Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στoυς παράγοντες (ενδογενείς και εξωγενείς) που επηρεάζουν την επιβίωση και ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα, καθώς επίσης και τους παράγοντες που αναστέλλουν ή προκαλούν την καταστροφή των μικροοργανισμών.
Επίσης, αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν τροφιμογενή νοσήματα που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, παράσιτα και βιοτοξίνες, που έχουν σχέση με τη Δημόσια Υγεία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1η-2η ώρα: Ομάδες μικροοργανισμών που απαντώνται στα τρόφιμα. Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα [ενδογενείς παράγοντες: η οξύτητα του τροφίμου (ενεργός ολική - οξύτητα), η υγρασία και ο συντελεστής ενεργού ύδατος). [Ν.Σ.]
3η-4η ώρα: Άλλοι ενδογενείς παράγοντες: το δυναμικό οξειδοαναγωγής (Eh), οι αντιμικροβιακοί παράγοντες του τροφίμου, η επάρκεια του τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά, η δομή του τροφίμου. Εξωγενείς παράγοντες (η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος, οι τροποποιημένες ατμόσφαιρες κλπ.). [Ν.Σ.]
5η-8η ώρα: Συνδυασμός ενδογενών-εξωγενών παραγόντων. Μικροβιακά εμπόδια (hurdles). Μικροβιολογία των τροφίμων που α) υφίστανται θερμική επεξεργασία β) συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες γ) υφίστανται ακτινοβολία, δ) υφίστανται αφυδάτωση. Επίδραση χημικών συντηρητικών – αντιμικροβιακών ουσιών στους μικροοργανισμούς. [Ν.Σ.]
9η ώρα: Ενδιάμεση εξέταση
10η-11η ώρα: Τροφιμογενή νοσήματα από: S. aureus, C. perfringens, B. cereus, C. botulinum. [Ε.Ι.]
12η-13η ώρα: Τροφιμογενή νοσήματα από Salmonella, E. coli, Shigella, Yersinia, Vibrios
14η ώρα: Τροφιμογενή νοσήματα από Campylobacter, Listeria. [Ε.Ι.]
15η-16η ώρα: Ιώσεις. Μυκοτοξίνες. Τροφιμογενείς διαταραχές που οφείλονται σε παράσιτα και Βιοτοξίνες. [Ε.Ι.]
17η ώρα: Επιδημιολογική έρευνα τροφοδηλητηριάσεων. [Ε.Ι.]