που τροφοδοτούν αυτόνομα ένα φορτίο. Λειτουργία μιας σύγχρονης μηχανής σε σύνδεση με άπειρο ζυγό. Συμπεριφορά μιας σύγχρονης γεννήτριας σε συμμετρικά και ασύμμετρα βραχυκυκλώματα στους ακροδέκτες της. Εξαγωγή των ισοδυνάμων κυκλωμάτων στα διάφορα στάδια ενός βραχυκυκλώματος.
Λέξεις Κλειδιά
Σύγχρονες ηλεκτρικές μηχανές, διέγερση δρομέα, συγχρονισμός, αλληλεπίδραση μαγνητικών περδίων, συμμετρικά και ασύμετρα βραχυκυκλώματα
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Χ. Δημουλιάς, "Ηλεκτρικές Μηχανές", ISBN: 978-960-418-431-6,
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε., κωδικός στον ΕΥΔΟΞΟ: 32997559
2)Ι. Ξυπτεράς, "Ηλεκτρικές Μηχανές, Τόμος ΙΙ, Σύγχρονες Μηχανές",
ISBN: 960-431-308-8, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΓΙΑ ΖΗΤΗ & ΣΙΑ ΟΕ, κωδικός στον ΕΥΔΟΞΟ:11049