Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Απόκτηση προχωρημένων γνώσεων σε θέματα που αφορούν σε χημiκές και βιοχημικές μεταβολές λιπών, ελαίων, λιπαρών τροφίμων και μεθόδων εκτίμησης της ποιότητάς τους. Απόκτηση δεξιοτήτων σε σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους για την εκτίμηση της οξειδωτικής κατάστασης και της αντιοξειδωτικής δράσης. Η αλληλεπίδραση με επαγγελματικούς χώρους και ειδικούς επιστήμονες εδραιώνει την αναγκαιότητα επιστημονικής επίλυσης καθημερινών προβλημάτων στην παραγωγή και τον έλεγχο λιπαρών υλών και προϊόντων
Περιεχόμενο Μαθήματος
Λίπη, έλαια, λιπαρά τρόφιμα (κρεατοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, ιχθυηρά). Υδρολυτικές και οξειδωτικές μεταβολές (χημικές & ενζυμικές) κατά την παραλαβή, επεξεργασία, αποθήκευση και χρήση. Οξειδωτική σταθερότητα (επιλεγμένα παραδείγματα). Αντιοξειδωτικά-προοξειδωτικά. Κύριες τάξεις. Σχέση δομής δραστικότητας φαινολικών αντιοξειδωτικών. Κριτήρια εκτίμησης υδρολυτικών και οξειδωτικών μεταβολών και μέθοδοι προσδιορισμού τους. Οργανοληπτικές μεταβολές-μεταβολές στο χρώμα. Λιπιδομική και άλλες “ομικές” προσεγγίσεις. Σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες-Επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες-Χημικά Εργαστήρια.
Λέξεις Κλειδιά
λίπη, έλαια, οξείδωση, έλεγχος ποιότητας
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Lipid Oxidation, E N Frankel, The Oily Press, 1998-2005
Methods to assess quality and stability of oils and fat-containing foods, Eskin,W., AOCS press, 1996
Food Chemistry, by H.-D. Belitz, W. Grosch, P.Schieberle, Springer, 2009
The Chemistry of its Components, T. Coultate, RCSociety, 2009
Selected literature (review articles as case studies)