ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ / T1-2 PRINCIPLES OF ECONOMICS
ΚωδικόςΘ1-2
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΜηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΧριστίνα Κακδέρη
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002312

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (2020-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 125
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό114

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600200436
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να εισάγει τον σπουδαστή στις θεμελιώδεις έννοιες και θεωρητικές προσεγγίσεις της οικονομικής επιστήμης. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν - να χρησιμοποιούν και να ερμηνεύουν οικονομικά μοντέλα για την ανάλυση οικονομικών καταστάσεων - να συζητούν και να εφαρμόζουν οικονομική ανάλυση σε καθημερινά προβλήματα και πραγματικές καταστάσεις - να αναγνωρίζουν τις βασικές πηγές και τους δείκτες οικονομικής μεγέθυνσης - να περιγράφουν και να συζητούν τις αιτίες και συνέπειες προβλημάτων των σύγχρονων οικονομιών, όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός κ.α.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον σπουδαστή στις θεμελιώδεις έννοιες και θεωρητικές προσεγγίσεις της οικονομικής επιστήμης μέσα από μια ισορροπημένη προσέγγιση της μικροοικονομικής και της μακροοικονομικής οικονομικής. Στόχος είναι, μέσα από τη θεωρία αλλά και σύγχρονα παραδείγματα, οι φοιτητές να κατανοήσουν το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και την οικονομική, τόσο ως επιστημονικό πεδίο όσο και ως τρόπο αντιμετώπισης του κόσμου. Ειδικότερα, το μάθημα διαρθρώνεται στις παρακάτω δυο βασικές ενότητες: • Σε επίπεδο μικροοικονομικής εξετάζεται η συμπεριφορά των καταναλωτών και επιχειρήσεων (π.χ. πως οι άνθρωποι διαχειρίζονται τους πόρους και αντιδρούν στην ανεπάρκεια των συντελεστών), και αναλύονται οι διαφορετικές μορφές αγοράς. • Σε επίπεδο μακροοικονομικής, το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση της λειτουργίας της αγοράς. Εξετάζονται βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική μεγέθυνση ή/και δημιουργούν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις (π.χ. απασχόληση, πληθωρισμός, επιτόκια, εξωτερικές σχέσεις κ.α.). Παρακάτω παρουσιάζονται οι ενότητες και η θεματολογία των διαλέξεων του μαθήματος. 1. Εισαγωγή. Οικονομική επιστήμη και οικονομία. Το οικονομικό πρόβλημα. Παραγωγικοί συντελεστές και καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων. Οικονομικά συστήματα. 2. Θεωρία της ζήτησης και προσφοράς και ισορροπία αγοράς. Διαμόρφωση τιμής και ποσότητα ισορροπίας. Μεταβολές στην κατάσταση ισορροπίας και αποτελεσματικότητα της αγοράς (πλεόνασμα). 3. Ελαστικότητα. Ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή, ελαστικότητα ζήτησης ως προς το εισόδημα, σταυροειδής ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή. Προσδιοριστικοί παράγοντες/ 4. Θεωρία του καταναλωτή. Εισόδημα, επιλογές, θεωρίες της οριακής χρησιμότητας, καμπύλες αδιαφορίας 5. Παραγωγή και προσφορά. Παραγωγικοί συντελεστές. Συνάρτηση παραγωγής (συνολικό, οριακό και μέσο προϊόν). Έννοιες κόστους και κέρδους. 6. Η θεωρία της επιχείρησης και μορφές διάρθρωσης αγοράς. Τέλειος ανταγωνισμός, μονοπώλιο, ολιγοπώλιο, μονοπωλιακός ανταγωνισμός, αλληλεξάρτηση 7. Μακροοικονομική ισορροπία. Συνολική προσφορά, συνολική ζήτηση. Συνάρτηση κατανάλωσης, σχεδιαζόμενη επένδυση και πολλαπλασιαστής 8. Εισόδημα, αγορά εργασίας και ανεργία. Διανομή του εισοδήματος και φτώχεια. Απασχόληση, ορισμός και είδη ανεργίας. Θέματα πολιτικής. 9. Χρήμα, τράπεζες, επιτόκια, πληθωρισμός. ΑΕΠ, ρευστότητα, ζήτηση χρήματος και επιτόκια. Κεντρικές τράπεζες και η λειτουργία τους. Μέτρηση, αίτια και αποτελέσματα πληθωρισμού. 10. Παγκόσμια οικονομία και διεθνές εμπόριο. Ισοζύγιο πληρωμών και συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Λέξεις Κλειδιά
Μικροοικονομική, Μακροοικονομική, Αγορά, Οικονομικό μοντέλο
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Το μάθημα πραγματοποιείται με την προβολή σημειώσεων σε ppt και video για την επεξήγηση οικονομικών εννοιών. Πραγματοποιείται ενδιάμεση εξέταση (πρόοδος) με online quiz μέσω elearning.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων64
Εξετάσεις5
Σύνολο108
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση του μαθήματος γίνεται μέσα από γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Ferguson , K . Βασικές Αρχές Οικονομικής Θεωρίας , Κριτική, Αθήνα 2. Begg, D., Dornbusch, R., Fischer, S. Εισαγωγή στην Οικονομική, Κριτική, Αθήνα.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Ψειρίδου, Α., Λιανός, Θ., 2015. Οικονομική ανάλυση & πολιτική - Μικροοικονομική. [ηλεκτρ. βιβλ.] Αθήνα:Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/2360
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-12-2020