Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν κατανοήσει το μηχανισμό δράσης των γαλακτωματοποιητών στην παρασκευή και τη φυσικοχημική σταθεροποίηση των συστημάτων διασποράς των τροφίμων. Θα έχουν κατανοήσει τον τρόπο ανάπτυξης της δομής και των ιδιοτήτων των απλών και των μικτών μεμβρανών προσρόφησης σε διεπιφάνειες ελαίου-νερού και αέρα-νερού καθώς επίσης και το μηχανισμό που αυτές επηρεάζουν τις ρεολογικές ιδιότητες τόσο των φυσικών όσο και των τεχνητών των συστημάτων διασποράς. Θα έχουν τέλος εξοικειωθεί με τις τεχνικές που εφαρμόζονται για την μελέτη των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ρόλος των γαλακτωματοποιητών μικρού Μ.Β., των πρωτεϊνών και των πολυσακχαριτών στην παρασκευή και τη σταθεροποίηση γαλακτωμάτων (μικρο- και νανο-), αφρών και αιωρημάτων των τροφίμων. Δομή και ιδιότητες απλών και σύνθετων μεμβρανών προσρόφησης σε διεπιφάνειες ελαίου-νερού και αέρα-νερού. Ρεολογικές ιδιότητες των συστημάτων διασποράς. Μέθοδοι που εφαρμόζονται για την εκτίμηση των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων. Επιλεγμένα παραδείγματα φυσικών και τεχνητώς παρασκευαζόμενων γαλακτωμάτων, αφρών ή αιωρημάτων των τροφίμων. Σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες-επαγγελματίες. Επισκέψεις σε μονάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Λέξεις Κλειδιά
Γαλακτωματοποιητές, συστήματα διασποράς, προσρόφηση σε διεπιφάνειες, ρεολογικές ιδιότητες, σταθερότητα
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. D.J. McClements, Food Emulsions, CRC Press, 2005.
2. Friferg, S.,Larson, K. and Sioblom, J.,Food Emulsions,Marcel Decker, 2004