Χημικές/Βιοχημικές Μεταβολες στα Τρόφιμα Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧημικές/Βιοχημικές Μεταβολες στα Τρόφιμα Ι / Chemical/Biochemical Changes in Foods I
ΚωδικόςΜΧ101
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40003200

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ Τμήματος Χημείας (2014-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 7
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Χημεία, Τεχνολογία και Έλεγχος ΤροφίμωνΥποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧημικές/Βιοχημικές Μεταβολες στα Τρόφιμα Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600107990
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Γνώσεις χημείας τροφίμων και βιοχημείας τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Απόκτηση προχωρημένων γνώσεων σε θέματα που αφορούν σε χημiκές και βιοχημικές μεταβολές λιπών, ελαίων, λιπαρών τροφίμων και μεθόδων εκτίμησης της ποιότητάς τους. Απόκτηση δεξιοτήτων σε σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους για την εκτίμηση της οξειδωτικής κατάστασης και της αντιοξειδωτικής δράσης. Η αλληλεπίδραση με επαγγελματικούς χώρους και ειδικούς επιστήμονες εδραιώνει την αναγκαιότητα επιστημονικής επίλυσης καθημερινών προβλημάτων στην παραγωγή και τον έλεγχο λιπαρών υλών και προϊόντων
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Λίπη, έλαια, λιπαρά τρόφιμα (κρεατοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, ιχθυηρά). Υδρολυτικές και οξειδωτικές μεταβολές (χημικές & ενζυμικές) κατά την παραλαβή, επεξεργασία, αποθήκευση και χρήση. Οξειδωτική σταθερότητα (επιλεγμένα παραδείγματα). Αντιοξειδωτικά-προοξειδωτικά. Κύριες τάξεις. Σχέση δομής δραστικότητας φαινολικών αντιοξειδωτικών. Κριτήρια εκτίμησης υδρολυτικών και οξειδωτικών μεταβολών και μέθοδοι προσδιορισμού τους. Οργανοληπτικές μεταβολές-μεταβολές στο χρώμα. Λιπιδομική και άλλες “ομικές” προσεγγίσεις. Σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες-Επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες-Χημικά Εργαστήρια.
Λέξεις Κλειδιά
λίπη, έλαια, οξείδωση, έλεγχος ποιότητας
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις421,7
Σεμινάρια100,4
Εργαστηριακή Άσκηση40,2
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων1194,8
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων150,6
Εκπόνηση μελέτης (project)502
Εξετάσεις602,4
Σύνολο30012
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Μέσω γραπτών εξετάσεων, την κατάθεση και παρουσίαση εργασιών και τη γενικότερη αξιολόγηση της συμμετοχής του φοιτητή από το διδάσκοντα
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Lipid Oxidation, E N Frankel, The Oily Press, 1998-2005 Methods to assess quality and stability of oils and fat-containing foods, Eskin,W., AOCS press, 1996 Food Chemistry, by H.-D. Belitz, W. Grosch, P.Schieberle, Springer, 2009 The Chemistry of its Components, T. Coultate, RCSociety, 2009 Selected literature (review articles as case studies)
Τελευταία Επικαιροποίηση
16-07-2015