Τεχνολογία Λειτουργικών Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΤεχνολογία Λειτουργικών Τροφίμων / Functional Food Technology
ΚωδικόςΤΛ1
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΠάτροκλος Βαρελτζής
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600023189

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ Χημική και Βιοχημική Μηχανική: Υγεία & Τρόφιμα

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό114

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΤεχνολογία Λειτουργικών Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2024 – 2025
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600245280
Τύπος Μαθήματος
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: 1. προσεγγίζουν συστηματικά τη σύλληψη και σχεδιασμό ενός καινοτόμου λειτουργικού τροφίμου 2. είναι σε θέση να βελτιώσουν την ποιότητα και αποτελεσματικότητα ενός λειτουργικού τροφίμου
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
• Καινοτομία και στρατηγική δημιουργίας προϊόντων • Σχεδιασμός λειτουργικού τροφίμου o Μηχανική της πέψης  Πεπτικό σύστημα  Προσομοίωση πέψης  Μοντελοποίηση  Εργαστήριο Infogest o Μέθοδοι βελτίωσης βιοαπορροφησιμότητας,  Χημεία φυσικών λειτουργικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά)  Μέθοδοι Ενσωμάτωσης βιολειτουργικού συστατικού • Ξήρανση καταιονισμού (Θεωρία και εργαστήριο) • Λυοφιλίσωση • Microfluidization • Υπέρηχοι • Δισκιοποίηση (εργαστήριο) o Μέθοδοι προσδιορισμού βιολειτουργικότητας :  In vitro  Cell lines  In vivo  In silico
Λέξεις Κλειδιά
λειτουργικό τρόφιμο, βιοπροασβασισμότητα, πέψη, βιολειτουργικότητα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις210,7
Εργαστηριακή Άσκηση30,1
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων682,3
Συγγραφή εργασίας / εργασιών250,8
Εξετάσεις30,1
Σύνολο1204
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
1. γραπτές εξετάσεις 2. εργασία
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Designing Functional Foods, Woodhead Publishing,Editor(s): D. Julian McClements, Eric A. Decker, In Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 2009 2. Functional Food Product Development, Editor(s):Jim Smith, Edward Charter First published:26 April 2010 Print ISBN:9781405178761 |Online ISBN:9781444323351 |DOI:10.1002/9781444323351 3. Functional Foods, Navnidhi Chhikara (Editor), Anil Panghal (Editor), Gaurav Chaudhary (Editor), ISBN: 978-1-119-77632-1 February 2022
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-02-2024