Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Case study: παραγωγή γιαουρτιού εμπλουτισμένου με βιταμίνη D και ασβέστιο
• Εισαγωγή στην τεχνολογία παραγωγής γιαούρτης:
o Ανάπτυξη διαγράμματος ροής
o Ζύμωση (&κινητική)
• Ισοζύγια/Ανάλυση βαθμών ελευθερίας/βασικές σχεδιαστικές εξισώσεις
• Προκαταρκτική διαστασιολόγηση κύριων συσκευών (παστερίωση/ζυμωτήρας)
• Παραγωγή ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση στη βιομηχανία. Χρήση νερού ψύξης. Πύργοι ψύξης
• HACCP
• Βασικοί οικονομικοί όροι/δείκτες
• Ανάλυση ευαισθησίας με οικονομικούς όρους
• Διαχείριση αποβλήτων. Περιβαλλοντική αποτίμηση (βιο-)χημικών διεργασιών. Κύκλος άνθρακα και αζώτου. Ανάλυση κύκλου ζωής. Κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκτίμηση επιπτώσεων.
Λέξεις Κλειδιά
ζύμωση, διεργασία, ισοζύγια μαζας και ενεργειας, διαχείριση αποβλήτων
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Heldman D.R. and Lund D.B., Handbook of Food Engineering, 2nd Edition, CRC Press
Taylor & Francis Group, New York, 2007.
2. Klening T.R., Food Engineering Research Developments, Nova Science Publishers,
Inc. New York, 2007.
3. Berk Zeki, Food Process Engineering and Technology, Food Science and Technology