Βιοηθική (Σεμινάριο).

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΒιοηθική (Σεμινάριο). / Bioethics (Seminar).
ΚωδικόςΗΚ02
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΜιλτιάδης Βάντσος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015758

Πρόγραμμα Σπουδών: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 10
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Βιβλικών, Πατερικών, Αγιολογικών και Θρησκειολογικών ΣπουδώνΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν2110
Ιστορίας, Δόγματος, Φιλοσοφίας και ΑρχαιολογίαςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν2110
Εφαρμοσμένης ΘεολογίαςΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης2110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΒιοηθική (Σεμινάριο).
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600229811
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
  • Γερμανικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα είναι σε θέση να αναλύουν τον ηθικό προβληματισμό σε επίκαιρα θέματα της βιοηθικής, να συγκρίνουν και να αξιολογούν τις διάφορες προσεγγίσεις και, τέλος, να παρουσιάζουν πως η χριστιανική βιοηθική μπορεί να διαλέγεται με αυτές στο πλαίσιο ενός διεπιστημονικού διαλόγου.
Γενικές Ικανότητες
  • Λήψη αποφάσεων
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ο έντονος προβληματισμός που αναπτύχθηκε σχετικά με την κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας, την ανάπτυξη νέων μεθόδων και εφαρμογών, καθώς και με τα όρια που πρέπει να τίθενται στις επεμβάσεις στην ανθρώπινη ζωή οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου γνωστικού αντικειμένου, της βιοηθικής. Η βιοηθική επεξεργάζεται ηθικές αρχές, σταθμίζει τα οφέλη, τους πιθανούς κινδύνους και γενικότερα τις συνέπειες της έρευνας και των εφαρμογών της, αξιολογεί τα επιστημονικά επιτεύγματα και καλείται τελικά να αποφανθεί, αν αυτό που είναι επιστημονικά πραγματοποιήσιμο είναι συγχρόνως ηθικά σωστό και υπηρετεί το συμφέρον του ανθρώπου. Τι θεωρείται όμως ως ηθικά σωστό και συμφέρον για τον άνθρωπο; Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αυτού μελετώνται οι σύγχρονες προσεγγίσεις της βιοηθικής, αξιολογούνται οι αρχές που τίθενται και διερευνάται η χριστιανική προσέγγισή της. 1. Ηθικές θεωρίες και αρχές. 2. Αυτονομία, πατερναλισμός και ενημερωμένη συναίνεση. 3. Ο ηθικός προβληματισμός για τον αγέννητο άνθρωπο. 4. Ηθικά ζητήματα στη νεογνολογία. 5. Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. 6. Αναπαραγωγική και θεραπευτική κλωνοποίηση. 7. Ο ηθικός προβληματισμός κατά το τέλος της ζωής. 8. Προγενέστερες οδηγίες και «διαθήκη ζωής» 9. Παρηγορητική φροντίδα ασθενούς. 10. Η μεταμόσχευση οργάνου από ζώντα δότη. 11. Είναι ηθικά αποδεκτή η εμπορία οργάνων; 12. Ο ηθικός προβληματισμός για την ιατρική βελτίωση. 13. Το εικονικό φάρμακο (φαινόμενο placebo) στην συνάφεια της ιατρικής ηθικής.
Λέξεις Κλειδιά
βιοηθική, αγέννητος άνθρωπος, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, έκτρωση, κλωνοποίηση, μεταμόσχευση οργάνων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων111
Συγγραφή εργασίας / εργασιών100
Σύνολο250
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Εργασία και παρουσίασή της στο μάθημα.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Βάντσος Μ., Η ιερότητα της ζωής: παρουσίαση και αξιολόγηση από άποψη Ορθόδοξης Ηθικής των θέσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη βιοηθική, Θεσσαλονίκη 2010. Βάντσος Μ., Ηθική θεώρηση της έκτρωσης, Θεσσαλονίκη 2009. Βάντσος Μ., Το επιστημονικά εφικτό και το ηθικά ορθό. Προσεγγίσεις Ορθόδοξης Βιοηθικής, Θεσσαλονίκη 2016. Βάντσος Μ. - Νικολούσης Ε. Η μεταμόσχευση ιστού και οργάνου από ζώντα δότη. Ιατρική και ηθική θεώρηση, Θεσσαλονίκη 2016. Δεληβογιατζής Σ. Καλοκαιρινού Ελ. (επιμ.), Εισαγωγή στη βιοηθική: ιστορικές και συστηματικές προσεγγίσεις, Θεσσαλονίκη 2014. Καλοκαιρινού Ε. - Πρωτοπαπαδάκης Ε. - Ζέλκα Τρ. (επιμ.), Ο άνθρωπος και οι τεχνικές της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2018. Κανελλοπούλου-Μπότη Μ., Πρωτοπαπαδάκης Ε., Παναγοπούλου-Κουτνατζή Φ. (επιμ.), Βιοηθικοί προβληματισμοί ΙΙΙ. Το παιδί, Αθήνα 2018. Κεσελόπουλος Αν., Εκ του θανάτου εις την ζωήν: θεολογική προσέγγιση στις προκλήσεις της βιοηθικής, Θεσσαλονίκη 2009. Νικολαΐδης Απ., Από τη γένεση στη γενετική: εγχειρίδιο βιοηθικής, Αθήνα 2006. Χατζηνικολάου Νικόλαος, Ελεύθεροι απο το γονιδίωμα: προσεγγίσεις Ορθόδοξης βιοηθική, Αθήνα 2005. Breck John, Από τη γέννηση ως τον θάνατο: Ορθόδοξες προσεγγίσεις σε βιοηθικά διλήμματα, Αθήνα 2008. Breck John, The sacred gift of life: Orthodox Christianity and bioethics, Crestwood 1998. Engelhardt H.Tr., Τα θεμέλια της βιοηθικής: μια χριστιανική θεώρηση, Αθήνα 2007.
Τελευταία Επικαιροποίηση
16-11-2023