Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα:
1. προσεγγίζουν συστηματικά τη σύλληψη και σχεδιασμό ενός καινοτόμου λειτουργικού τροφίμου
2. είναι σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα και αποτελεσματικότητα ενός λειτουργικού τροφίμου
Περιεχόμενο Μαθήματος
• Καινοτομία και στρατηγική δημιουργίας προϊόντων
• Σχεδιασμός λειτουργικού τροφίμου
o Μηχανική της πέψης
Πεπτικό σύστημα
Προσομοίωση πέψης
Μοντελοποίηση
Εργαστήριο Infogest
o Μέθοδοι βελτίωσης βιοαπορροφησιμότητας,
Χημεία φυσικών λειτουργικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά)
Μέθοδοι Ενσωμάτωσης βιολειτουργικού συστατικού
• Ξήρανση καταιονισμού (Θεωρία και εργαστήριο)
• Λυοφιλίσωση
• Microfluidization
• Υπέρηχοι
• Δισκιοποίηση (εργαστήριο)
o Μέθοδοι προσδιορισμού βιολειτουργικότητας :
In vitro
Cell lines
In vivo
In silico
Λέξεις Κλειδιά
λειτουργικό τρόφιμο, βιοπροασβασισμότητα, πέψη, βιολειτουργικότητα
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Designing Functional Foods, Woodhead Publishing,Editor(s): D. Julian McClements, Eric A. Decker,
In Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 2009
2. Functional Food Product Development, Editor(s):Jim Smith, Edward Charter First published:26 April 2010
Print ISBN:9781405178761 |Online ISBN:9781444323351 |DOI:10.1002/9781444323351
3. Functional Foods, Navnidhi Chhikara (Editor), Anil Panghal (Editor), Gaurav Chaudhary (Editor), ISBN: 978-1-119-77632-1 February 2022