Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Είσοδος
Αρχή
Το ΑΠΘ
Πολιτική Ποιότητας
Πιστοποίηση
Διασφάλιση Ποιότητας
Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας
Είστε εδώ
Αρχή
»
Αναφορά Βιογραφικών
Βιογραφικό Σημείωμα
Ανάπτυξη
|
Σύμπτυξη
Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης
Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας
Προσωπικά Στοιχεία
2310991797
biliader@agro.auth.gr
http://food-science.agro.auth.gr/EN/Personnel/academic%20staff/Biliaderis-short-CV-en.html
Scopus ID
7005416725
Google Scholar ID
Costas Biliaderis
https://orcid.org/0000-0001-9641-6278
Γνωστικό Αντικείμενο
:
ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝOΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗ ΧΗΜΕΙΑ & ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, 182/30-10-95 τΝΠΔΔ
Επιστημονική Ειδίκευση
:
Επεξεργασία τροφίμωνΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εκπαίδευση
Προπτυχιακές Σπουδές
1975
Πτυχίο Γεωπονίας, B.S.Ag.
Γεωπονική Σχολή
Αριστοτέλειο Πανπειστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελλάδα
Μεταπτυχιακές Σπουδές
1978
Μ.Sc.
Department of Food Science
Πανεπιστήμιο Saskatchewan
Καναδάς
Διδακτορικό Δίπλωμα
1980
Ph.D.
Department of Food Science
Πανεπιστήμιο Saskatchewan
Καναδάς
Interdisciplinary Food Science - Chemistry program
Διδακτικό Έργο
Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
501Υ
ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
535Υ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΤΔ102
Χημεία Τροφίμων & Διατροφή
Μαθήματα Εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
501Υ
ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
535Υ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ν306Υ
ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
Ν310Υ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Επίβλεψη Εργασιών
Εργασίες Φοιτητών εντός ΑΠΘ
2024–2025
Διδακτορικό
Μοριακή χαρτογράφηση γηγενών ποικιλιών φασολιών (P. coccineus L.) και φυσικοχημικές ιδιότητες συστατικών και προϊόντων τους.
2021–2022
Μεταπτυχιακό
Αρτοσκευάσματα με προσθήκη αλεύρων από καβουρδισμένα όσπρια.
Προπτυχιακό
Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην επιστήμη των τροφίμων.
2020–2021
Μεταπτυχιακό
Μελέτη του φαινομένου του συγχρωματισμού σε ερυθρό οίνο.
Φυσικοχημικές ιδιότητες σύνθετων μεμβρανών από πρωτεΐνες ορού του γάλακτος με ενσωμάτωση νανογαλακτώματος.
Προπτυχιακό
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
2019–2020
Μεταπτυχιακό
Μελέτη εκχύλισης χρωστικών από καρπό Αρώνιας και φύλλα Υσσώπου.
Προπτυχιακό
Χρήση αιθέριων ελαίων στις ζωοτροφές - επακόλουθα για προϊόντα ζωικής προέλευσης.
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΥΧΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΠΟ ΣΗΣΑΜΑΛΕΥΡΟ
Θερμική Σταθερότητα Αμυγδαλίνης σε Πυρήνα και σε Αφέψημα Βερίκοκου: Μία Αξιολόγηση με HPLC.
Ενσωμάτωση συμπυκνωμάτων πρωτεϊνών αρακά και πατάτας σε αρτοσκευάσματα.
Ενσωμάτωση συμπυκνωμάτων πρωτεϊνών αρακά και πατάτας σε αρτοσκευάσματα.
2017–2018
Διδακτορικό
Διερεύνηση των μικροβιολογικών και φυσικοχημικών χαρακτηριστικών παραδοσιακής Φέτας από διάφορες περιοχές.
Προπτυχιακό
Οργανοληπτική αξιολόγηση σε χωρια΄τικα λουκάνικα με βελτιωμένα διατροφικά χαρακτηριστικά
2016–2017
Προπτυχιακό
Τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων:Επισκόπηση και προτάσεις
Προσδιορισμός σύστασης λιπαρών οξέων σε αρωματικά και θεραπευτικά φυτά
Προσδιορισμός σύστασης λιπαρών οξέων σε αρωματικά και θεραπευτικά φυτά
Βιοενεργά συστατικά καταψυγμένων λαχανικών.
2015–2016
Προπτυχιακό
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Μεταπτυχιακό
ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΛΙΠΟΛΥΣΗΣ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥ/ΝΕΡΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΝΑΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ.
Συστήματα ενθυλάκωσης προβιοτικών μικροοργανισμών με βιοπολυμερή: φυσικοχημικές ιδιότητες και λειτουργική συμπεριφορά.
2014–2015
Προπτυχιακό
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
2013–2014
Προπτυχιακό
Πτυχιακή διατριβή
Διπλωματική εργασία
Πτυχιακή διατριβή
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
2012–2013
Διδακτορικό
ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΝΑΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΧΙΤΙΝΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
2011–2012
Μεταπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΥΟΠΗΚΤΩΝ ΑΠΟ ΥΔΡΟΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΩΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΒΙΟΕΝΕΡΓΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ.
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
2010–2011
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
2009–2010
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διδακτορικό
Δομή και λειτουργικές ιδιότητες μη-πεπτών πολυσακχαριτών από διαφορετικές ποικιλίες σιτηρών.
Μεταπτυχιακό
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ ΣΤΑ ΜΟΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΤΩΝ Β-ΓΛΥΚΑΝΩΝ.
2008–2009
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Μεταπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ β-ΓΛΥΚΑΝΩΝ ΒΡΩΜΗΣ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΖΥΜΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΗΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ LACTOBACILLUS.
Διδακτορικό
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
2007–2008
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
2006–2007
Διδακτορικό
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ ΑΠΟ ΥΔΡΟΚΟΛΛΟΕΙΔΗ.
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
2005–2006
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
2004–2005
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
2003–2004
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διδακτορικό
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΛΥΤΗ.
Μεταπτυχιακό
ΕΠΙΔΡΑΣΗ Β-ΓΛΥΚΑΝΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΡΕΟΛΟΓΙΑ Ο/Ω ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΩΝ.
2002–2003
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Μεταπτυχιακό
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΜΟΡΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΩΝ Β-ΓΛΥΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΚΡΙΘΑΡΙ.
2000–2001
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Μεταπτυχιακό
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΜΙΚΡΟΕΝΘΥΛΑΚΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΜΟΡΦΑ ΥΛΙΚΑ.
1999–2000
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Μεταπτυχιακό
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥΛΟΥΛΑΝΗΣ-ΑΜΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΥΑΛΩΔΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗΣ.
1997–1998
Μεταπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ E COLI ΣΕ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΛΑΤΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ.
1996–1997
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
1994–1995
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διοικητικό Έργο
Τμήματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
7
2014
Διευθυντής, Tομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
3
2007
2014
Διευθυντής, Τεχνολογίας Γάλακτος
5
2005
2007
Μέλος, Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης του Αγροκτήματος, Α.Π.Θ.
2
2004
2014
Διευθυντής, Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων
6
2004
2009
Head, Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης Γεωπονικής Σχολής
1
2002
2007
Διευθυντής, Tομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
4
2002
2007
Μέλος, Δ.Σ. Γεωπονικής Σχολής
Ιδρύματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
1
Μέλος, Ολομέλεια Επιτροπής Ερευνών, Α.Π.Θ.
Ερευνητικά Έργα
Συντονισμός
2023–2025
Ανάδειξη των ιδιαίτερων διατροφικών χαρακτηριστικών τοπικών γεωργικών προϊόντων - Η περίπτωση των ροδάκινων Βελβεντού
2022–2024
Αξιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη χημεία τροφίμων
2018–2022
Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών-Food Innovation RI,, Υποέργο 6
2017–2019
Ενσωμάτωση των βιοδραστικών της πρόπολης στο μέλι
2016–2017
Χαρακτηρισμός και σταθερότητα γαλακτωμάτων εκχυλίσματος βρώμης με φυσικούς γαλακτοματοποιητές και σταθεροποιητές.
2013–2013
Μελέτη αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών (Βιταμίνη C) τεσσάρων κατεψυγμένων λαχανικών
2012–2013
Αξιολόγηση της διατροφικής αξίας ομάδας κατεψυγμένων λαχανικών σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νωπά προϊόντα
2012–2015
Ανάπτυξη στρατηγικών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των προβιοτικών και εφαρμογές σε επιλεγμένα συστήματα τροφίμων
2011–2011
Μελέτη αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριτικών των κατεψυγμένων λαχανικών σε σύγκριση με τα νωπά λαχανικά
2011–2014
Υψηλής απόδοσης άλεση με αέρα με σκοπό την παραγωγή λεπτόκοκκων αλεύρων & αρτοπαρασκευασμάτων με βελτιωμένα λειτουργικά και διατροφικά χαρακτηριστικά
2011–2014
Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών μεθόδων στον έλεγχο της πρώτης ύλης αμυλούχων καρπών και ο ρόλος του άμυλου στην παραγωγή τροφίμων με βελτιωμένα ποσοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά
2010–2010
Αναλύσεις γάλακτος και των προϊόντων του
2009–2009
Αναλύσεις ενεργότητας νερού σε δείγματα τροφίμων
2009–2009
Μελέτη συμπεριφοράς υδρόφοβων επικαλύψεων σε θερμικά προσχηματισμένα "κυπελάκια-κουταλάκια" αλεύρων για την προστασία τους απο τη μετανάστευση υγρασίας σε επαφή με παραδοσιακή αλοιφή τύπου τζατζίκι
2008–2009
Ανάλυση γάλακτος και των προϊόντων του
2008–2009
Εκτίμηση διεργασιών ποιοτικής υποβάθμισης δύο νέων προϊόντων "ταχίνι-με-μέλι"
2008–2009
Αναλύσεις ενεργότητας νερού σε δείγματα τροφίμων
2008–2008
Μελέτη δομής και ιδιοτήτων β-γλυκανών κριθαριού και συμπεριφορά τους κατά την παραγωγή κριθαρένιου παξιμαδιού
2007–2007
Μελέτη επιτάχυνσης των διεργασιών ποιοτικής υποβάθμισης νέου προϊόντος "ταχίνι με μέλι"
2006–2007
Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων βιολειτουργικών τροφίμων για ενηλίκες (ηλικία 40+) με βάση ήδη υπάρχοντα φυτικά εκχυλίσματα της διεθνούς αγοράς
2006–2007
Ανάπτυξη και βολογική αξιολόγηση νέου βιολειτουργικού τροφίμου (κρυσταλλικού ζελέ) με Sideritis euboea (Τσαι του βουνού) και fructo- oligosaccharides (FOS) για κατανάλωση από ενήλικα άτομα (25+)
2006–2007
Χρήση εδώδιμων μεμβρανών (edible coating) για βελτίωση εμφάνισης και διατήρησης εξαγώγιμων οπωροκηπευτικών προϊόντων (κερασιού και σπαραγγιου)
2005–2006
Μικροβιολογική, φυσικοχημική και χημική ανάλυση δειγμάτων χαλβά.
2005–2007
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ ( Γενικό) Μελέτη δομής και ιδιοτήτων μη-πεμπτών πολυσακχαριτών από σιτηρά για την παραγωγή γαλακτοκομικών τροφίμων και αρτοσκευασμάτων με βιολειτουργικές ιδιότητες.
2005–2005
Ημερίδα με θέμα: "Τρόφιμα - διατροφή - ευζωία"
2005–2005
Συνέδριο: "Ημερίδα με θέμα: Τρόφιμα - Διατροφή - Ευζωϊα"
2004–2005
Συνέδριο: "Ημερίδα με θέμα: Τρόφιμα - διατροφή - ευζωία"
2003–2004
Ποιότητα - ασφάλεια τροφίμων - νέες τεχνολογίες (ΠΑΣΤΝΕΤ)
2003–2004
Έρευνα και ανάπτυξη στα λειτουργικά τρόφιμα και βιοενεργά συστατικά
2001–2003
Δείκτες ποιότητας στα κατεψυγμένα λαχανικά και προϊόντα ζύμης
2001–2003
Παραγωγή γαλακτικού οξέος και ζελάνης από μελάσσα και συνθετικά υποστρώματα
2001–2004
Χρήση β-γλυκανών στην παραγωγή τροφίμων με βελτιωμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και ευεργετική δράση για την υγεία του καταναλωτή
1996–1999
Enhancement of quality of food and related systems by control of molecular mobility
1995–
Σύμπλοκα αμύλου-λιπιδίων: Επίδραση μήκους αλυσίδας αμυλόζης και υγροθερμικών συνθηκών στο σχηματισμό, μορφολογία και θερμοδυναμική σταθερότητα των συμπλόκων
Συμμετοχή
2021–2025
Αναδιαμόρφωση των συστημάτων εκτροφής με βάση τις απαιτήσεις των καταναλωτών
2020–2023
Αξιοποίηση Αγροτικών Παραπροϊόντων με Μετατροπή σε Αλληλουχία Βιο- και Θερμο- Χημικά προς Πρόσθετα Τροφίμων Υψηλής Αξίας
2020–2023
Αειφορική παραγωγή λειτουργικών συστατικών από υποπροϊόντα της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και ανάπτυξη προϊόντων αρτοποιίας υψηλής προστιθέμενης αξίας
2018–2024
Αμοιβή μελών ΔΕΠ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ) ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
2018–2022
Ανάπτυξη καινοτόμων αλεύρων, προζυμιών και αρτοσκευασμάτων με στόχο την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
2015–2019
Πληρωμή μελών ΔΕΠ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων - ΜΑΙΧ)
2014–2018
Σεμινάρια θεωρητικής και πρακτικής τυροκομίας
2013–2015
Λειτουργικά γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα κρέατος υψηλής προστιθέμενης αξίας, ζυμούμενα ή εμπλουτισμένα με νέους προβιοτικούς μικροοργανισμούς απομονωμένους από παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα
2012–2012
Μελέτη αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών (Βιταμίνη C) των κατεψυγμένων λαχανικών σε σύγκριση με τα νωπά λαχανικά
2011–2011
Βελτίωση του διατροφικού προφίλ παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων
2010–2010
Γαλακτοκομικά: Απόλαυση - Υγεία -Παιχνίδι
2008–2024
Πληρωμή μελών ΔΕΠ (ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ )
2007–2012
Βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας βοδινού κρέατος και προϊόντων του για τον καταναλωτή στην παραγωγή και επεξεργασία.
2004–2007
Αναμόρφωση αγροτικών σπουδών
2001–2017
Αμοιβή μελών ΔΕΠ (ΥΠΕΠΘ)
2000–2001
Χαρακτηρισμός και μελέτη των λειτουργικών ιδιοτήτων της βιοτεχνολογικά παρασκευαζόμενης ξανθάνης και πουλλουλάνης
1999–1999
Αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου και παρεχόμενων υπηρεσιών του Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ
1998–2024
Πληρωμή μέλους ΔΕΠ (ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)
1997–2023
Πληρωμή μελών ΔΕΠ ΑΠΘ για αξιολογήσεις και λοιπές υπηρεσίες - Ν. 2530/97 (ΓΓΕΤ )
1997–
Ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και των κατάλληλων μέσων
1996–1999
Πρακτική εξάσκηση φοιτητών τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ
Δημοσιεύσεις
(2023)
Άρθρο σε Περιοδικό
Gkountenoudi-Eskitzi Ippolyti
,
Kotsiou Kali
,
Irakli Maria N
,
Lazaridis Antonios
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2023)
.
In vitro and in vivo glycemic responses and antioxidant potency of acorn and chickpea fortified gluten-free breads
.
Food Research International
.
τόμ.166 αρ.C σ.112579
.
Mantzios Tilemachos
,
Tsiouris Vasileios
,
Papadopoulos Georgios
,
Economou Vangelis
,
Petridou Evanthia
,
Brellou Georgia
,
Giannenas Ilias
,
Biliaderis Costas
,
Kiskinis Konstantinos
,
Fortomaris Paschalis
(2023)
.
Investigation of the Effect of Three Commercial Water Acidifiers on the Performance, Gut Health, and Campylobacter jejuni Colonization in Experimentally Challenged Broiler Chicks
.
Animals
.
τόμ.13 αρ.12 σ.2037
.
Nouska Chrysanthi
,
Hatzikamari Magdalini
,
Matsakidou Anthia
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2023)
.
Enhancement of Textural and Sensory Characteristics of Wheat Bread Using a Chickpea Sourdough Fermented with a Selected Autochthonous Microorganism
.
Foods
.
τόμ.12 αρ.16 σ.3112
.
Tsafrakidou P
,
Moutsoglou A
,
Prodromidis P
,
Moschakis Thomas
,
Goula Athanasia
,
Biliaderis Costas
,
Michaelidou A.-M
(2023)
.
Aqueous ammonia soaking pretreatment of spent coffee grounds for enhanced enzymatic hydrolysis: A bacterial cellulose production application
.
Sustainable Chemistry and Pharmacy
.
τόμ.33 αρ.C σ.101121
.
(2022)
Άρθρο σε Περιοδικό
Bosmali Irene
,
Lagiotis Georgios
,
Haider Nadia
,
Osathanunkul Maslin
,
Biliaderis Costas
,
Madesis Panagiotis
(2022)
.
DNA-Based Identification of Eurasian Vicia Species Using Chloroplast and Nuclear DNA Barcodes
.
Plants
.
τόμ.11 αρ.7 σ.947
.
Kotsiou Kali
,
Sacharidis Dimitrios-Diogenis
,
Matsakidou Anthia
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2022)
.
Physicochemical and functional aspects of composite wheat-roasted chickpea flours in relation to dough rheology, bread quality and staling phenomena
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.124 αρ.PB σ.107322
.
Mouzakitis Christos-Konstantinos
,
Sereti Vasileia
,
Matsakidou Anthia
,
Kotsiou Kali
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2022)
.
Physicochemical properties of zein-based edible films and coatings for extending wheat bread shelf life
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.132 αρ.C σ.107856
.
Mygdalia Angeliki S
,
Nouska Chrysanthi
,
Chatzikamari Magdalini
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2022)
.
A sourdough process based on fermented chickpea extract as leavening and anti-staling agent for improving the quality of gluten-free breads
.
Food Research International
.
τόμ.159 αρ.C σ.111593
.
Prodromidis Prodromos
,
Mourtzinos Ioannis
,
Biliaderis Costas
,
Moschakis Thomas
(2022)
.
Stability of natural food colorants derived from onion leaf wastes
.
Food Chemistry
.
τόμ.386 αρ.C σ.132750
.
Tsakoumaki Foteini
,
Kyrkou Charikleia
,
Fotiou Maria
,
Dimitropoulou Aristea
,
Biliaderis Costas
,
Athanasiadis Apostolos
,
Menexes Georgios
,
Michaelidou Alexandra-Maria
(2022)
.
Framework of Methodology to Assess the Link between A Posteriori Dietary Patterns and Nutritional Adequacy: Application to Pregnancy
.
Metabolites
.
τόμ.12 αρ.5 σ.395
.
Zampouni K
,
Soniadis A
,
Dimakopoulou-Papazoglou D
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
,
Katsanidis Evgenios
(2022)
.
Modified fermented sausages with olive oil oleogel and NaCl–KCl substitution for improved nutritional quality
.
LWT
.
τόμ.158 αρ.C σ.113172
.
Zampouni K
,
Soniadis A
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
,
Katsanidis Evgenios
(2022)
.
Crystalline microstructure and physicochemical properties of olive oil oleogels formulated with monoglycerides and phytosterols
.
LWT
.
τόμ.154 αρ.C σ.112815
.
(2021)
Άρθρο σε Περιοδικό
Christaki Stamatia
,
Moschakis Thomas
,
Kyriakoudi Anastasia
,
Biliaderis Costas
,
Mourtzinos Ioannis
(2021)
.
Recent advances in plant essential oils and extracts: Delivery systems and potential uses as preservatives and antioxidants in cheese
.
Trends in Food Science & Technology
.
τόμ.116 αρ.C σ.264-278
.
Christofi M
,
Mauromoustakos A
,
Mourtzinos Ioannis
,
Lazaridou Athina
,
Drogoudi P
,
Theodoulidis S
,
Biliaderis Costas
,
Manganaris G.A
(2021)
.
The effect of genotype and storage on compositional, sensorial and textural attributes of canned fruit from commercially important non-melting peach cultivars
.
Journal of Food Composition and Analysis
.
τόμ.103 αρ.C σ.104080
.
Irakli Maria
,
Skendi Adriana
,
Bouloumpasi Elisavet
,
Chatzopoulou Paschalina
,
Biliaderis Costas
(2021)
.
LC-MS Identification and Quantification of Phenolic Compounds in Solid Residues from the Essential Oil Industry
.
Antioxidants
.
τόμ.10 αρ.12 σ.2016
.
Irakli Maria
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2021)
.
Comparative Evaluation of the Nutritional, Antinutritional, Functional, and Bioactivity Attributes of Rice Bran Stabilized by Different Heat Treatments
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.1 σ.57
.
Kokkinomagoulos Evangelos
,
Nikolaou Nikolaos
,
Kourkoutas Yiannis
,
Biliaderis Costas
,
Kandylis Panagiotis
(2021)
.
Impact of Sugar Type Addition and Fermentation Temperature on Pomegranate Alcoholic Beverage Production and Characteristics
.
Antioxidants
.
τόμ.10 αρ.6 σ.889
.
Kotsiou Kali
,
Sacharidis Dimitrios-Diogenis
,
Matsakidou Anthia
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2021)
.
Impact of Roasted Yellow Split Pea Flour on Dough Rheology and Quality of Fortified Wheat Breads
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.8 σ.1832
.
Kyriakidou Aikaterini
,
Makris Dimitris P
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Mourtzinos Ioannis
(2021)
.
Physical Properties of Chitosan Films Containing Pomegranate Peel Extracts Obtained by Deep Eutectic Solvents
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.6 σ.1262
.
Sereti Vasileia
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Valamoti Soultana-Maria
(2021)
.
Reinvigorating Modern Breadmaking Based on Ancient Practices and Plant Ingredients, with Implementation of a Physicochemical Approach
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.4 σ.789
.
Βasdeki Alexandra-Maria
,
Fatouros Dimitrios
,
Biliaderis Costas
,
Moschakis Thomas
(2021)
.
Physicochemical properties of human breast milk during the second year of lactation
.
Current Research in Food Science
.
τόμ.4 αρ.C σ.565-576
.
(2020)
Άρθρο σε Περιοδικό
Heiss Andreas G
,
Azorin Marian Berihuete
,
Antolin Ferran
,
Kubiak-Martens Lucy
,
Marinova Elena
,
Arendt Elke K
,
Biliaderis Costas
,
Kretschmer Hermann
,
Lazaridou Athina
,
Stika Hans-Peter
,
Zarnkow Martin
,
Baba Masahiro
,
Bleicher Niels
,
Cialowicz Krzysztof M
,
Chlodnicki Marek
,
Matuschik Irenaeus
,
Schlichtherle Helmut
,
Valamoti Soultana-Maria
(2020)
.
Mashes to Mashes, Crust to Crust: Presenting a novel microstructural marker for malting in the archaeological record
.
PLOS ONE
.
τόμ.15 αρ.5 σ.1-40
.
(2019)
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Valamoti Soultana-Maria
,
Petridou Chryssa
,
Heiss A.G
,
Berihuete-Azorín M
,
Stika H.-P
,
Fiorentino G
,
Primavera M
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
,
Sereti V
,
Fyntikoglou Vasileios
,
Symponis K
,
Papadopoulou Lamprini
(2019)
.
Sitos: an interdisciplinary investigation of 'cereal food' in the ancient Greek world integrating literary sources, experimentation, food science, archaeobotany and scanning electron microscopy
.
18th Conference of the International Workgroup for Palaeoethnobotany
.
Lecce - Italy
.
(2018)
Άρθρο σε Περιοδικό
Fotiou Maria
,
Fotakis Charalambos
,
Tsakoumaki Foteini
,
Athanasiadou Elpiniki
,
Kyrkou Charikleia
,
Dimitropoulou Aristea
,
Tsiaka Thalia
,
Chatziioannou Anastasia Chrysovalantou
,
Sarafidis Kosmas
,
Menexes Georgios
,
Theodoridis Georgios
,
Biliaderis Costas
,
Zoumpoulakis Panagiotis
,
Athanasiadis Apostolos P
,
Michaelidou Alexandra-Maria
(2018)
.
1H NMR-based metabolomics reveals the effect of maternal habitual dietary patterns on human amniotic fluid profile
.
Scientific Reports
.
τόμ.8 σ.Article number: 4076 (12 pages)
.
Kyrkou Charikleia
,
Tsakoumaki Foteini
,
Fotiou Maria
,
Dimitropoulou Aristea
,
Symeonidou Maria
,
Menexes Georgios
,
Biliaderis Costas
,
Michailidou Alexandra-Maria
(2018)
.
Changing Trends in Nutritional Behavior among University Students in Greece, between 2006 and 2016
.
Nutrients
.
τόμ.10 αρ.1 σ.64
.
Villanueva Marina
,
Ronda Felicidad
,
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2018)
.
Impact of acidification and protein fortification on thermal properties of rice, potato and tapioca starches and rheological behaviour of their gels
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.79 σ.20-29
.
(2017)
Άρθρο σε Περιοδικό
Bosnea L.A
,
Moschakis T
,
Nigam P.S
,
Biliaderis Costas
(2017)
.
Growth adaptation of probiotics in biopolymer-based coacervate structures to enhance cell viability
.
LWT
.
τόμ.77 σ.282-289
.
Moschakis Thomas
,
Dergiade Ismini
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Katsanidis Evgenios
(2017)
.
Modulating the physical state and functionality of phytosterols by emulsification and organogel formation: Application in a model yogurt system
.
Journal of Functional Foods
.
τόμ.33 σ.386-395
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Fotiou M
,
Kyrkou C
,
Tsakoumaki F
,
Dimitropoulou A
,
Virgiliou C
,
Fotakis C
,
Athanasiadou E
,
Loukri A
,
Papadopoulos S
,
Stamkopoulos A
,
Gika Helen
,
Theodoridis Georgios
,
Athanasiadis A.P
,
Biliaderis Costas
,
Zoumpoulakis P
,
Michaelidou A.-M
(2017)
.
A pilot study to explore the link between habitual diet and urinary biomarkers during pregnancy
.
Proceedings of the 3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
Thessaloniki - Greece
.
International Measurement Confederation (IMEKO)
.
σ.17-20
.
(2016)
Άρθρο σε Περιοδικό
Athanasiadou Elpiniki
,
Kyrkou Charikleia
,
Fotiou Maria
,
Tsakoumaki Foteini
,
Dimitropoulou Aristea
,
Polychroniadou Eleni
,
Menexes Georgios
,
Athanasiadis Apostolos
,
Biliaderis Costas
,
Michaelidou Alexandra-Maria
(2016)
.
Development and Validation of a Mediterranean Oriented Culture-Specific Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire
.
Nutrients
.
τόμ.8 αρ.9 σ.522
.
Fotiou Maria
,
Michailidou Alexandra-Maria
,
Masoura Sophia
,
Menexes Georgios
,
Koulourida Vasiliki
,
Biliaderis Costas
,
Tarlatzis Vasileios
,
Athanasiadis Apostolos
(2016)
.
Second trimester amniotic fluid uric acid, potassium, and cysteine to methionine ratio levels as possible signs of early preeclampsia: A case report
.
Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology
.
τόμ.55 αρ.6 σ.874-876
.
Kyriakidou Katerina
,
Mourtzinos Ioannis
,
Biliaderis Costas
,
Makris Dimitris
(2016)
.
Optimization of a Green Extraction/Inclusion Complex Formation Process to Recover Antioxidant Polyphenols from Oak Acorn Husks (Quercus Robur) Using Aqueous 2-Hydroxypropyl-β-Cyclodextrin/Glycerol Mixtures
.
Environments
.
τόμ.3 αρ.1 σ.3
.
(2015)
Άρθρο σε Περιοδικό
Irakli M. N
,
Samanidou Viktoria
,
Katsantonis D. N
,
Biliaderis Costas
,
Papadogiannis Ioannis
(2015)
.
Phytochemical Profiles and Antioxidant Capacity of Pigmented and Non-pigmented Genotypes of Rice (Oryza sativa L.)
.
Cereal Research Communications
.
Vol.44 αρ.1 σ.98–110
.
Ronda Felicidad
,
Perez-Quirce Sandra
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2015)
.
Effect of barley and oat β-glucan concentrates on gluten-free rice-based doughs and bread characteristics
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.48 αρ.C σ.197-207
.
Tzoumaki M.V
,
Karefyllakis D
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2015)
.
Aqueous foams stabilized by chitin nanocrystals
.
Soft Matter
.
τόμ.11 σ.6245-6253
.
(2014)
Άρθρο σε Περιοδικό
Aspridou Z
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2014)
.
Effect of the substrate's microstructure on the growth of Listeria monocytogenes
.
Food Research International
.
τόμ.64 σ.683-691
.
Aspridou Z
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
Effect of the substrate‟s microstructure on the growth of Listeria monocytogenes
.
Food Research International
.
τόμ.64 σ.683-691
.
Bosnea L.A
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
Complex coacervation as a novel microencapsulation technique to improve viability of probiotics under different stresses
.
Food Bioprocess Technology
.
τόμ.7 αρ.10 σ.2767-2781
.
Lazaridou Athina
,
Marinopoulou A
,
Matsoukas Nikitas
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
Impact of flour particle size and autoclaving on β-glucan physicochemical properties and starch digestibility of barley rusks as assessed by in vitro assays
.
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fiber
.
τόμ.4 σ.58-73
.
Lazaridou Athina
,
Serafeimidou A
,
Biliaderis Costas
,
Moschakis Thomas
,
Tzanetakis Nikolaos
(2014)
.
Structure development and acidification kinetics in fermented milk containing oat β-glucan, a yogurt culture and a probiotic strain
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.39 σ.204-214
.
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
A micro- and macro-scale approach to probe the dynamics of sol-gel transition in cereal β-glucan solutions varying in molecular characteristics
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.42 part 1 σ.81-91
.
Paraskevopoulou Adamantini
,
Amvrosiadou S
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
(2014)
.
Mixed whey protein isolate-egg yolk or yolk plasma heat-set gels: rheological and volatile compounds characterisation
.
Food Research International
.
τόμ.62 σ.492-499
.
Scholten E
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
Biopolymer composites for engineering food structures to control product functionality
.
Food Structure
.
τόμ.1 αρ.1 σ.39-54
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Gkountenoudi-Eskitzi I
,
Lazaridou Athina
,
Goula Athanasia
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
Development of gluten-free breads enriched with chickpea and acorn flours using response surface methodology
.
A.A.C.C. International Annual Meeting
.
Rhode Island-USA
.
(2013)
Άρθρο σε Περιοδικό
Matsakidou A
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
(2013)
.
Preparation and characterization of composite sodium caseinate edible films incorporating naturally emulsified oil bodies
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.30 αρ.1 σ.232-240
.
Paraskevopoulou Adamantini
,
Tsioga E
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
(2013)
.
Acid-induced gelation of aqueous WPI-CMC solutions: Effect on orange oil aroma compounds retention
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.30 αρ.1 σ.368-374
.
Tzoumaki M
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2013)
.
Effect of soluble polysaccharides addition on rheological properties and microstructure of chitin nanocrystal aqueous dispersions
.
Carbohydrate Polymers
.
τόμ.95 αρ.1 σ.324-331
.
Tzoumaki M
,
Moschakis Thomas
,
Scholten E
,
Biliaderis Costas
(2013)
.
In vitro lipid digestion of chitin nanocrystal stabilized o/w emulsions
.
Food and Function
.
τόμ.4 σ.121-129
.
(2012)
Άρθρο σε Περιοδικό
Irakli Μ.Ν
,
Samanidou Viktoria
,
Biliaderis Costas
,
Papadogiannis Ioannis
(2012)
.
Simultaneous determination of phenolic acids and flavonoids in rice by solid-phase extraction and RP-HPLC with photodiode array detection
.
Journal of Seperation Science
.
τόμ.35 αρ.13 σ.1603-1611
.
Irakli Μ.Ν
,
Samanidou Viktoria
,
Biliaderis Costas
,
Papadogiannis Ioannis
(2012)
.
Development and validation of an HPLC-method for determination of free and bound phenolic acids in cereals after solid-phase extraction
.
Food Chemistry
.
τόμ.134 αρ.3 σ.1624-1632
.
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2012)
.
Using particle tracking to probe the local dynamics of barley β-glucan solutions upon gelation
.
Journal of Colloid and Interface Science
.
τόμ.375 αρ.1 σ.50-59
.
Nikiforidis C.V
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
(2012)
.
Rheological characteristics and physicochemical stability of dressing-type emulsions made of oil bodies-egg yolk blends
.
Food Chemistry
.
τόμ.134 αρ.1 σ.64-73
.
Zinoviadou K.G
,
Scholten E
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2012)
.
Properties of emulsions stabilised by sodium caseinate-chitosan complexes
.
International Dairy Journal
.
τόμ.26 σ.94-101
.
Zinoviadou K.G
,
Scholten E
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2012)
.
Engineering interfacial properties by anionic surfactant-chitosan complexes to improve stability of oil-in-water emulsions
.
Food and Function
.
τόμ.3 σ.312-319
.
(2011)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lazaridou Athina
,
Papoutsi Z
,
Biliaderis Costas
,
Moutsatsou P
(2011)
.
Effect of oat and barley β-glucans on inhibition of cytokine-induced adhesion molecule expression in human aortic endothelial cells: Molecular structure-function relations
.
Carbohydrate Polymers
.
τόμ.84 αρ.1 σ.153-161
.
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Using particle tracking to probe the local dynamics of barley β-glucan solutions
.
Procedia Food Science
.
Athens, Greece
.
Vol.1 σ.294-301
.
Skendi A
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
,
Zervou M
,
Zoumpoulakis P
(2011)
.
Structural variation and rheological properties of water-extractable arabinoxylans from six Greek wheat cultivars
.
Food Chemistry
.
τόμ.126 αρ.2 σ.526-536
.
Tzoumaki M. V
,
Moschakis Thomas
,
Kioseoglou Vasileios
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Oil-in-water emulsions stabilized by chitin nanocrystal particles
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.25 αρ.6 σ.1521-1529
.
Tzoumaki M. V
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Mixed aqueous chitin nanocrystal-whey protein dispersions: Microstructure and rheological behaviour
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.25 αρ.5 σ.935-942
.
Zinoviadou K. G
,
Moschakis Thomas
,
Kioseoglou Vasileios
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Impact of emulsifier polysaccharide interactions on the stability and rheology of stabilised oil-in-water emulsions
.
Procedia Food Science
.
Vol.1 σ.57-61
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Using particle tracking to probe the local dynamics of barley β-glucan solutions
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF1
.
Athens, Greece
.
τόμ.FMS756 σ.1-6
.
Tzoumaki M. V
,
Moschakis Thomas
,
Kioseoglou Vasileios
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Chitin nanocrystal o/w stabilized emulsions
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF11
.
Athens, Greece
.
τόμ.FMS763 σ.1-5
.
Tzoumaki M. V
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Chitin nanocrystal dispersions: rheological and microstructural properties
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF11
.
Athens, Greece
.
τόμ.FMS767 σ.1-5
.
Zinoviadou K. G
,
Moschakis Thomas
,
Kioseoglou Vasileios
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Impact of emulsifier-polysaccharide interactions on the stability and rheology of stabilized oil-in-water emulsions
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF11
.
Athens, Greece
.
τόμ.FMS749 σ.1-4
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Biliaderis Costas
(2011)
.
Molecular origin of physical state and functionality of soluble cereal fibers
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF11
.
Athens, Greece
.
Patsioura A
,
Gekas V
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Kinetics of heterogeneous amylolysis in oat flour and characterization of hydrolyzates
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF11
.
Athens, Greece
.
Zinoviadou K. G
,
Scholten E
,
Moschakis Thomas
,
Kioseoglou Vasileios
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Emulsions Stabilised by Sodium Caseinate-Chitosan Complexes with Increased Stability over Environmental Stresses
.
7th Nizo Dairy Conference, Flavour and texture; innovations in dairy
.
Papendal, The Netherlands
.
Zinoviadou K. G
,
Scholten E
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Emulsions with molecular complexes at interfaces exhibit increased physical stability
.
4th International Symposium, Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Physically-Inspired Approaches from the Nanoscale to the Microscale
.
Guelph, Ontario, Canada
.
Zinoviadou K. G
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Biopolymer-based films as carriers of antimicrobial agents
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF11
.
Athens, Greece
.
Zinoviadou K. G
,
Dergiade I. N
,
Gougouli M
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
,
Moschakis Thomas
(2011)
.
Investigating the effect of various antimicrobial agents on the growth of Penicillium expansum under different storage conditions
.
IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk
.
Athens, Greece
.
Zinoviadou K. G
,
Biliaderis Costas
,
Moschakis Thomas
(2011)
.
Potential use of whey protein edible films in yoghurt and yoghurt-related products to overcome syneresis events
.
IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk
.
Athens, Greece
.
Ματσακίδου A
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
,
Κιοσέογλου Βασίλειος
(2011)
.
Αξιοποίηση ελαιοσωμάτων για την παρασκευή εδώδιμων νανοσύνθετων μεμβρανών καζεϊνικού νατρίου
.
21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας
.
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
.
(2010)
Άρθρο σε Περιοδικό
Gialamas H
,
Zinoviadou K. G
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2010)
.
Development of a novel bioactive packaging based on the incorporation of Lactobacillus sakei into sodium-caseinate films for controlling Listeria monocytogenes in foods
.
Food Research International
.
τόμ.43 αρ.10 σ.2402-2408
.
Moschakis Thomas
,
Murray B. S
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Modifications in stability and structure of whey protein-coated o/w emulsions by interacting chitosan and gum arabic mixed dispersions
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.24 αρ.1 σ.8-17
.
Skendi A
,
Papageorgiou M
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Influence of water and barley β-glucan addition on wheat dough viscoelasticity
.
Food Research International
.
τόμ.43 αρ.1 σ.57-65
.
Skendi A
,
Biliaderis Costas
,
Papageorgiou M
,
Izydorczyk M. S
(2010)
.
Effects of two barley β-glucan isolates on wheat flour dough and bread properties
.
Food Chemistry
.
τόμ.119 αρ.3 σ.1159-1167
.
Tzoumaki M. V
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Metastability of nematic gels made of aqueous chitin nanocrystal dispersions
.
Biomacromolecules
.
τόμ.11 αρ.1 σ.175-181
.
Zinoviadou K. G
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Physical and thermo-mechanical properties of whey protein isolate films containing antimicrobials, and their effect against spoilage flora of fresh beef
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.24 αρ.1 σ.49-59
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Koutsoumanis Konstantinos
,
Vaikousi C
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Time Temperature Indicators can be used as an effective Risk Management Tool for L. monocytogenes in Ready to Eat foods
.
International Symposium on Problems of Listeriosis ISOPOL XVII
.
Porto, Portugal
.
σ.52
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Amvrosiadou S
,
Paraskevopoulou A
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
(2010)
.
Rheological properties and aroma characteristics of mixed whey protein isolate – egg yolk or yolk plasma gels
.
13th Food Colloids 2010: On the Road…From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
Biliaderis Costas
(2010)
.
On the dynamics of food systems – factors influencing shelf life and models of product failure
.
Understanding, measuring and predicting the shelf life of foods: theory and applications
.
Faculty of Agriculture, Aristotle University - Thessaloniki, Greece
.
Biliaderis Costas
(2010)
.
Kinetic and analytical aspects of product deterioration: fundamental principles in monitoring chemical and microbiological changes in food
.
Understanding, measuring and predicting the shelf life of foods: theory and applications
.
Faculty of Agriculture, Aristotle University - Thessaloniki, Greece
.
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2010)
.
Shelf life of bakery items
.
Understanding, measuring and predicting the shelf life of foods, Theory-Applications, Workshop
.
Thessaloniki, Greece
.
Lazaridou Athina
,
Serafimidou A
,
Biliaderis Costas
,
Tzanetakis Nikolaos
(2010)
.
Effect of oat β-glucan on physicochemical attributes of set yogurt containing a probiotic culture
.
13th Food Colloids 2010: On the Road…From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
Lazaridou Athina
,
Papoutsi Z
,
Biliaderis Costas
,
Moutsatsou P
(2010)
.
Impact of molecular structure of cereal β-glucans on anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells
.
A.A.C.C. International Annual Meeting
.
Savannah, Georgia, U.S.A
.
Lazaridou Athina
,
Marinopoulou A
,
Matsoukas Nikitas
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Effects of flour particle size and autoclaving on physicochemical and functional properties of dough and Cretan barley rusks
.
A.A.C.C. International Annual Meeting
.
Savannah, Georgia, U.S.A
.
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Ioannou K
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Structural properties of bovine serum albumin / chitosan coacervates
.
13th Food Colloids 2010: On the Road…From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
Skendi A
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2010)
.
Structural variation and rheological properties of arabinoxylans from six breadmaking greek wheat cultivars
.
13th Food Colloids 2010: On the Road…From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
Tzoumaki M. V
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Rheological and microstructural properties of nematic gels made of aqueous chitin nanocrystal dispersions and biopolymers
.
Thirteenth Food Colloids 2010: On the Road… From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
Βάσσος Κ
,
Κωνσταντοπούλου Ε
,
Ζηνοβιάδου Κ
,
Μοσχάκης Θωμάς
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2010)
.
Μηχανικές και φυσικοχημικές ιδιότητες μεμβρανών πρωτεϊνών ορού γάλακτος διαφορετικού πάχους
.
3οΠανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων: Σύγχρονες αντιλήψεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών
.
Θεσσαλονίκη
.
Βασιλειάδης Β
,
Κολοβού Μ. A
,
Ζηνοβιάδου Κ
,
Μοσχάκης Θωμάς
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2010)
.
Εφαρμογή τεχνολογίας μεμβρανών στην αναχαίτιση της ανάπτυξης μυκήτων σε θρεπτικό υπόστρωμα και σε προϊόν γιαούρτης
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων "Σύγχρονες αντιλήψεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών"
.
Θεσσαλονίκη Makedonia Palace
.
Ζηνοβιάδου Κ
,
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2010)
.
Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής νωπού βοείου κρέατος με την εφαρμογή εδώδιμων αντιμικροβιακών μεμβρανών
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων: “Σύγχρονες αντιλήψεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών"
.
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
.
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2010)
.
Λειτουργικά τρόφιμα και συστατικά τους: ιδιότητες και τεχνολογικές προκλήσεις
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων: Σύγχρονες αντιλήψεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών
.
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
.
Τζουμάκη Μ
,
Μοσχάκης Θωμάς
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2010)
.
Υδατικά αιωρήματα νανοκρυστάλλων χιτίνης: ικανότητα σχηματισμού πηκτής και παράγοντες που την επηρεάζουν
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων: Σύγχρονες αντιλήψεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών
.
Θεσσαλονίκη
.
Τζουμάκη Μ
,
Μοσχάκης Θωμάς
,
Κιοσέογλου Βασίλειος
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2010)
.
Σταθεροποίηση γαλακτωμάτων από νανοκρυστάλλους χιτίνης
.
3οΠανελλήνιο Συνέδριο της Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων: “Σύγχρονες αντιλήψεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων: η σύγκλιση των επιστημών”
.
Θεσσαλονίκη
.
(2009)
Άρθρο σε Περιοδικό
Fustier P
,
Castaigne F
,
Turgeon S. L
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Impact of endogenous constituents from different flour milling streams on dough rheology and semi-sweet biscuit making potential by partial substitution of a commercial soft wheat flour
.
LWT - Food Science and Technology
.
τόμ.42 αρ.1 σ.363-371
.
Fustier P
,
Castaigne F
,
Turgeon S. L
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Impact of commercial soft wheat flour streams on dough rheology and quality attributes of cookies
.
Journal of Food Engineering
.
τόμ.90 αρ.2 σ.228-237
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Concurrent phase separation and gelation in mixed oat β-glucans/sodium caseinate and oat β-glucans/pullulan aqueous dispersions
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.23 αρ.3 σ.886-895
.
Papalamprou E
,
Doxastakis Georgios
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
(2009)
.
Influence of preparation methods on physicochemical and gelation properties of chickpea protein isolates
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.23 αρ.2 σ.337-343
.
Skendi A
,
Papageorgiou M
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Effect of barley β-glucan molecular size and level on wheat dough rheological properties
.
Journal of Food Engineering
.
τόμ.91 αρ.4 σ.594-601
.
Tzoumaki M. V
,
Biliaderis Costas
,
Vasilakakis Miltiadis
(2009)
.
Impact of edible coatings and packaging on quality of white asparagus (Asparagus officinalis, L.) during cold storage
.
Food Chemistry
.
τόμ.117 αρ.1 σ.55-63
.
Vaikousi H
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Kinetic modelling of non-enzymatic browning in honey and diluted honey systems subjected to isothermal and dynamic heating protocols
.
Journal of Food Engineering
.
τόμ.95 αρ.4 σ.541-550
.
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2009)
.
Applicability of a microbial Time Temperature Indicator (TTI) for monitoring spoilage of modified atmosphere packed minced meat
.
International journal of food microbiology
.
τόμ.133 αρ.3 σ.272-278
.
Zinoviadou K. G
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Physico-chemical properties of whey protein isolate films containing oregano oil and their antimicrobial action against spoilage flora of fresh beef
.
Meat Science
.
τόμ.82 αρ.3 σ.338-345
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Gluten-free Doughs: Rheological Properties, Testing Procedures-Methods and Potential Problems
.
Gluten – free Food Science and Technology
.
(επιμ.) Gallagher, E
.
UK
.
Blackwell Pub. Professional
.
σ.52-82
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Gialamas H
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2009)
.
Development and application of a novel packaging technology for fresh meat based on the incorporation of a Lactobacillus sakei protective culture into a Na-caseinate edible film
.
Advancing Beef Safety through research and innovation, An international conference organised by ProSafeBeef
.
(επιμ.) Duffy G., Nychas G. J
.
Dublin, Ireland
.
σ.50
.
Vaikousi Hariklia
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2009)
.
Development of a microbial Time Temperature Indicator TTI for monitoring microbiological quality of fresh meat products
.
Advancing Beef Safety through research and innovation, An international conference
.
(eds) Duffy, G. and Nychas, G. J
.
Dublin, Ireland
.
σ.93
.
Zinoviadou Kyriaki
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Physico-chemical properties of whey protein isolate films containing oregano oil and their antimicrobial action against spoilage flora of fresh beef
.
Advancing Beef Safety through research and innovation, An international conference
.
(eds) Duffy G., Nychas G. J
.
Dublin, Ireland
.
σ.73
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2009)
.
Cereal non-starch polysaccharides as functional ingredients: structure - physical property relations
.
1st International Conference on Sustainable Postharvest and Food Technologies INOPTEP 2009
.
Divcibare, Serbia
.
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2009)
.
Analytical approaches to understanding quality and functionality aspects of cereal dietary fibers
.
6th International Conference Instrumental Methods of Analysis Modern Trends and Applications
.
Athens, Greece
.
Gialamas H
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2009)
.
Development and application of a novel packaging technology for fresh meat based on the incorporation of Lactobacillus sakei protective culture into a Na-caseinate edible film
.
Advancing beef safety through Research and Innovation – an International Conference organized by ProsafeBeef (European Commission Research Project – Food CT-2006-36241)
.
Dublin, Ireland
.
Koutsoumanis Konstantinos
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Use of Time-Temperature-Indicators as risk management tools for L. monocytogenes in ready-to-eat-foods
.
6th International Conference on Predictive Modelling in Foods (ICPMF)
.
Washington, D.C., USA
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Vaikousi H
(2009)
.
Structure-function relations of cereal β-glucans in food model systems
.
4th International Dietary Fibre Conference
.
Vienna, Austria
.
Marinopoulou A
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Fate of β-glucans during making of traditional Cretan barley rusks
.
4th International Dietary Fibre Conference
.
Vienna, Austria
.
Patsioura A
,
Gekas V
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Study of enzymatic hydrolysis & characterization of oat flour hydrolyzates
.
8th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop
.
Viterbo, Italy
.
Xhufi A
,
Al-Tardeh S
,
Kefalas P
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Antioxidant activity of olive leaf extracts and thermal stability of oleuropein in aqueous acidic media
.
6th International Conference on Instrumental Methods of Analysis (IMA 09): Modern Trends and Applications
.
Athens, Greece
.
Zinoviadou K
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Physico-chemical properties of whey protein isolate films containing oregano oil and their antimicrobial action against spoilage flora of fresh beef
.
Advancing beef safety through Research and Innovation – an International Conference (European Commission Research Project – Food CT-2006-36241)
.
Dublin, Ireland
.
Zinoviadou K
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Mechanical properties of whey ptotein isolate films containing antimicrobials and their inhibitory action on spoilage flora of fresh beef
.
1st International Conference on Sustainable Postharvest and Food Technologies INOPTEP
.
Divcibare, Serbia
.
Zinoviadou K. G
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Physical properties of whey protein films acting as carriers of antimicrobial agents
.
3rd International Symposium “Delivery of functionality in complex food systems – Physically-inspired approaches from nanoscale to microscale"
.
Wageningen, The Netherlands
.
Γιαβάσης Ι
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2009)
.
Ανοσοδιεγερτικοί πολυσακχαρίτες και οι πιθανές χρήσεις τους σε βιολειτουργικά τρόφιμα
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων
.
Ρέθυμνο, Κρήτη
.
(2008)
Άρθρο σε Περιοδικό
Fustier P
,
Castaigne F
,
Turgeon S
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Flour constituent interactions and their influence on dough rheology and quality of semi-sweet biscuits: a mixture design approach with reconstituted blends of gluten, water-solubles and starch fractions
.
Journal of Cereal Science
.
τόμ.48 σ.144-158
.
Kristo E
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Thermal, mechanical and water vapour barrier properties of sodium caseinate films containing antimicrobials and their inhibitory action on Listeria monocytogenes
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.22 αρ.3 σ.373-386
.
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Impact of mixed-linkage linkage 1-3, 1-4 β-glucans on physical properties of acid-set skim milk gels
.
International Dairy Journal
.
τόμ.18 σ.312-322
.
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Effects of polyols on cryostructurization of barley β-glucans
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.22 σ.263-277
.
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2008)
.
Sequential solvent extraction and structural characterization of polysaccharides from the endosperm cell walls of barley grown in different environments
.
Carbohydrate Polymers
.
τόμ.73 σ.621-639
.
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2008)
.
Composition and molecular structure of polysaccharides released from barley endosperm cell walls by sequential extraction with water, malt enzymes, and alkali
.
J.Cereal Sci
.
τόμ.48 σ.304-318
.
Vaikousi H
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Kinetic modeling of nonenzymatic browning of apple juice concentrates differing in water activity under isothermal and dynamic heating conditions
.
Food Chemistry
.
τόμ.107 αρ.2 σ.785-796
.
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2008)
.
Development of a microbial Time Temperature Indicator TTI prototype for monitoring microbiological quality of chilled foods
.
Applied and Environmental Microbiology
.
τόμ.74 αρ.10 σ.3242-3250
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Biliaderis Costas
(2008)
.
Functional Foods: Trends, Prospects and Challenges for the Food Industry
.
Journal on Processing and Energy in Agriculture
.
Kopaonik, Serbia
.
τόμ.12 αρ.3 σ.97-100
.
Koutsoumanis Konstantinos
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Development and validation of a microbial Time Temperature Ιndicator (TTI) for shelf life control of chilled foods
.
The 21st International ICFMH Symposium “Evolving Microbial Food Quality and Safety
.
Aberdeen, UK
.
σ.80
.
Γιαλαμάς Χ
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
,
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
(2008)
.
Ανάπτυξη μιας καινοτόμου συσκευασίας με βάση την ενσωμάτωση προστατευτικής καλλιέργειας Lactobacillus sakei σε εδώδιμη μεμβράνη καζεϊνικού νατρίου: Μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων
.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συσκευασίας
.
Αθήνα, Ελλάδα
.
Τζουμάκη Μ
,
Μαγγανάρης Γ
,
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2008)
.
Εφαρμογή εδώδιμων επικαλύψεων σε βλαστούς σπαραγγιών
.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συσκευασίας
.
Αθήνα, Ελλάδα
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Biliaderis Costas
(2008)
.
Functional polysaccharides in cereal foods
.
Trends in Cereal Science and Technology: Industrial Applications, Workshop
.
Faculty of Agriculture, Aristotle University,Thessaloniki, Greece
.
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Molecular size effects on gelation of barley and oat β-glucans
.
Trends in Cereal Science and Technology: Industrial Applications, Workshop
.
Faculty of Agriculture, Aristotle University, Thessaloniki, Greece
.
Skendi A
,
Papageorgiou M
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Rheological properties of β-glucan supplemented wheat doughs
.
ICC International Conference Bosphorus 2008
.
Istanbul, Turkey
.
(2007)
Άρθρο σε Περιοδικό
Chatzikamari Magdalini
,
Kyriakidis Dimitrios
,
Tzanetakis Nikolaos
,
Biliaderis Costas
,
Litopoulou-Tzanetaki Evanthia
(2007)
.
Biochemical changes during a submerged chickpea fermentation used as a leavening agent for bread production
.
European Food Research & Technology
.
τόμ.224 αρ.6 σ.715-723
.
Fustier P
,
Castaigne F
,
Turgeon S. L
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Semi-sweet biscuit making potential of soft wheat flour patent, middle-cut and clear mill streams made with native and reconstituted flours
.
Journal of Cereal Science
.
τόμ.46 σ.119-131
.
Kristo E
,
Biliaderis Costas
,
Zampraka A
(2007)
.
Water vapor barrier and tensile properties of composite caseinate-pullulan films: biopolymer composition effects and impact of beeswax lamination
.
Food Chemistry
.
τόμ.101 σ.753-764
.
Kristo E
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Physical properties of starch nanocrystal-reinforced pullulan films
.
Carbohydrate Polymers
.
τόμ.68 σ.146-158
.
Lazaridou Athina
,
Duta D
,
Papageorgiou M
,
Belc N
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Effects of hydrocolloids on dough rheology and bread quality parameters in gluten-free formulations
.
Journal Food Engineering
.
τόμ.79 σ.1033-1047
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Molecular aspects of cereal β-glucan functionality: physical properties, technological applications and physiological effects
.
Journal of cereal science
.
τόμ.46 σ.101-118
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Cryogelation phenomena in mixed skim milk powder- barley - β -glucan - polyol aqueous dispersions
.
Food Research Interational
.
τόμ.40 σ.793-802
.
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Zawistowski J
(2007)
.
Phase transitions, solubility and crystallization kinetics of phytosterols and phytosterol-oil blends
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.55 σ.1790-1798
.
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
,
Λαζαρίδου Αθηνά
,
Βαϊκούση Χ
(2007)
.
β-Γλυκάνες δημητριακών ως συστατικά λειτουργικών τροφίμων: φυσικές ιδιότητες και μεταβολική δράση
.
Τρόφιμα και Ποτά
.
σ.62-66
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Giavasis I
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Microbial Polysaccharides
.
Functional Food Carbohydrates
.
(eds) Biliaderis, C. G. and Izydorczyk, M. S
.
Boca Raton, FL, USA
.
CRC Press
.
σ.167-213
.
Izydorczyk M. S
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Arabinoxylans – Technologically and nutritionally functional plant polysaccharides
.
Functional Food Carbohydrates
.
(eds) Biliaderis, C. G. and Izydorczyk, M. S
.
Boca Raton, FL, USA
.
CRC Press
.
σ.249-290
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2007)
.
Cereal β-glucans: structure, physical properties and physiological functions
.
Functional Food Carbohydrates
.
(eds) Biliaderis, C. G. and Izydorczyk, M. S
.
Boca Raton, Florida USA
.
Chemical Rubber Company Press
.
σ.1-72
.
Nazare J.-A
,
Laville M
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
,
Onning G
,
Salmenkallio-Marrtila M
,
Triantafyllou A
(2007)
.
β-glucans
.
Novel Food Ingredients for Weight Control
.
(επιμ.) Henry, C. J. K
.
Cambridge, UK
.
Woodhead Publishing Ltd
.
σ.131-152
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Fustier P
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Compression, creep and stress-relaxation testing of wheat flour and gluten-free doughs – relation to end-product properties
.
Proceedings of the 5th International Congress in Food Technology: Consumer Protection through Food Process Improvement and Innovation in the Real World
.
Thessaloniki, Greece
.
τόμ.1 σ.173-181
.
Kristo E
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Thermal, mechanical and water vapor barrier properties of sodium caseinate films containing antimicrobials and their inhibitory action on Listeria monocytogenes
.
Proceedings of the 5th International Congress in Food Technology: Consumer Protection through Food Process Improvement and Innovation in the Real World
.
Thessaloniki, Greece
.
τόμ.2 σ.276-284
.
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Effects of polyols on barley β-glucan cryogelation in ice cream model systems
.
Proceedings of the 5th International Congress in Food Technology: Consumer Protection through Food Process Improvement and Innovation in the Real World
.
Thessaloniki, Greece
.
τόμ.2 σ.269-276
.
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2007)
.
Development of a microbial Time Temperature Indicator TTI for monitoring microbiological quality of foods
.
5th International Conference on Predictive Modelling in Foods: Fundamentals, State of the Art and N0ew Horizons
.
Athens, Greece
.
σ.79-82
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Biliaderis Costas
(2007)
.
Molecular aspects of cereal b-glucan functionality
.
Department of Food Science and Technology, University of Helsinki (invited lecture)
.
Helsinki, Finland
.
Biliaderis Costas
(2007)
.
Functional Foods: trends and prospects for the food industry
.
University of Novi Sad, Faculty of Agriculture (invited lecture)
.
Novi Sad, Serbia
.
Biliaderis Costas
(2007)
.
Cereal polysaccharides as functional food ingredients
.
University of Novi Sad, Faculty of Agriculture (invited lecture)
.
Novi Sad, Serbia
.
Biliaderis Costas
(2007)
.
Cereal mixed linkage (1-3), (1-3) -β-D-glucans: structure-property relationships
.
Institute of Organic and Pharmaceutical Chemistry (IOPC) – National Hellenic Research Foundation
.
Athens, Greece
.
Kristo E
,
Λαζαρίδου Αθηνά
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2007)
.
Θερμομηχανικές ιδιότητες μικτών συστημάτων βιοπολυμερών
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θερμικής Ανάλυσης
.
Αθήνα, Ελλάδα
.
Vaikousi H
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Kinetic model development as a prediction tool for the study of non enzymatic browning during heating of apple juice concentrates and honey differing in water activity
.
Proceedings of the 5th International Congress on Food Technology: Consumer Protection through Food Process Improvement and Innovation in the Real World
.
Thessaloniki, Greece
.
Λαζαρίδου Αθηνά
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2007)
.
Υαλώδης μετάπτωσης σε μέλια Ελληνικής προέλευσης
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θερμικής Ανάλυσης
.
Αθήνα, Ελλάδα
.
Without Type
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2007)
.
Functional Food Carbohydrates
.
Boca Raton, FL USA
.
CRC Press
.
(2006)
Άρθρο σε Περιοδικό
Kontogiorgos V
,
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
A fractal analysis approach to viscoelasticity of physically cross-linked barley β-glucan gel networks
.
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces
.
τόμ.49 σ.45-52
.
Kontogiorgos V
,
Ritzoulis C
,
Biliaderis Costas
,
Kasapis S
(2006)
.
Effect of barley β-glucan concentration on the microstructural and mechanical behaviour of acid-set sodium caseinate gels
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.20 σ.749-756
.
Kristo E
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
Water sorption and thermo-mechanical properties of water/sorbitol-plasticized composite biopolymer films: Caseinate–pullulan bilayers and blends
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.20 σ.1057-1071
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
Effects of sugars on cryogelation of barley β-glucans
.
2nd International Congress on Bioprocesses in Food Industries (ICBF 2006)
.
Patras, Greece
.
Vaikousi H
,
Koutsoumanis Konstantinos
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
Kinetic modelling of non-enzymatic browning of apple juice concentrates differing in water activity under variable heating conditions
.
2nd International Congress on Bioprocesses in Food Industries
.
Patras, Greece
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Biliaderis Costas
(2006)
.
Structure-physical property relations of mixed-linkage β-glucans
.
Food Research and Development Centre, Agriculture Canada (invited lecture)
.
St. Hyacinthe, Quebec, Canada
.
Biliaderis Costas
(2006)
.
Rheological methods in food material characterization: a focus on carbohydrate systems
.
International Congress on Bioprocesses in Food Industries
.
Patras, Greece
.
Biliaderis Costas
(2006)
.
Applications of Thermal Analysis to characterization of Food Carbohydrates
.
XXVIII National Conference on Calorimetry, Thermal Analysis and Chemical Thermodynamics
.
Milan, Italy
.
Kristo E
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
Physical properties of starch nanocrystal-reinforced pullulan films
.
2nd International Congress on Bioprocesses in Food Industries
.
Patra, Greece
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Vaikousi H
(2006)
.
Enrichment of gluten-free bread formulations with water-soluble oat β-glucan: effects on dough rheology and bread quality parameters
.
Dietary fibre 2006
.
Helsinki, Finland
.
Skendi A
,
Papageorgiou M
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
Molecular size and concentration effects of barley β-glucan supplementation on dough and bread characteristics
.
Dietary fibre 2006
.
Helsinki Finland
.
(2005)
Άρθρο σε Περιοδικό
Diftis N
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
(2005)
.
Rheological properties and stability of model salad dressing emulsions prepared with a dry-heated soybean protein isolate-dextran mixture
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.19 αρ.6 σ.1025-1031
.
Papageorgiou M
,
Lakhdara N
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2005)
.
Water extractable 1-3, 1-4 -β-D-glucans from barley and oats: an intervarietal study on their structural features and rheological behaviour
.
Journal of cereal science
.
τόμ.42 σ.213-224
.
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Processing and formulation effects on rheological behavior of barley β-glucan aqueous dispersions
.
Food Chemistry
.
τόμ.91 σ.505-516
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Kristo E
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Thermomechanical properties of water/sorbitol-plasticized composite biopolymer films: caseinate-pullulan bilayers and blends
.
Proceedings of Medicta 2005, 7h Mediterranean Conference on Calorimetry and Thermal Analysis
.
Thessaloniki, Greece
.
σ.151-156
.
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Structure development in mixed-linkage 1-3, 1-4 β-glucan hydrogels as probed by calorimetry and small deformation dynamic rheometry
.
Proceedings of Medicta 2005, 7h Mediterranean Conference on Calorimetry and Thermal Analysis
.
Thessaloniki Greece
.
σ.157-162
.
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Zawistowski J
(2005)
.
Phase transitions of phytosterols and phytosterol-oil blends
.
Proceedings of Medicta 2005, 7h Mediterranean Conference on Calorimetry and Thermal Analysis
.
Thessaloniki, Greece
.
σ.190-193
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Izydorczyk M
,
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Degradation of isolated cell walls from barley grains differing in hardness and protein content by malt extracts
.
90th AACC International Annual Meeting
.
Orlando FL, USA
.
Kontogiorgos V
,
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Fractal scaling behavior of physically cross-linked β-glucan gel networks
.
13th Gums and Stabilizers for the Food Industry
.
Wrexham, UK
.
(2004)
Άρθρο σε Περιοδικό
Kontogiorgos V
,
Biliaderis Costas
,
Kioseoglou Vasileios
,
Doxastakis Georgios
(2004)
.
Stability and rheology of egg yolk-stabilized concentrated emulsions containing cereal β-glucans of varying molecular size
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.18 αρ.6 σ.987-998
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Micha-Screttas M
,
Steele B. R
(2004)
.
A comparative study on structure-function relations of mixed linkage 1-3, 1-4 linear β-glucans
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.18 σ.837-855
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Bacandritsos N
,
Sabatini A. G
(2004)
.
Composition, thermal and rheological behavior of selected Greek honeys
.
Journal Food Engineering
.
τόμ.64 αρ.1 σ.9-21
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
Cryogelation of cereal β-glucans: structure and molecular size effects
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.18 σ.933-947
.
Papadogiannis Ioannis
,
Irakli Maria
,
Biliaderis Konstantinos
,
IzydorczyK Marta S
(2004)
.
Isolation, structural features and rheological properties of water-extractable β-glucans from different Greek barley cultivars
.
Journal of the Science Food Agriculture
.
Published Version
.
τόμ.84 αρ.10 σ.1170-1178
.
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2004)
.
Solution flow behavior and gelling properties of water-soluble barley β-glucans varying in molecular size
.
Journal of Cereal Science
.
τόμ.39 σ.119-137
.
Volikakis P
,
Biliaderis Costas
,
Vamvakas Konstantinos
,
Zerfyridis Grigorios
(2004)
.
Effects of a commercial oat-β-glucan concentrate on the chemical, physicochemical and sensory attributes of a low-fat white-brined cheese product
.
Food Research International
.
τόμ.37 σ.83-94
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
Molecular size effects on gelation of barley and oat β-glucans
.
Gums and Stabilizers for the Food Industry 12
.
(eds) Williams, P. A. and Phillips, G. O
.
The Royal Society of Chemistry
.
σ.108-115
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Izydorczyk M. S
,
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
The role of endosperm cell walls in texture of barley grain
.
89th Annual Meeting of A.A.C.C
.
San Diego, USA
.
Kontogiorgos V
,
Ritzoulis C
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
Rheological behaviour of mixed sodium caseinate – Barley β-Glucan Gels
.
Food Colloids, 2004
.
Harrogate, UK
.
Lazaridou Athina
,
Irakli M
,
Izydorczyk M. S
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
Effects of various processing factors on gelation of cereal beta-glucans
.
89th Annual Meeting of Anne Arundel Community College
.
San Diego, USA
.
(2000)
Άρθρο σε Περιοδικό
Selim K
,
Tsimidou Maria
,
Biliaderis Costas
(2000)
.
Kinetic studies of degradation of saron carotenoids encapsulated in amorphous polymer matrices
.
Food Chemistry
.
τόμ.71 αρ.2 σ. 199-206
.
(1999)
Άρθρο σε Περιοδικό
Youssef F
,
Roukas Triantafyllos
,
Biliaderis Costas
(1999)
.
Pullulan production by a non-pigmented strain of Aureobasidium pullulans using batch and fed-batch culture
.
Process Biochemistry
.
τόμ.34 σ.355-366
.
(1997)
Άρθρο σε Περιοδικό
Tsimidou Maria
,
Biliaderis Costas
(1997)
.
Kinetic Studies of Saffron (Crocus sativus L.) Quality Deterioration
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.45 αρ.8 σ.2890-2898
.
Ενημερώθηκε: 2025-01-02