ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ: ΜΟΝΤΕΡΝΟ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ: ΜΟΝΤΕΡΝΟ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ / ELECTIVE MODULE: THEORY OF ARCHITECTURE. THEORIES OF THE MODERN: FROM THE COSNTRUCTION OF THE CANON TO ITS DECOLONISATION
Κωδικός08TH16
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΑρχιτεκτόνων Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600018885

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2020-21 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής843

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΘΕΩΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600158458

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΠολυτεχνείο - πτέρυγα Α (Αρχιτεκτόνων Μηχ.)
ΌροφοςΙσόγειο
Αίθουσα106 (30)
ΗμερολόγιοΤρίτη 15:00 έως 17:00
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αναμένεται να: • συνδέσουν τη θεωρία με τον σχεδιασμό μέσα από παραδείγματα του 20ού αι., • κατανοήσουν πτυχές της θεωρίας της αρχιτεκτονικής και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του 20ού αι., • εμβαθύνουν σε φιλοσοφικά ρεύματα που επηρέασαν τη θεωρία της αρχιτεκτονικής του 20ού αι., • αναπτύξουν έναν συνεκτικό λόγο γύρω από την κριτική της αρχιτεκτονικής θεωρίας και του σχεδιασμού, • ασκηθούν στην εκπόνηση ενός ερευνητικού πονήματος.
Γενικές Ικανότητες
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Τον κορμό του μαθήματος διατρέχουν κομβικά κείμενα της φαινομενολογικής σκέψης (M. Heidegger, Ch. Norberg-Schulz, J. Pallasmaa) και της γαλλικής επιστημολογικής σχολής (G. Bachelard, M. Foucault) που λειτουργούν ως διαφορετικές αλλά αλληλένδετες αφετηρίες για μια επιλεκτική πορεία στο σώμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θεωρίας. Εντός αυτού του φιλοσοφικού πλαισίου, το μάθημα επιχειρεί τομές εμβάθυνσης στο στερέωμα των παράλληλων, συμπληρωματικών ή/και αντιφατικών συγκροτήσεων της έννοιας του τοπίου ως ιστορικά προσδιορισμένης πολιτικής, ιδεολογικής ή/και κοινωνικής κατασκευής. Επιπλέον, επιδιώκεται η συστηματική διερεύνηση των πολλαπλών και διαρκώς ανατροφοδοτούμενων πολιτισμικών παραγώγων του με στόχο την πληρέστερη κατανόηση της ευρετικής τους αξίας στο πλαίσιο της εννοιολόγησης και της παραγωγής του χώρου. Υποστηρικτικό ρόλο στη διαμόρφωση των εναλλακτικών προσεγγίσεων θα διαδραματίσουν χαρακτηριστικά εργαλεία κριτικής ανάγνωσης και νοητικής ανασυγκρότησης του τοπίου από τη σύγχρονη εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία (M. Augé, A. Vidler, Ζ. Κοτιώνης, Κ. Μωραΐτης, Χρ. Παπούλιας, Γ. Πεπονής, Δ.Α. Φατούρος). Οι διαλέξεις του μαθήματος στοχεύουν στην εξοικείωση των φοιτητριών και των φοιτητών με θεωρίες και θεωρήσεις του χώρου και των επάλληλων νοηματικών ανασυστάσεών του. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενεργοποιηθούν παραδείγματα από τις πολύτροπες ανακατασκευές του τοπίου στις αφηγηματικές τέχνες. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το μάθημα θα κληθούν να εκπονήσουν σύντομα ερευνητικά δοκίμια θεωρητικής διερεύνησης του τοπίου μέσα από τις αναπαραστάσεις του.
Λέξεις Κλειδιά
Θεωρία, Σχεδιασμός, Αναπαράσταση, Χώρος, Τόπος, Τοπίο, Φαινομενολογία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Ήχος
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Για τη διδασκαλία του μαθήματος κατά το εαρινό εξάμηνο 2019-2020 αξιοποιήθηκαν οι πλατφόρμες «Meet» της Google και «Skype για Επιχειρήσεις» όταν σταμάτησαν τα μαθήματα δια ζώσης. Οι παρουσιάσεις του μαθήματος αναρτήθηκαν στο περιβάλλον ηλεκτρονικών μαθημάτων elearning.auth ως διαφάνειες (pdf), αρχείο κινούμενης εικόνας (mp4) και ήχου (3gp). Για την επικοινωνία με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές αξιοποιήθηκαν οι παραπάνω πλατφόρμες, το περιβάλλον elearning.auth και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Για την αξιολόγηση των εργασιών αξιοποιήθηκε το πρόγραμμα ανίχνευσης λογοκλοπής Turnitin.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις26
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων24
Συγγραφή εργασίας / εργασιών25
Σύνολο75
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν το μάθημα θα κληθούν να εκπονήσουν σύντομα ερευνητικά δοκίμια, ατομικά ή ομαδικά, θεωρητικής διερεύνησης του τοπίου μέσα από τις αναπαραστάσεις του.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Norberg-Schulz, Chr., 2009. Το Πνεύμα του Τόπου: Για μια Φαινομενολογία της Αρχιτεκτονικής. Αθήνα: Ε.Μ.Π. Vesely, D., 2019 [2004]. Η Αρχιτεκτονική στην Εποχή της Διχασμένης Αναπαράστασης: Το Ερώτημα της Δημιουργικότητας στη Σκιά της Παραγωγής. Αθήνα: Παπαζήση. Vidler, A., 2019 [2000]. Χωρικές Στρεβλώσεις: Τέχνη, Αρχιτεκτονική και Άγχος στον Σύγχρονο Πολιτισμό. Βόλος: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Bachelard, G., 2014 [1958]. Η Ποιητική του Χώρου. Αθήνα: Χατζηνικολή. Baudelaire, Ch., 2018. Ο Ζωγράφος της Μοντέρνας Ζωής. Αθήνα: Παπαδόπουλος. Benjamin, W., 1994. Σαρλ Μπωντλαίρ: Ένας Λυρικός στην Ακμή του Καπιταλισμού. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Benjamin, W., 2004 [1928]. Μονόδρομος. Αθήνα: Άγρα. Foucault, M., 2012. Ετεροτοπίες και άλλα Κείμενα. Αθήνα: Πλέθρον. Foucault, M., 2013. Σκέψεις γύρω από τον Μαρξισμό, τη Φαινομενολογία και την Εξουσία. Αθήνα: Futura. Heidegger, M., 2008. Κτίζειν, Κατοικείν, Σκέπτεσθαι. Αθήνα: Πλέθρον. Koetter, Fr. & Rowe, C., 1979. Collage City. Cambridge: The MIT Press. Vidler, A., 1992. The Architectural Uncanny: Essays in the Modern Unhomely. Cambridge, Massachusetts: The M.I.T. Press. Γαραντούδης, Ε., Πάτσιου, Β. & Πολυκανδριώτη, Ο. (επιμ.), 2019. Η Ποιητική του Τοπίου [Πρακτικά Συνεδρίου, Α+Β Τόμος]. Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών. Καββαθάς, Δ. (επ.), 2004. Georg Simmel, Joachim Ritter, Ernst H. Gombrich: Το Τοπίο. Αθήνα: Ποταμός. Κονταράτος, Σ., 1994. «Ο Αρχιτέκτονας και η Φιλοσοφία», στο Π. Χριστοδουλίδης (επ.). Αισθητική και Θεωρία της Τέχνης. Αθήνα: Καρδαμίτσα, σ.83-92. Κοτιώνης. Ζ., 1988. «Το Κτηριακό Φως», στο Α. Αντωνάς, Φ. Γιαννίση, Ζ. Κοτιώνης & Μ. Κολοκυθάς (συλλ.). 7 Κείμενα για το Κτήριο. Αθήνα: Μαύρο Μουσείο, σ.5-43. Κοτιώνης. Ζ., 2001. 44 Ιστορίες Αρχιτεκτονικής. Αθήνα: Εκκρεμές. Κοτιώνης. Ζ., 2004. Η Τρέλα του Τοπίου: Αρχιτεκτονική στο Ελληνικό Τοπίο. Αθήνα: Εκκρεμές. Λέφας, Π., 2016 [2008]. Αρχιτεκτονική και Κατοίκηση: Από τον Heidegger στον Koolhaas. Αθήνα: Πλέθρον. Μανωλίδης, Κ. (επ.), 2003. «Ωραίο, Φριχτό κι Απέριττο Τοπίον!»: Αναγνώσεις και Προοπτικές του Τοπίου στην Ελλάδα. Αθήνα: Νησίδες. Μωραΐτης, Κ., 2016 [2015]. Το Τοπίο, Πολιτιστικός Προσδιορισμός του Τόπου: Σημειώσεις για τη Νεότερη Τοπιακή Επεξεργασία του Τόπου. Αθήνα: Ι. Σιδέρης. Παπούλιας, Χ., 1999. Υπερτόπος: Δύο Αρχιτεκτονικές Μελέτες. Αθήνα: Futura. Πεπονής, Γ., 1997. Χωρογραφίες: Ο Αρχιτεκτονικός Σχηματισμός του Νοήματος. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Στρουγκάτσκι, Α. & Μπ., 2008. Πικνίκ δίπλα στο Δρόμο (Στάλκερ). Αθήνα: Εκδόσεις ΑΩ. Φατούρος, Δ., 1995. Ένα Συντακτικό της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής. Χάιντεγγερ, Μ., 1986. Η Προέλευση του Έργου Τέχνης. Αθήνα – Γιάννινα: Δωδώνη.
Τελευταία Επικαιροποίηση
10-11-2020