Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/ φοιτήτριες:
• θα διευρύνουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τις βασικές αρχές της ψυχαναλυτικής θεωρίας για τον ψυχισμό με έμφαση στην κατανόηση της ψυχικής δυσφορίας
• θα μπορούν να διαμορφώσουν μια ψυχοδυναμική διατύπωση του προβλήματος με βάση κλινικό υλικό και να σχεδιάσουν κατάλληλη παρέμβαση
• θα έχουν εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές της ψυχοδυναμικής πρακτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα έχει στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση των γνώσεων των φοιτητών και φοιτητριών στις βασικές αρχές που διέπουν την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και σε σημαντικά ζητήματα τεχνικής. Η ύλη του μαθήματος καθορίζεται εν μέρει από τα ερωτήματα που προκύπτουν στους φοιτητές και φοιτήτριες από την εμπειρία τους κατά την άσκηση της ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας στην πρακτική άσκησή τους. Συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες όσον αφορά την διατύπωση προβλήματος από ψυχαναλυτική σκοπιά, την επεξεργασία της αντίστασης στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, την τεχνική της ερμηνείας, την διαπραγμάτευση της θεραπευτικής σχέσης, την επεξεργασία των ονείρων και άλλων εκφράσεων ασυνείδητης επικοινωνίας, και την κατανόηση από ψυχαναλυτική σκοπιά της ψυχοπαθολογίας με έμφαση σε δυσκολίες στην προσωπικότητα.
Λέξεις Κλειδιά
γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, αντίσταση στη ΓΣΘ, Θεραπευτική σχέση στη ΓΣΘ, Εστίαση της προσοχής στην εμπειρία στο παρόν, θεραπεία σχημάτων
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Bateman, A., & Holmes, J. (1995). Εισαγωγή στην ψυχανάλυση: Σύγχρονη θεωρία και πρακτική. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000.
Casement, P. (1985). Μαθαίνοντας από τον ασθενή. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 1989.
Gabbard, G. O. (2000). Η ψυχοδυναμική ψυχιατρική στην κλινική πράξη. Αθήνα: Εκδόσεις Βήτα, 2012.
Gabbard, G. O. (2004). Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μακράς διάρκειας: Ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο. Αθήνα: Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου, 2010.
Greenberg, J. R., & Mithcell, S. A. (1983). Object relations in psychoanalytic theory. New York & London: Harvard University Press.
Greenson, R. (1967). Η τεχνική της ψυχανάλυσης. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009.
Malan, D. H. (1995). Ατομική ψυχοθεραπεία και η επιστήμη της ψυχοδυναμικής. Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2005.
McWilliams, N. (2004). Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία: Ένας οδηγός για επαγγελματίες. Θεσσαλονίκη: Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας, 2006.