Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν:
-να κατανοούν τη συσχέτιση των χρήσεων γης και των βασικών συνιστωσών διαμόρφωσης του χώρου
-να συνθέτουν πληροφορία για την κατανόηση της χωροθέτηση λειτουργιών σε σχέση με τους θεσμούς, τις πολιτικές και τα εργαλεία σχεδιασμού χρήσεων γης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικός στόχος του μαθήματος είναι η εμβάθυνση σε θέματα σχεδιασμού χρήσεων γης ως κεντρικό ζήτημα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Προς αυτή την κατεύθυνση διερευνώνται θεωρίες σχεδιασμού χρήσης γης και χωροθέτησης λειτουργιών που βασίζονται σε οικονομικές προσεγγίσεις όπως επίσης και πιο πρόσφατες προσεγγίσεις π.χ. της οικοσυστιμικής προσέγγισης και της τοποκεντρικής θεώρησης. Γίνεται αναφορά σε βασικές πολιτικές που προωθούνται από την ΕΕ σε σχέση με το σχεδιασμό χρήσεων γης και τα κυριότερα ζητήματα που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της ανθεκτικής και αειφορικής ανάπτυξης. Παρουσιάζονται εργαλεία σχεδιασμού χρήσεων γης όπως κανονιστικά, οικονομικά, επενδυτικά και συμπεριφορικά. Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και τα εργαλεία σχεδιασμού χρήσεων γης που αυτό εμπεριέχει (π.χ. ΠΟΤΑ).
Στο πλαίσιο των εργαλείων και των συστημάτων υποστήριξης σχεδιασμού ειδική αναφορά γίνεται στα μοντέλα προσομοίωσης χρήσεων γης με έμφαση στα μοντέλα αλληλεπρίδρασης χρήσεων γης και μεταφορών. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη χρήση ενός μοντέλου προσομοίωσης για την ανάλυση των υφιστάμενων χρήσεων γης, την αναγνώριση και παραμετροποίηση των κύριων στοιχείων χωρικής οργάνωσης καθώς και την απεικόνιση εναλλακτικών σεναρίων αστικής ανάπτυξης βάσει παραδοχών, περιορισμών και εργαλείων που έχουν διδαχθεί στο μάθημα.
Λέξεις Κλειδιά
Σχεδιασμός χρήσεων γης, μοντέλα προσομοίωσης χρήσεων γης, πολεοδομία, χωροταξία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βιβλίο [11461]: Από τη χωροταξία στη χωροδιαχείριση, Κυβέλου Στέλλα
Βιβλίο [86197810]: Πολεοδομία vs Μεταφορές, Βλαστός Θάνος, Μηλάκης Δημήτρης
Βιβλίο [68404442]: Θεωρία και μεθοδολογία πολεοδομίας, Αλέξανδρος-Φ. Λαγόπουλος