ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / Advanced Food Chemistry and Biochemistry
ΚωδικόςΤΧΝ701
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420000992

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2016 – 2017
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600053467
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές θα μπορούν να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένα θέματα χημείας και βιοχημείας λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, καθώς και να κατανοήσουν τη λειτουργικότητα αυτών των συστημάτων στο τρόφιμο και την επίδραση στην υγεία του καταναλωτή.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Δομή, απομόνωση, κλασμάτωση και ανάλυση υδατανθράκων.Υδατάνθρακες σε υδατικό περιβάλλον και σαν λειτουργικά συστατικά των τροφίμων - εξάρτηση δομής/διαμόρφωσης και λειτουργικών ιδιοτήτων. Τροποποίηση υδατανθράκων με χημικές, φυσικές και ενζυμικές μεθόδους. Διαιτητικές ίνες, άμυλο, πηκτίνες, φυτικά κόμμεα, υδροκολλοειδή μικροβιακής προέλευσης και από θαλάσσια άλγη. Δομή, απομόνωση-καθαρισμός, ανάλυση, χημικές και φυσικοχημικές ιδιότητες πρωτεϊνών (αντιδράσεις χαρακτηριστικών ομάδων, υδροφοβία, διαλυτότητα, μετουσίωση). Τροποποίηση πρωτεϊνών με χημικές και ενζυμικές μεθόδους. Λειτουργικές ιδιότητες πρωτεϊνών και εξάρτηση από δομή/διαμόρφωση. Επίδραση επεξεργασιών στις ιδιότητες των πρωτεϊνών. Διατροφική αξία και βιολογική δράση πρωτεϊνών και πεπτιδίων. Δομή και ιδιότητες λιπαρών ουσιών. Λιπόλυση, αυτοξείδωση, σύνθεση και τροποποίηση λιπών με χημικές και ενζυμικές μεθόδους.Υποκατάστατα λίπους (χημεία, ιδιότητες και λειτουργική συμπεριφορά).
Λέξεις Κλειδιά
Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Εκπόνηση μελέτης (project)3
Συγγραφή εργασίας / εργασιών2
Εξετάσεις2
Σύνολο7
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Ατομική εργασία και παρουσίαση. Τελική γραπτή εξέταση.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
12-11-2015