Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να :
1. Να γνωρίζουν τις βασικές αρχές της Νομοθεσίας Τροφίμων
2. Αναγνωρίζουν τα βασικούς Βιολογικούς και Χημικούς κινδύνους των Τροφίμων
3. Να γνωρίζουν τις βασικές μεθόδους ελέγχου των κινδύνων στα Τρόφιμα
4. Να γνωρίζουν τα βασικά συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας
5.Να αναπτύσουν ένα σχέδιο HACCP
6. Να γνωρίζουν τις βασικές αρχές της επισήμανσης των Τροφίμων
7. Νε έχουν κατανοήσει της βασικές αρχές του διαχείρισης ασφάλειας των Τροφίμων
Περιεχόμενο Μαθήματος
1.Νομοθεσία των Τροφίμων :
-Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
-Ελληνική Νομοθεσία
-Διεθνή Θέματα Νομοθεσίας
2.Εισαγωγή στην Ποιότητα των Τροφίμων:
-Η Έννοια της Ποιότητας
-Προσεγγίσεις Ποιότητας
-Κόστος Ποιότητας
3.Εισαγωγή στα Συστήματα Διασφάλισης της Ποιότητας των Τροφίμων:
-HACCP
-Σειρά Προτύπων ISO 9000:2000
-ISO 22000:2005
-BRC
-IFS
-Eurepgap
4.Το Σύστημα HACCP: I. Κίνδυνοι των Τροφίμων :
-Βιολογικοί κίνδυνοι
-Χημικοί κίνδυνοι
-Φυσικοί κίνδυνοι
5.Το Σύστημα HACCP: IΙ. Έλεγχος των παθογόνων μικροοργανισμών:
-Παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των μικροοργανισμών
-Πρακτικές Ελέγχου
6.Το Σύστημα HACCP: IΙΙ. Προαπαιτούμενα Προγράμματα:
-Προαπαιτούμενα Προγράμματα
-Πρωτόκολλα Διεργασιών
7.Το Σύστημα HACCP: ΙV. Ανάπτυξη-Εφαρμογή-Διατήρηση- Προσομοίωση
Ανάπτυξης Σχεδίου:
-Στάδια Ανάπτυξης
-Αρχές
-Έντυπα
-Γενικό Μοντέλου Σχεδίου HACCP για την Παραγωγή Προϊόντων Κρέατος Θερμικής Επεξεργασίας
8.Το Πρότυπο ISO 22000:2005:
-Περιγραφή Απαιτήσεων
-Εφαρμογή, Πιστοποίηση
-Σχέση με το Σύστημα HACCP
9.H Σειρά Προτύπων ISO 9000:2000:
-Διαχείριση Ολικής Ποιότητας
-Περιγραφή Απαιτήσεων
-Εφαρμογή, Πιστοποίηση
10.Δειγματοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων:
-Δειγματοληψία
-Σχέδια Δειγματοληψίας
-Μικροβιολογικά Κριτήρια
11.Επισήμανση Τροφίμων:
-Αρχές Επισήμανσης
-Νομοθεσία σχετικά με την Επισήμανση για Κατηγορίες Τροφίμων
12.Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών:
-Αρχές
-Εργαλεία Στατιστικού Ελέγχου
-Εφαρμογές
13.Σύγχρονες Προσεγγίσεις στον Έλεγχο της Ποιότητας και Ασφάλειας των Τροφίμων:
-Ανάλυση Επικινδυνότητας
-Κατάλληλο Επίπεδο Προστασίας Του Καταναλωτή (Appropriate Level Of Protection-ALOP), Αντικειμενικά Κριτήρια Ασφάλειας των Τροφίμων (Food Safety Objectives-FSO), Κριτήρια Επίδοσης (Performance Criteria), Κριτήρια Διαδικασίας (Process Criteria)