Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στο πλαίσιο του μαθήματος θα
• γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής αρχαιολογίας και θα εξοικειωθούν με την αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας
• μελετήσουν βασικές κατηγορίες της τέχνης στη ρωμαϊκή Ελλάδα
• κατανοήσουν το φαινόμενο του εκρωμαϊσμού στην αρχαιολογία και τέχνη του ελλαδικού χώρου
• ευαισθητοποιηθούν σε μεθοδολογικά και πρακτικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την εμπλοκή του ερευνητή στο πεδίο που μελετά
• εξασκηθούν στην προφορική και γραπτή παρουσίαση εργασιών και στον σχολιασμό και την κριτική ανάλυση σχετικών άρθρων και μελετών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ρωμαϊκή περίοδος
Η Ρωμαϊκή περίοδος αναφέρεται στα αρχαιολογικά κατάλοιπα και την τέχνη στη διάρκεια μίας ευρύτατης περιόδου που εκτείνεται χρονικά από τον 1ο αι. π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξέταση των αρχαιολογικών καταλοίπων και των διαφόρων κατηγοριών της τέχνης που απαντούν στον ελλαδικό χώρο στην περίοδο της ρωμαιοκρατίας και κυρίως στην περίοδο της ακμής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Θα συζητηθεί το πολύπλοκο ζήτημα του «εκρωμαϊσμού», που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με στόχο να διερευνηθεί σε ποιο βαθμό και με ποιον τρόπο συνδυάζεται η παράδοση με τα νέα στοιχεία που βαθμιαία υιοθετούνται από τη Δύση. Απώτερος στόχος είναι να προσφερθούν μέσω του μαθήματος αυτού εξειδικευμένες γνώσεις ενός πολιτισμού διαφορετικού από τον ελληνικό.
Λέξεις Κλειδιά
Ρωμαϊκή εποχή, ρωμαϊκή αρχαιολογία, ρωμαϊκή γλυπτική, ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, ρωμαϊκή Ελλάδα
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
P. Zanker, O Αύγουστος και η δύναμη των εικόνων (Αθήνα 2006).
H. von Hesberg, Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική (μτφρ. Π. Παπαγεωργίου, επιμ. Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου) (Θεσσαλονίκη 2009)
Σ. Βλίζος (επιμ.), Η Αθήνα κατά τη Ρωμαϊκή εποχή. Πρόσφατες ανακαλύψεις, νέες έρευνες (Αθήνα 2008)
Β. Ευαγγελίδης, Η αγορά των πόλεων της Ελλάδας από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση έως τον 3ο αι. μ.Χ. (Θεσσαλονίκη 2010)
Π. Αδάμ-Βελένη, Μακεδονικοί Βωμοί, Τιμητικοί και ταφικοί βωμοί αυτοκρατορικών χρόνων στη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της επαρχίας της Μακεδονίας και στη Βέροια, πρωτεύουσα του Κοινού των Μακεδόνων (Αθήνα 2002)
Β. Αλλαμανή-Σουρή, Επιτύμβιες στήλες και ανάγλυφα από τη Βέροια και την περιοχή της, (Θεσσαλονίκη 2014)
Γ. Δεσπίνης – Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου – Εμμ. Βουτυράς, Κατάλογος Γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ι-ΙΙΙ (Θεσσαλονίκη 1997-2010)
M. Lagogianni-Georgakarakos, Die Grabdenkmäler mit Porträts aus Makedonien, CSIR, Griechenland III, 1 (Athens 1998)
Κατάκης Στυλιανός, Επίδαυρος: τα γλυπτά των ρωμαϊκών χρόνων από το ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα και του Ασκληπιού, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 223 (Κατάκης 2002)
Θ. Στεφανίδου-Τιβερίου – Π. Καραναστάση – Δ. Δαμάσκος (επιμ.), Κλασική παράδοση και νεωτερικά στοιχεία στην πλαστική της ρωμαϊκής Ελλάδας, Πρακτικά Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, Θεσσαλονίκη 7-9 Μαΐου 2009 (Θεσσαλονίκη 2012)
Th. Stefanidou-Tiveriou, Die lokalen Sarkophage aus Thessaloniki, Sarkophag-Studien 8 (Ruhpolding 2014)