Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος να είναι σε θέση να:
1. Να αναγνωρίζουν και να κατατάσσουν τους κινδύνους της παραγωγικής διαδικασίας για την ασφάλεια ενός τροφίμου
2. Να μπορούν να συντάξουν μια μελέτη HACCP/ISO
3.Να εντοπίζουν και να ξέρουν πώς να ελέγξουν τους παράγοντες ποιότητας των προϊόντων
4. Κατανόηση εννοιών "λειτουργικά τρόφιμα", "βιοδραστικές ουσίες" και πώς μπορούν να σχεδιάσουν/αναπτύξουν ένα λειτουργικό τρόφιμο
5. Να είναι σε θέση να ανακτήσουν και να αξιοποιήσουν βιοδραστσικές ουσίες
6. Να είναι σε θέση να ελέγξουν τη βιοδραστικότητα αυτών των ουσιών in vitro
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή στην ποιότητα - Προσέγγιση Ολικής διαχείρισης Ποιότητας (Total Quality Management)
2. Έλεγχος ποιότητας
- προγραμματισμός ποιότητας και ελέγχου
- έλεγχος στην παραγωγή
- έλεγχος προϊόντος
- στατιστικός έλεγχος
- επιθεώρηση και δοκιμή
3. Πρότυπα διασφάλισης ποιότητας
- HACCP / ISO
4. Ανάπτυξη σχεδίου HACCP & ISO
5. Γενικές αρχές συσκευασίας
- Στόχος συσκευασίας
- Είδη συσκευασίας
- Οικονομική λειτουργία συσκευασίας
- Νομοθετική λειτουργία συσκευασίας
- Διάρκεια ζωής προϊόντος
6. Υλικά και μορφές συσκευασίας
- πλαστική/ μεταλλική/ γυάλινη/ χάρτινη/ ασηπτική/ υπό κενό ή τροποποιημένη ατμόσφαιρα/ ενεργός ή έξυπνη συσκευασία
Λέξεις Κλειδιά
ποιότητα, διασφάλιση, έλεγχος, συσκευασία