Σχεδιασμός Βιομηχανικών Μονάδων Παραγωγής Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣχεδιασμός Βιομηχανικών Μονάδων Παραγωγής Τροφίμων / Design of Food Industry Production Units
ΚωδικόςΣΒ1
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΘεόδωρος Δαμαρτζής
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600023188

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ Χημική και Βιοχημική Μηχανική: Υγεία & Τρόφιμα

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό117

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣχεδιασμός Βιομηχανικών Μονάδων Παραγωγής Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2024 – 2025
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600245279
Τύπος Μαθήματος
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος θα: 1. αναπτύσουν και κατανοούν ένα διάγραμμα ροής βασικών διεργασιών τροφίμων 2. είναι σε θέση να προσεγγίζουν συστηματικά και πολυμετρικά το σχεδιασμό βιομηχανιών τροφίμων
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
Case study: παραγωγή γιαουρτιού εμπλουτισμένου με βιταμίνη D και ασβέστιο • Εισαγωγή στην τεχνολογία παραγωγής γιαούρτης: o Ανάπτυξη διαγράμματος ροής o Ζύμωση (&κινητική) • Ισοζύγια/Ανάλυση βαθμών ελευθερίας/βασικές σχεδιαστικές εξισώσεις • Προκαταρκτική διαστασιολόγηση κύριων συσκευών (παστερίωση/ζυμωτήρας) • Παραγωγή ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση στη βιομηχανία. Χρήση νερού ψύξης. Πύργοι ψύξης • HACCP • Βασικοί οικονομικοί όροι/δείκτες • Ανάλυση ευαισθησίας με οικονομικούς όρους • Διαχείριση αποβλήτων. Περιβαλλοντική αποτίμηση (βιο-)χημικών διεργασιών. Κύκλος άνθρακα και αζώτου. Ανάλυση κύκλου ζωής. Κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκτίμηση επιπτώσεων.
Λέξεις Κλειδιά
ζύμωση, διεργασία, ισοζύγια μαζας και ενεργειας, διαχείριση αποβλήτων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις240,8
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1284,3
Διαδραστική διδασκαλία στο Υπολογιστικό Κέντρο150,5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών401,3
Εξετάσεις30,1
Σύνολο2107
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
1. γραπτές εξετάσεις 80% 2. εργασία 20%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Heldman D.R. and Lund D.B., Handbook of Food Engineering, 2nd Edition, CRC Press Taylor & Francis Group, New York, 2007. 2. Klening T.R., Food Engineering Research Developments, Nova Science Publishers, Inc. New York, 2007. 3. Berk Zeki, Food Process Engineering and Technology, Food Science and Technology
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-02-2024