Περιεχόμενο Μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον σπουδαστή στις θεμελιώδεις έννοιες και θεωρητικές προσεγγίσεις της οικονομικής επιστήμης μέσα από μια ισορροπημένη προσέγγιση της μικροοικονομικής και της μακροοικονομικής οικονομικής. Στόχος είναι, μέσα από τη θεωρία αλλά και σύγχρονα παραδείγματα, οι φοιτητές να κατανοήσουν το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και την οικονομική, τόσο ως επιστημονικό πεδίο όσο και ως τρόπο αντιμετώπισης του κόσμου. Ειδικότερα, το μάθημα διαρθρώνεται στις παρακάτω δυο βασικές ενότητες:
• Σε επίπεδο μικροοικονομικής εξετάζεται η συμπεριφορά των καταναλωτών και επιχειρήσεων (π.χ. πως οι άνθρωποι διαχειρίζονται τους πόρους και αντιδρούν στην ανεπάρκεια των συντελεστών), και αναλύονται οι διαφορετικές μορφές αγοράς.
• Σε επίπεδο μακροοικονομικής, το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση της λειτουργίας της αγοράς. Εξετάζονται βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική μεγέθυνση ή/και δημιουργούν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις (π.χ. απασχόληση, πληθωρισμός, επιτόκια, εξωτερικές σχέσεις κ.α.).
Παρακάτω παρουσιάζονται οι ενότητες και η θεματολογία των διαλέξεων του μαθήματος.
1. Εισαγωγή. Οικονομική επιστήμη και οικονομία. Το οικονομικό πρόβλημα. Παραγωγικοί συντελεστές και καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων. Οικονομικά συστήματα.
2. Θεωρία της ζήτησης και προσφοράς και ισορροπία αγοράς. Διαμόρφωση τιμής και ποσότητα ισορροπίας. Μεταβολές στην κατάσταση ισορροπίας και αποτελεσματικότητα της αγοράς (πλεόνασμα).
3. Ελαστικότητα. Ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή, ελαστικότητα ζήτησης ως προς το εισόδημα, σταυροειδής ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή. Προσδιοριστικοί παράγοντες/
4. Θεωρία του καταναλωτή. Εισόδημα, επιλογές, θεωρίες της οριακής χρησιμότητας, καμπύλες αδιαφορίας
5. Παραγωγή και προσφορά. Παραγωγικοί συντελεστές. Συνάρτηση παραγωγής (συνολικό, οριακό και μέσο προϊόν). Έννοιες κόστους και κέρδους.
6. Η θεωρία της επιχείρησης και μορφές διάρθρωσης αγοράς. Τέλειος ανταγωνισμός, μονοπώλιο, ολιγοπώλιο, μονοπωλιακός ανταγωνισμός, αλληλεξάρτηση
7. Μακροοικονομική ισορροπία. Συνολική προσφορά, συνολική ζήτηση. Συνάρτηση κατανάλωσης, σχεδιαζόμενη επένδυση και πολλαπλασιαστής
8. Εισόδημα, αγορά εργασίας και ανεργία. Διανομή του εισοδήματος και φτώχεια. Απασχόληση, ορισμός και είδη ανεργίας. Θέματα πολιτικής.
9. Χρήμα, τράπεζες, επιτόκια, πληθωρισμός. ΑΕΠ, ρευστότητα, ζήτηση χρήματος και επιτόκια. Κεντρικές τράπεζες και η λειτουργία τους. Μέτρηση, αίτια και αποτελέσματα πληθωρισμού.
10. Παγκόσμια οικονομία και διεθνές εμπόριο. Ισοζύγιο πληρωμών και συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Ferguson , K . Βασικές Αρχές Οικονομικής Θεωρίας , Κριτική, Αθήνα
2. Begg, D., Dornbusch, R., Fischer, S. Εισαγωγή στην Οικονομική, Κριτική, Αθήνα.