Διασφάλιση Ποιότητας και Λειτουργικά Τρόφιμα

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔιασφάλιση Ποιότητας και Λειτουργικά Τρόφιμα / Qualit Assurance and Functional Foods
ΚωδικόςΚΤ072
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20002625

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Χημικών Μηχανικών (2021-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 4
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογήςΕαρινό-5

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔιασφάλιση Ποιότητας και Λειτουργικά Τρόφιμα
Ακαδημαϊκό Έτος2024 – 2025
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600260782
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος να είναι σε θέση να: 1. Να αναγνωρίζουν και να κατατάσσουν τους κινδύνους της παραγωγικής διαδικασίας για την ασφάλεια ενός τροφίμου 2. Να μπορούν να συντάξουν μια μελέτη HACCP/ISO 3.Να εντοπίζουν και να ξέρουν πώς να ελέγξουν τους παράγοντες ποιότητας των προϊόντων 4. Κατανόηση εννοιών "λειτουργικά τρόφιμα", "βιοδραστικές ουσίες" και πώς μπορούν να σχεδιάσουν/αναπτύξουν ένα λειτουργικό τρόφιμο 5. Να είναι σε θέση να ανακτήσουν και να αξιοποιήσουν βιοδραστσικές ουσίες 6. Να είναι σε θέση να ελέγξουν τη βιοδραστικότητα αυτών των ουσιών in vitro
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή στην ποιότητα - Προσέγγιση Ολικής διαχείρισης Ποιότητας (Total Quality Management) 2. Έλεγχος ποιότητας - προγραμματισμός ποιότητας και ελέγχου - έλεγχος στην παραγωγή - έλεγχος προϊόντος - στατιστικός έλεγχος - επιθεώρηση και δοκιμή 3. Πρότυπα διασφάλισης ποιότητας - HACCP / ISO 4. Ανάπτυξη σχεδίου HACCP & ISO 5. Γενικές αρχές συσκευασίας - Στόχος συσκευασίας - Είδη συσκευασίας - Οικονομική λειτουργία συσκευασίας - Νομοθετική λειτουργία συσκευασίας - Διάρκεια ζωής προϊόντος 6. Υλικά και μορφές συσκευασίας - πλαστική/ μεταλλική/ γυάλινη/ χάρτινη/ ασηπτική/ υπό κενό ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα/ ενεργός ή έξυπνη συσκευασία
Λέξεις Κλειδιά
ποιότητα, διασφάλιση, έλεγχος, συσκευασία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις60
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων20
Εκπόνηση μελέτης (project)70
Σύνολο150
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
1. Γραπτή εργασία 2. Εξετάσεις
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Συσκευασία Τροφίμων, του Ι.Γ.Μπλούκα, εκδ Σταμούλη Εφαρμογή και έλεγχος συστήματος HACCP, Ι.Αμβροσιάδης, εκδ. Σύγχρονη Παιδεία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Total Quality Assurance for the food industries, W.A.Gould & R.W.Gould Στοιχεία ελέγχου και Διασφάλισης ποιότητας, Αυλωνίτης, εκδ Έλλην
Τελευταία Επικαιροποίηση
24-05-2022