ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΙ / SPECIAL TOPICS IN CRITICISM II
ΚωδικόςΝΕΦ608
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΦιλολογίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015884

Πρόγραμμα Σπουδών: Νεοελληνικής Φιλολογίας: Ερμηνεία, κριτική και κειμενικές σπουδές

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 10
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, κριτική και κειμενικές σπουδέςΥποχρεωτικό Κατ' ΕπιλογήνΧειμερινό/Εαρινό-10

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2025 – 2026
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600286604
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Καμία
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση: -να έχουν μια σφαιρική εποπτεία της συνύπαρξης της κριτικής με τη λογοτεχνία, και ειδικότερα την ποίηση στο μεγαλύτερο φάσμα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 19ου ακι 20ου αιώνα -να κατανοοούν και να εμβαθύνουν στο πνεύμα της γενιάς του 30 και της κριτικής που αυτή παρήγαγε -να αναλύουν τους σταθμούς της αντικαβαφικής κριτικής και να έχουν εξοικειωθεί με τα σημαντικότερα ονόματα -Να συνδυάζουν τη θεωρία με την εφαρμογή της στα κείμενα κατά το σχεδιασμό προσωπικών προσεγγίσεων. -Να πραγματοποιούν αισθητικές και διακειμενικές προσεγγίσεις διερευνώντας επανερχόμενα θέματα και μοτίβα. -Να υιοθετούν κάποια μέθοδο και να εφαρμόζουν ένα σύστημα κατά τη συγκρότηση διεξοδικών, εκ του σύνεγγυς αναγνώσεων των κειμένων. -Να συλλέγουν κατάλληλα ερευνητικά δεδομένα και να τα διαχειρίζονται αξιολογώντας τη σημασία τους κατά το σχεδιασμό της εργασίας τους. -Να αναπτύσσουν την ικανότητά τους στην εκ του σύνεγγυς ανάγνωση κειμένων και να εντοπίζουν εκλεκτικές συγγένειες σε επίπεδο θεματικής και ρητορικής. -Να εκτιμούν τη χρήση της τεχνολογίας και να την αξιοποιούν αποτελεσματικά στη διαδικασία της διδασκαλίας και της αξιολόγησης αλλά και για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Γενικές Ικανότητες
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Τοποθετώντας την κριτική σ' ένα ευρύτερο θεωρητικό και ιστορικό πλαίσιο από τα μέσα του 19ου αι. μέχρι σήμερα, μελετώντας δηλαδή την εξάρτηση της ποίησης από την κοσμική φωνή της κριτικής, σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη της περίπτωσης Σεφέρη ως κριτικού του Κ. Π. Καβάφη. Ως γνήσιο τέκνο της γενιάς του 30 ο «εθνικός» ποιητής Σεφέρης απορροφά και γονιμοποιεί τους κραδασμούς της αντικαβαφικής κριτικής προτείνοντας στη λογοτεχνική αγορά ένα νέο πορτραίτο του Αλεξανδρινού. Ακυρώνοντας το θετικιστικό φάντασμα της επιστημονικής λογικής και της βιογραφικής προσέγγισης (Τ. Μαλάνος) ο Σεφέρης χειρίζεται ιδιωτικά την δημόσια εμπειρία της κριτικής επιστρατεύοντας αφενός μια προσωπική θεώρηση της ποίησης του Αλεξανδρινού και αφετέρου ενεργοποιεί από τη θέση του διανοητή-ποιητή μια νέα στάση απέναντι στο ρόλο της κριτικής. Στόχος του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την ιδεολογική επικαιρότητα της εποχής και να αντιπαραβάλουν την κριτική ως προϊόν της κίνησης των ιδεών, αλλά και ως στοχαστικό, πολυδύναμο κείμενο που φανερώνει τη συστηματική συνάρθρωση θεωρίας, γραφής και αναγνωστικής εμπειρίας.
Λέξεις Κλειδιά
Κ. Π. Καβάφης, Γ. Σεφέρης, σταθμοί της αντικαβαφικής κριτικής, γενιά του 30, θεωρία της κριτικής
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Σεμινάρια
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών10
Σύνολο54
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εργασία σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα και προφορική παρουσίαση στην τάξη.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. AΓΡΑΣ Τέλλος, Κριτικά: Καβάφης – Παλαμάς, τόμ. 1, επιμ. K. Στεργιόπουλος, Αθήνα, Ερμής, , 1980. 2. ΓΙΟΥΡΣΕΝΑΡ, Μ., Κριτική παρουσίαση τοῦ Κωνσταντίνου Καβάφη, μτφρ. Γ.Π. Σαββίδης, Αθήνα, Χατζηνικολής, 1981. 3. ΔΑΛΛΑΣ Γιάννης, «O Καβάφης του Τέλλου Άγρα (Από ανέκδοτα σχέδια των μελετών του)», Πόρφυρας 110 (2004), 605-619. 4. ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτρης - Μαρία Στασινοπούλου, Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη. [αναθεωρημένη έκδοση] Αθήνα, Μεταίχμιο, 2013. 5. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ Μάρη, Σχόλια στον Καβάφη, Αθήνα, Πόλις, 2018. 6. ΚΑΛΑΣ Νικόλας, Κείμενα ποιητικής και αισθητικής, επιμ. Α. Αργυρίου, Αθήνα, Πλέθρον, 1982. 7. ΚΑΒΑΦΗΣ Κ. Π., Το Λεξικό παραθεμάτων, επιμ. Μιχ. Πιερή, Αθήνα, Ίκαρος, 2012. 8. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, Χαράλαμπος Λ., Η αθηναϊκή κριτική και o Καβάφης (1918-1924), Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 1985. 9. ΜΑΛΑΝΟΣ, Τίμος, O ποιητής K. Π. Καβάφης και το έργο του, Αθήνα, Δίφρος, 1957 [1931]. 10. ΜΑΛΑΝΟΣ, Τ., Αναμνήσεις ενός Αλεξανδρινού. Αυτοβιογραφικές, Φιλολογικές, Κοινωνικές. Ένα aφιέρωμα για τoν K. Καβάφη, Αθήνα, Μπουκουμάνης, 1971. 11. ΜΟΥΛΛΑΣ, Πάνος, Σταθμοί της αντικαβαφικής κριτικής, 12. ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ, Βύρων, Καβάφης o Έγκλειστος, Αθήνα, Έρασμος, 1983. 13. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, Γιάννης, «Η γνώση των ηδονών», Ποίηση, 24: 156-215 14. ΣΑΒΒΙΔΗΣ, Γ.Π., K.Π. Καβάφης και Γρ. Ξενόπουλος. Ανασύνθεση μιας λογοτεχνικής σχέσης 1901-1944, Αθήνα, Ερμής, 1994. 15. ΣΕΦΕΡΗΣ, Γ., Ο Καβάφης του Σεφέρη, Α´, Γ.Π. Σαββίδη ἐπιμ., Αθήνα, Εστία, 1984. 16. ΤΟΜΠΡΟΥ, Μ. (2003), «Καβάφης καὶ Μπράουνινγκ», Νέα Εστία, 1756: 787-810. ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ 1. Adorno, T. W., Notes sur la littérature, Paris, Flammarion, 2009. 2. Starobinski Jean, L'oeil vivant II, La relation critique, Gallimard, 1970.
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-09-2020