Μηχανική Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜηχανική Τροφίμων / Food Engineering
ΚωδικόςΒΤ7
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΧημικών Μηχανικών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID20000695

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Χημικών Μηχανικών (2021-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό745

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜηχανική Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600102424

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΠολυτεχνείο (πτέρυγα Β)
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 2 (42)
ΗμερολόγιοΤρίτη 13:00 έως 15:00
ΚτίριοΠολυτεχνείο (πτέρυγα Β)
ΌροφοςΌροφος 2
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 2 (42)
ΗμερολόγιοΤετάρτη 13:00 έως 15:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΕΘ4 Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική ΙΙ
  • ΚΤ063 Χημεία Τροφίμων
  • ΜΕ2 Ισοζύγια Μάζας και Ενέργειας
  • ΟΧ4 Οργανική Χημεία ΙΙ
  • ΦΜ5 Φαινόμενα Μεταφοράς ΙΙ
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η εξειδίκευση των παραδοσιακών διεργασιών υπόβαθρου της Χημικής Μηχανικής στην ανάπτυξη και εφαρμογή τους στην επεξεργασία των τροφίμων. Βασικός στόχος είναι η απόκτηση από την πλευρά των φοιτητών τις κατάλληλες πληροφορίες μάθησης των διαδικασιών παραγωγής των τροφίμων ώστε να τις ικανοποιήσουν: - σαν εισαγωγή στη μύηση των διεργασιών παραγωγής για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως μηχανικού τροφίμων στις βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων, και - σαν ερευνητές ως οδηγό στην κατεύθυνση της μελλοντικής έρευνας σε θέματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και διεργασιών.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Γενικά: Τεχνολογία, Επιστήμη και Μηχανική Τροφίμων. 1.2. Αντικείμενο της Μηχανικής Τροφίμων. 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΞΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2.1. Μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας. 2.2. Θερμοφυσικές ιδιότητες των τροφίμων. 3. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ 3.1. Εισαγωγή. 3.2. Θερμική ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών. 3.3. Κινητική θερμικής απενεργοποίησης των μικροοργανισμών. 3.4. Προσδιορισμός ισοδύναμου χρόνου κατεργασίας – Τιμή F. 3.5. Μέθοδοι υπολογισμού της τιμής F μιας θερμικής διεργασίας. 3.6. Μέθοδοι υπολογισμού της απαιτούμενης τιμής F για βιομηχανική αποστείρωση. 3.7. Έλεγχος και σχεδιασμός θερμικών διεργασιών με μαθηματικές μεθόδους. 3.8. Κινητική αλλοίωσης ποιοτικών παραγόντων κατά τη διάρκεια θερμικών διεργασιών. 3.9. Θεωρητικές εκφράσεις δεδομένων θερμικής διείσδυσης. 3.10. Μετατροπή δεδομένων θερμικής διείσδυσης. 4. ΞΗΡΑΝΣΗ 4.1. Το νερό σαν συστατικό των προϊόντων. 4.2. Βασικές αρχές ξήρανσης. 4.3. Μεταφορά θερμότητας στην ξήρανση. 4.4. Μεταφορά μάζας στην ξήρανση. 4.5. Ψυχρομετρία. 4.6. Διεργασίες ξήρανσης (ανάλυση). 4.7. Μέθοδοι ξήρανσης και τύποι ξηραντηρίων.
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις3
Άσκηση Πεδίου1
Σύνολο4
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή Τελική Εξέταση 100% Εκπαιδευτικές επισκέψεις με σύντομη τεχνική έκθεση (προαιρετικά 10%)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Ιωάννης Γ. Μπλούκας, Επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων, Εκδόσεις Σταμούλη ΑΕ, 2004. 2. Χάρης Ν. Λαζαρίδης, Μηχανική Τροφίμων, Εκδόσεις Γιαχούδη, 2000.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Heldman D.R. and Lund D.B., Handbook of Food Engineering, 2nd Edition, CRC Press Taylor & Francis Group, New York, 2007. 2. Klening T.R., Food Engineering Research Developments, Nova Science Publishers, Inc. New York, 2007. 3. Berk Zeki, Food Process Engineering and Technology, Food Science and Technology International Series, Academic Press, Elsevier, 2009. 4. Ibarz A. and Barbosa-Canovas G.V., Unit Operations in Food Engineering, CRC Press LLC, USA, 2003.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-05-2018