Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η εξειδίκευση των παραδοσιακών διεργασιών υπόβαθρου της Χημικής Μηχανικής στην ανάπτυξη και εφαρμογή τους στην επεξεργασία των τροφίμων.
Βασικός στόχος είναι η απόκτηση από την πλευρά των φοιτητών τις κατάλληλες πληροφορίες μάθησης των διαδικασιών παραγωγής των τροφίμων ώστε να τις ικανοποιήσουν:
- σαν εισαγωγή στη μύηση των διεργασιών παραγωγής για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως μηχανικού τροφίμων στις βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων, και
- σαν ερευνητές ως οδηγό στην κατεύθυνση της μελλοντικής έρευνας σε θέματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και διεργασιών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1.1. Γενικά: Τεχνολογία, Επιστήμη και Μηχανική Τροφίμων.
1.2. Αντικείμενο της Μηχανικής Τροφίμων.
2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΞΗΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2.1. Μηχανισμοί μεταφοράς θερμότητας.
2.2. Θερμοφυσικές ιδιότητες των τροφίμων.
3. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
3.1. Εισαγωγή.
3.2. Θερμική ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών.
3.3. Κινητική θερμικής απενεργοποίησης των μικροοργανισμών.
3.4. Προσδιορισμός ισοδύναμου χρόνου κατεργασίας – Τιμή F.
3.5. Μέθοδοι υπολογισμού της τιμής F μιας θερμικής διεργασίας.
3.6. Μέθοδοι υπολογισμού της απαιτούμενης τιμής F για βιομηχανική αποστείρωση.
3.7. Έλεγχος και σχεδιασμός θερμικών διεργασιών με μαθηματικές μεθόδους.
3.8. Κινητική αλλοίωσης ποιοτικών παραγόντων κατά τη διάρκεια θερμικών διεργασιών.
3.9. Θεωρητικές εκφράσεις δεδομένων θερμικής διείσδυσης.
3.10. Μετατροπή δεδομένων θερμικής διείσδυσης.
4. ΞΗΡΑΝΣΗ
4.1. Το νερό σαν συστατικό των προϊόντων.
4.2. Βασικές αρχές ξήρανσης.
4.3. Μεταφορά θερμότητας στην ξήρανση.
4.4. Μεταφορά μάζας στην ξήρανση.
4.5. Ψυχρομετρία.
4.6. Διεργασίες ξήρανσης (ανάλυση).
4.7. Μέθοδοι ξήρανσης και τύποι ξηραντηρίων.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Ιωάννης Γ. Μπλούκας, Επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων, Εκδόσεις Σταμούλη ΑΕ,
2004.
2. Χάρης Ν. Λαζαρίδης, Μηχανική Τροφίμων, Εκδόσεις Γιαχούδη, 2000.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Heldman D.R. and Lund D.B., Handbook of Food Engineering, 2nd Edition, CRC Press
Taylor & Francis Group, New York, 2007.
2. Klening T.R., Food Engineering Research Developments, Nova Science Publishers,
Inc. New York, 2007.
3. Berk Zeki, Food Process Engineering and Technology, Food Science and Technology
International Series, Academic Press, Elsevier, 2009.
4. Ibarz A. and Barbosa-Canovas G.V., Unit Operations in Food Engineering, CRC Press
LLC, USA, 2003.