ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / Food Microbiology
Κωδικός8.2
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΚτηνιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΕυάγγελος Οικονόμου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000678

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κτηνιατρικής (2020-2021)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό842

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία17
Class ID
600146941
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στoυς παράγοντες (ενδογενείς και εξωγενείς) που επηρεάζουν την επιβίωση και ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα, καθώς επίσης και τους παράγοντες που αναστέλλουν ή προκαλούν την καταστροφή των μικροοργανισμών. Επίσης, αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν τροφιμογενή νοσήματα που οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, παράσιτα και βιοτοξίνες, που έχουν σχέση με τη Δημόσια Υγεία.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
1η-2η ώρα: Ομάδες μικροοργανισμών που απαντώνται στα τρόφιμα. Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών στα τρόφιμα [ενδογενείς παράγοντες: η οξύτητα του τροφίμου (ενεργός ολική - οξύτητα), η υγρασία και ο συντελεστής ενεργού ύδατος). [Ν.Σ.] 3η-4η ώρα: Άλλοι ενδογενείς παράγοντες: το δυναμικό οξειδοαναγωγής (Eh), οι αντιμικροβιακοί παράγοντες του τροφίμου, η επάρκεια του τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά, η δομή του τροφίμου. Εξωγενείς παράγοντες (η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος, οι τροποποιημένες ατμόσφαιρες κλπ.). [Ν.Σ.] 5η-8η ώρα: Συνδυασμός ενδογενών-εξωγενών παραγόντων. Μικροβιακά εμπόδια (hurdles). Μικροβιολογία των τροφίμων που α) υφίστανται θερμική επεξεργασία β) συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες γ) υφίστανται ακτινοβολία, δ) υφίστανται αφυδάτωση. Επίδραση χημικών συντηρητικών – αντιμικροβιακών ουσιών στους μικροοργανισμούς. [Ν.Σ.] 9η ώρα: Ενδιάμεση εξέταση 10η-11η ώρα: Τροφιμογενή νοσήματα από: S. aureus, C. perfringens, B. cereus, C. botulinum. [Ε.Ι.] 12η-13η ώρα: Τροφιμογενή νοσήματα από Salmonella, E. coli, Shigella, Yersinia, Vibrios 14η ώρα: Τροφιμογενή νοσήματα από Campylobacter, Listeria. [Ε.Ι.] 15η-16η ώρα: Ιώσεις. Μυκοτοξίνες. Τροφιμογενείς διαταραχές που οφείλονται σε παράσιτα και Βιοτοξίνες. [Ε.Ι.] 17η ώρα: Επιδημιολογική έρευνα τροφοδηλητηριάσεων. [Ε.Ι.]
Λέξεις Κλειδιά
μικροβιολογία τροφίμων, τροφιμογενή νοσήματα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις17
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων45
Σύνολο62
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Για τους φοιτητές που θα επιλέγουν να παρακολουθούν το μάθημα με τη ΕΑΦ η αξιολόγηση θα γίνεται: • Με μια ενδιάμεση αξιολόγηση (ΕΑ) στην προκαθορισμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα του 8ου εξαμήνου ημερομηνία και ώρα (9η ώρα διδασκαλίας του μαθήματος), στην ύλη που διδάχτηκε στις ώρες 1η έως και 8η. • Με μια τελική αξιολόγηση (ΤΑ) μέσα στην εξεταστική περίοδο του 8ου εξαμήνου (εξεταστική περίοδος Ιουνίου) στην ύλη που διδάχτηκε στις ώρες 10η έως και 17η. • Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει από το βαθμό της ΕΑ κατά 50% και της ΤΑ κατά 50%. Για τους φοιτητές που δεν παρακολουθούν το μάθημα με τη ΕΑΦ, η τελική βαθμολογία (100%) θα διαμορφώνεται ύστερα από εξέταση όλης της διδακτέας ύλης του μαθήματος στην εξεταστική περίοδο του 8ου εξάμηνου (εξεταστική Ιουνίου).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-03-2020