Φυσικοχημεία Συστημάτων Διασποράς Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΦυσικοχημεία Συστημάτων Διασποράς Τροφίμων / Physicochemistry of Food Dispersion Systems
ΚωδικόςΜΧ102
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40003201

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ Τμήματος Χημείας (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 7
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Χημεία, Τεχνολογία και Έλεγχος ΤροφίμωνΥποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΦυσικοχημεία Συστημάτων Διασποράς Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600107988
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν κατανοήσει το μηχανισμό δράσης των γαλακτωματοποιητών στην παρασκευή και τη φυσικοχημική σταθεροποίηση των συστημάτων διασποράς των τροφίμων. Θα έχουν κατανοήσει τον τρόπο ανάπτυξης της δομής και των ιδιοτήτων των απλών και των μικτών μεμβρανών προσρόφησης σε διεπιφάνειες ελαίου-νερού και αέρα-νερού καθώς επίσης και το μηχανισμό που αυτές επηρεάζουν τις ρεολογικές ιδιότητες τόσο των φυσικών όσο και των τεχνητών των συστημάτων διασποράς. Θα έχουν τέλος εξοικειωθεί με τις τεχνικές που εφαρμόζονται για την μελέτη των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ρόλος των γαλακτωματοποιητών μικρού Μ.Β., των πρωτεϊνών και των πολυσακχαριτών στην παρασκευή και τη σταθεροποίηση γαλακτωμάτων (μικρο- και νανο-), αφρών και αιωρημάτων των τροφίμων. Δομή και ιδιότητες απλών και σύνθετων μεμβρανών προσρόφησης σε διεπιφάνειες ελαίου-νερού και αέρα-νερού. Ρεολογικές ιδιότητες των συστημάτων διασποράς. Μέθοδοι που εφαρμόζονται για την εκτίμηση των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων. Επιλεγμένα παραδείγματα φυσικών και τεχνητώς παρασκευαζόμενων γαλακτωμάτων, αφρών ή αιωρημάτων των τροφίμων. Σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες-επαγγελματίες. Επισκέψεις σε μονάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Λέξεις Κλειδιά
Γαλακτωματοποιητές, συστήματα διασποράς, προσρόφηση σε διεπιφάνειες, ρεολογικές ιδιότητες, σταθερότητα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις522,1
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1285,1
Συγγραφή εργασίας / εργασιών200,8
Εξετάσεις1004
Σύνολο30012
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η διαδικασία βασίζεται στην εκτίμηση της επίδοσης των φοιτητών με βάση γραπτές εργασίες, προφορική παρουσίαση των εργασιών και τελική γραπτή εξέταση
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. D.J. McClements, Food Emulsions, CRC Press, 2005. 2. Friferg, S.,Larson, K. and Sioblom, J.,Food Emulsions,Marcel Decker, 2004
Τελευταία Επικαιροποίηση
19-05-2017