Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Είσοδος
Αρχή
Το ΑΠΘ
Πολιτική Ποιότητας
Πιστοποίηση
Διασφάλιση Ποιότητας
Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας
Είστε εδώ
Αρχή
»
Αναφορά Βιογραφικών
Βιογραφικό Σημείωμα
Ανάπτυξη
|
Σύμπτυξη
Νικόλαος Νενάδης
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Χημείας
Προσωπικά Στοιχεία
2310997731
niknen@chem.auth.gr
Scopus ID
6507848875
Διδακτικό Έργο
Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2020–21
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
89
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
91
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙΝΟΥ
Κ410
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κ413
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΥΧΤ481
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΜΣ ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Μ3Υ31
Χημικές και Βιοχημικές Μεταβολές στα Τρόφιμα
Μ3Υ33
Ερευνητικές Μέθοδοι στην Επιστήμη Τροφίμων
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΙΝ051
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΟΙΝ100
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι
ΟΙΝ101
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΟΙΝ104
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μαθήματα Εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2020–21
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
89
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
91
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙΝΟΥ
ΕΧΤ483
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΧΤ484
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΠΡ04
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΠΜΣ "ΈΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
Μ2Υ25
Ειδικά Θέματα Ασφάλειας, Γνησιότητας και Συσκευασίας Τροφίμων
ΠΜΣ ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Μ3Υ35
Ανάπτυξη Καινοτόμων Προϊόντων και συστατικών για τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ζωοτροφών
Μ3Υ36
Ειδικά Θέματα Ασφάλειας, Γνησιότητας και Συσκευασίας Τροφίμων
Επίβλεψη Εργασιών
Εργασίες Φοιτητών εντός ΑΠΘ
Σε εξέλιξη
Μεταπτυχιακό
Γριζοπούλου Σοφία.
Αθανασιάδου Δέσποινα.
Προπτυχιακό
, Στεφανίδης Σταύρος. Εκτίμηση αντιοξειδωτικής δράσης φυτικών ελαίων ΧΕΙΜ
, Αβραμίδου Ζωή. Φωτοξείδωση του οίνου ΕΑΡ
2020–2021
Προπτυχιακό
, Πετρίδη Νεφέλη. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΥΔΡΟΞΥ- ΚΑΙ ΤΡΙΥΔΡΟΞΥ- ΒΕΝΖΟΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
, Ζιώγας Δημήτριος. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΦΑΙΝΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΕ 432/2012
2019–2020
Μεταπτυχιακό
Κριτικτσή Ευμορφία. "Υγροχρωματογραφική παρακολούθηση του σχηματισμού προϊόντων αποικοδόμησης της χλωροφύλλης a, a' κατά την αποθήκευση του παρθένου ελαιολάδου στο σκοτάδι: Παρατηρήσεις και προτάσεις επί της μεθόδου ISO 29841:2012".
Αναγνώστου Αικατερίνη. "Μαθηματική επεξεργασία φασμάτων FTIR για την παρακολούθηση οξειδωτικών μεταβολών του παρθένου ελαιολάδου κατά την αποθήκευση στο σκοτάδι".
Προπτυχιακό
Κροκιδης Ευαγγελος. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΥΔΡΟΞΥΤΥΡΟΣΟΛΗΣ ΑΠΟ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
, Χατζοπούλου Ευδοκία. ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΟΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΡΕΣΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ: ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
2018–2019
Μεταπτυχιακό
Τρυπιδης Δημητριος. "Αξιοποίηση της εκτίμησης του χρώματος και των χρωστικών του παρθένου ελαιολάδου στον έλεγχο ποιότητας και γνησιότητάς του".
Παπαδοπουλου Δεσποινα. "Αξιοποίηση της μεθοδολογίας γενικευμένης δισδιάστατης συσχέτισης φασμάτων FT-IR στη μελέτη της φωτοευαισθητοποιημένης οξείδωσης του παρθένου ελαιολάδου".
Προπτυχιακό
, Τάνη Μαριάνθη. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ (PLS-R) ΣΕ FT-MIR/ATR ΦΑΣΜΑΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΙΚΕΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΦΑΙΝΟΛΕΣ
Ιωαννίδου Αικατερίνη. "ΦΑΙΝΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΟΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΕ IN VITRO ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ"
2017–2018
Προπτυχιακό
Μιχαηλίδης Απόστολος. "Εμπλουτισμός λευκού ρυζιού με φαινολικές ενώσεις των φύλλων του ελαιόδεντρου"
2016–2017
Προπτυχιακό
Γκουλιωτη Ελλη. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ METAΒΟΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΦΡΟΥΤΟΧΥΜΩΝ ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ FT-MIR ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ:H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΥΜΟΥ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ
2015–2016
Μεταπτυχιακό
Μελιδου Δαφνη. "Επίδραση του διαλύτη παραλαβής του πολικού κλάσματος του παρθένου ελαιολάδου στην εκτίμηση του περιεχομένου σε ολικές φαινόλες χρωματομετρικώς και μετά από υγροχρωματογραφικό διαχωρισμό με ανίχνευση στο υπεριώδες".
2014–2015
Μεταπτυχιακό
Κουφογιαννη Αγαθη. "Επίδραση της UV ακτινοβολίας και της υδατικής καταπόνησης στο φαινολικό περιεχόμενο και το αντιοξειδωτικό δυναμικών φύλλων του Arbutus unedo L".
Τσιαγγαλη Μαρια. "Επίδραση του διαλύτη παραλαβής του πολικού κλάσματος του παρθένου ελαιολάδου στη φθορισμομετρική εκτίμηση του περιεχομένου σε ολικές φαινόλες χωρίς και μετά από διαχωρισμό".
2013–2014
Μεταπτυχιακό
Ερκεκογλου Ιωαννης. "Φαινολικό περιεχόμενο και αντιοξειδωτική δράση εκχυλισμάτων από φύλλα κουμαριάς".
2012–2013
Μεταπτυχιακό
Μαλο Χριστινα. "Παρακολούθηση διεργασιών παραγωγής αναπληρώματος όξους από χυμό ροδιού και έλεγχος ποιότητας τελικού προϊόντος".
2010–2011
Μεταπτυχιακό
Κυριακουδη Αναστασια. "Διερεύνηση βέλτιστων συνθηκών κατεργασίας για την απελευθέρωση φαινολικών αντιοξειδωτικών από φλοιούς ρυζιού (Oryza Sativa L.)".
Ερευνητικά Έργα
Συμμετοχή
2019–2022
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ METROFOOD-RI
2019–2023
Νέφος αποθήκευσης δεδομένων στην επιστήμη των τροφίμων
2018–2021
Αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας
2017–2017
Προετοιμασία της υλοποίησης του έργου METROFOOD-RI.
2016–2020
Προχωρημένες λύσεις για τη διασφάλιση της γνησιότητας και ποιότητας του ελαιολάδου
2015–2019
Πληρωμή μελών ΔΕΠ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων - ΜΑΙΧ)
2013–2017
Εκπαίδευση προσωπικού της Ιορδανικής βιομηχανίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς
2012–2013
Σχολείο για την ανάλυση των φυτοχημικών
2007–2011
Φυτογενετικοί πόροι του crocus sativus (saffron) και συγγενών ειδών crocus (crocus spp.)
2003–2004
Παρθένο ελαιόλαδο: Μελέτη των επιπέδων ησσόνων συστατικών με διατροφική αξία σε ελαιόλαδα που καταναλώνονται από τα ελληνικά νοικοκυριά
2002–2004
Νοθεία του αρτύματος Saffron με χρωστικές ουσίες: Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αποφυγή της
2001–2003
Θεωρητικές και πειραματικές μέθοδοι για τη διευκρίνηση διάφορων της δράσης φυσικών αντιοξειδωτικών
2001–2005
Υποτροφίες αριστείας από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ
1999–2001
Παρθένο ελαιόλαδο: Διευκρίνηση του ρόλου των χρωστικών και των τοκοκεφάλων στην οξειδωτική σταθερότητα και ανάπτυξη μεθόδου εκτίμησης της οξειδωτικής κατάστασης
1999–2001
Μελέτη της παρουσίας και της βιοδιαθεσιμότητας φαινολικών αντιοξιδωτικών σε τρόφιμα της μεσογειακής δίαιτας
1997–2000
Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του προγράμματος σπουδών του τμήματος Χημείας
1997–2000
Έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων συνθέσεων για τη σταθεροποίηση βρώσιμων ελαίων και άλλων λιπαρών ουσιών που περιέχονται στα φαγητά
Συντονισμός
2013–2014
ΔΡΑΣΗ Α:Ενίσχυση νέων ερευνητών στη βαθμίδα του λέκτορα:Επίδραση UV (UV-B, UV-A) ακτινοβολίας στο φαινολικό περιεχόμενο και την αντιοξειδωτική δράση φυτών με ενδιαφέρον για τη βιομηχανία τροφίμων: Η περίπτωση της κουμαριάς (Αrbutus unedo, Ericaceae)
2011–2012
Συνέδριο: 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο:" Σύγχρονες τάσεις στον τομέα των λιπιδίων"
2011–2011
Συνέδριο: 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Συγχρονες Τάσεις στον τομέα των Λιπιδίων"
Δημοσιεύσεις
(2021)
Άρθρο σε Περιοδικό
Theodoridis Georgios
,
Pechlivanis Alexandros
,
Thomaidis Nikolaos
,
Spyros Apostolos
,
Georgiou Constantinos
,
Albanis Triantafyllos
,
Skoufos Ioannis
,
Kalogiannis Stavros
,
Tsangaris George
,
Stasinakis Athanasios
,
Konstantinou Ioannis
,
Triantafyllidis Alexandros
,
Gkagkavouzis Konstantinos
,
Kritikou Anastasia
,
Dasenaki Marilena
,
Gika Helen
,
Virgiliou Christina
,
Kodra Dritan
,
Nenadis Nikolaos
,
Sampsonidis Ioannis
,
Arsenos Georgios
,
Halabalaki Maria
,
Mikros Emmanuel
(2021)
.
FoodOmicsGR_RI: A Consortium for Comprehensive Molecular Characterisation of Food Products
.
Metabolites
.
τόμ.11 αρ.2 σ.74
.
(2020)
Άρθρο σε Περιοδικό
Matsakidou Anthia
,
Papadopoulou Despina
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2020)
.
Getting inside on virgin olive oil (VOO) photooxidation kinetics through combined generalized 2D correlation analysis and moving window 2D correlation analysis of ATR-FTIR spectra
.
Talanta
.
τόμ.215
.
(2019)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Mastralexi A
,
Tsimidou Maria
(2019)
.
Physicochemical Characteristics and Antioxidant Potential of the Greek PDO and PGI Virgin Olive Oils (VOOs)
.
European journal of lipid science and technology
.
τόμ. 121
.
Trypidis Dimitrios
,
García-González Diego Luis
,
Lobo-Prieto Ana
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
,
Tena Noelia
(2019)
.
Real time monitoring of the combined effect of chlorophyll content and light filtering packaging to virgin olive oil photo-stability using mesh cell-FTIR spectroscopy
.
Food Chemistry
.
τόμ. 295 σ. 94-100
.
Tsimidou Maria
,
Nenadis Nikolaos
,
Mastralexi A
,
Servili M
,
Butinar B
,
Vichi S
,
Winkelman O
,
García-González D.L
,
Gallina-Toschi T
(2019)
.
Toward a Harmonized and Standardized Protocol for the Determination of Total Hydroxytyrosol and Tyrosol Content in Virgin Olive Oil (VOO). The Pros of a Fit for the Purpose Ultra High Performance Liquid Chromatography (UHPLC) Procedure
.
Molecules
.
τόμ.24 αρ.13 σ.2429-2445
.
Tsimidou Maria
,
Sotiroglou M
,
Mastralexi A
,
Nenadis Nikolaos
,
García‐González D. L
,
Gallina Toschi T
(2019)
.
In House Validated UHPLC Protocol for the Determination of the Total Hydroxytyrosol and Tyrosol Content in Virgin Olive Oil Fit for the Purpose of the Health Claim Introduced by the EC Regulation 432/2012 for “Olive Oil Polyphenols”
.
Molecules
.
(2018)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Mastralexi A
,
Tsimidou Maria
,
Vichi S
,
Quintanilla‐Casas B
,
Donarski J
,
Bailey‐Horne V
,
Butinar B
,
Miklavčič M
,
García González D.L
,
Gallina Toschi T
(2018)
.
Toward a harmonized and standardized protocol for the determination of total hydroxytyrosol and tyrosol content in virgin olive oil (VOO): Extraction solvent
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
τόμ.120 αρ.11
.
Tsimidou Maria
,
Nenadis Nikolaos
,
Servili M
,
García‐González D. L
,
Gallina Toschi T
(2018)
.
Why tyrosol derivatives have to be quantified in the calculation of “olive oil polyphenols” content to support the health claim provisioned in the EC Reg. 432/2012
.
European journal of lipid science and technology
.
Vol.120 αρ.6
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2018)
.
DPPH (2,2‐di(4‐tert‐octylphenyl)‐1‐picrylhydrazyl) radical scavenging mixed‐mode colorimetric assay(s)
.
Measurement of Antioxidant Activity and Capacity: Recent Trends and Applications
.
Επιμέλεια:R. Apak, E. Çapanoğlu, F. Shahidi
.
NY
.
John Wiley & Sons Ltd
.
σ.141-144
.
Nenadis Nikolaos
,
Androulaki A
,
Tsimidou Maria
(2018)
.
Food Quality, Part II, Applications, Chapter 14
.
Spectroscopic Methods in Food Analysis
.
Επιμέλεια:A.S. Franca, L.M.L. Nollet
.
Boca Raton
.
CRC Press
.
σ.363-425
.
(2017)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Stavra K
(2017)
.
Effect of Cα–Cβ Bond Type on the Radical Scavenging Activity of Hydroxy Stilbenes: Theoretical Insights in the Gas and Liquid Phase
.
The Journal of Physical Chemistry A
.
Vol.121 αρ.9 σ.2014–2021
.
Nenadis Nikolaos
,
Erkekoglou I
,
Samara E
,
Mantzouridou Fani
(2017)
.
Functional teas from the leaves of Arbutus unedo: Phenolic content, antioxidant activity, and detection of efficient radical scavengers
.
Plant foods for human nutrition
.
Vol.72 αρ.2 σ.176–183
.
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2017)
.
Perspective of vibrational spectroscopy analytical methods in on-field/official control of olives and virgin olive oil
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
τόμ.119 αρ.1 σ.1600148
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Nedović V.A
,
Mantzouridou Fani
,
Đorđević V.B
,
Kaluševič A.M
,
Nenadis Nikolaos
,
Bugarski B
(2017)
.
Isolation, purification and encapsulation techniques for Bioactive Compounds from agricultural and Food production Waste
.
Utilisation of Bioactive Compounds from Agricultural and Food Production Waste
.
Επιμέλεια:Quan V. Vuong
.
Taylor & Fransis Group
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Karagiorgos N
,
Nenadis Nikolaos
,
Trypidis D
,
Siozios Konstantinos
,
Siskos Stylianos
,
Nikolaidis Spyridon
,
Tsimidou Maria
(2017)
.
An approach for estimating adulteration of virgin olive oil with soybean oil using image analysis
.
2017 6th International Conference on Modern Circuits and Systems Technologies (MOCAST)
.
Thessaloniki, Greece
.
Sotiroglou Michaella
,
Nenadis Nikolaos
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Blekas Georgios
(2017)
.
Influence of sulphur dioxide and/or ascorbic acid on the antioxidant activity of resinated wine models and their oxidative stability under accelerated conditions
.
Proceedings of the 3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
Thessaloniki - Greece
.
σ.361
.
(2016)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Paraskevopoulou Adamantini
(2016)
.
Browning susceptibility of commercial monovarietal white wines under accelerated oxidation conditions: correlation with compositional data and effect on total phenol content and radical scavenging activity
.
European Food Research and Technology
.
Vol.242 αρ.11 σ. 1821–1828
.
Nenadis Nikolaos
,
Heenan S
,
Tsimidou Maria
,
Van Ruth S
(2016)
.
Applicability of PTR-MS in the quality control of saffron
.
Food Chemistry
.
τόμ.196 σ.961-967
.
Papadopoulos Anastasios
,
Nenadis Nikolaos
,
Sigalas Michael
(2016)
.
DFT study of radical scavenging activity of sesame oil lignans and selected in vivo metabolites of sesamin
.
Computational and Theoretical Chemistry
.
τόμ.1077 σ.125-132
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Tsimidou Maria
,
Ordoudi Stergiani
,
Nenadis Nikolaos
,
Mourtzinos Ioannis
(2016)
.
Food Fraud
.
Encyclopedia of Food and Health
.
Επιμέλεια:B. Caballero, P.Finglas and F. Toldra
.
Elsevier Ltd
.
τόμ.3 σ.35-42
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Αϊδαρίνη Μαρία
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Μπλέκας Γεώργιος
(2016)
.
Παρακολούθηση των μεταβολών στα χρωματικά χαρακτηριστικά και στην αντιοξειδωτική δράση του ρητινίτη οίνου απουσία και παρουσία ασκορβικού οξέος κατά τη διατήρησή του σε συνθήκες επιταχυνόμενης οξείδωσης
.
22o Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, ΧΗΜΕΙΑ Έρευνα και Εκπαίδευση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη
.
(2015)
Άρθρο σε Περιοδικό
Julkunen-Tiitto R
,
Nenadis Nikolaos
,
Neugart S
,
Robson M
,
Agati G
,
Vepsäläinen J
,
Zipoli G
,
Nybakken L
,
Winkler B
,
Jansen M. A
(2015)
.
Assessing the response of plant flavonoids to UV radiation: an overview of appropriate techniques
.
Phytochemistry reviews
.
Vol.14 αρ.2 σ. 273–297
.
Nenadis Nikolaos
,
Siskos D
(2015)
.
Radical scavenging activity characterization of synthetic isochroman-derivatives of hydroxytyrosol: A gas-phase DFT approach
.
Food research international
.
τόμ. 76 pt. 3 σ. 506-510
.
Nenadis Nikolaos
,
Llorens L
,
Koufogianni A
,
Diaz L
,
Font J
,
Gonzalez J. A
,
Verdaguer D
(2015)
.
Interactive effects of UV radiation and reduced precipitation on the seasonal leaf phenolic content/composition and the antioxidant activity of naturally growing Arbutus unedo plants
.
Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology
.
Vol.153 σ.435-444
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Consonni R
,
Astraka K
,
Cagliani L.R
,
Nenadis Nikolaos
,
Petrakis E
,
Polissiou M
(2015)
.
Authenticity of Food
.
Encyclopedia of Food and Health
.
Elsevier
.
σ. 285-293
.
(2014)
Άρθρο σε Περιοδικό
Mastralexi A
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
Rebuttal to the comment on addressing analytical requirements to support health claims on “olive oil polyphenols”(EC regulation 432/212)
.
Journal of agricultural and food chemistry
.
τόμ. 62 αρ. 41 σ. 10212–10213
.
Mastralexi A
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
Addressing analytical requirements to support health claims on “olive oil polyphenols”(EC Regulation 432/2012)
.
Journal of agricultural and food chemistry
.
τόμ.62 αρ.12 σ. 2459–2461
.
Naziri E
,
Nenadis Nikolaos
,
Mantzouridou Fani
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
Valorization of the major agrifood industrial by-products and waste from Central Macedonia (Greece) for the recovery of compounds for food applications
.
Food research international
.
τόμ.65 Part C σ.350-358
.
Ordoudi Stergiani
,
Mantzouridou Fani
,
Daftsiou Eleni
,
Malo C
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
Pomegranate juice functional constituents after alcoholic and acetic acid fermentation
.
Journal of Functional Foods
.
τόμ.8 σ.161-168
.
Tourtoglou C
,
Nenadis Nikolaos
,
Paraskevopoulou Adamantini
(2014)
.
Phenolic composition and radical scavenging activity of commercial Greek white wines from Vitis vinifera L. cv. Malagousia
.
journal of food composition and analysis
.
τόμ. 33 αρ. 2 σ. 166-174
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Tsimidou Maria
,
Kioseoglou Vasileios
,
Blekas Georgios
,
Paraskevopoulou Adamantini
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Mantzouridou Fani
,
Nenadis Nikolaos
(2014)
.
Novel approaches proposed by the Laboratory of Food Chemistry & Technology (AUTH) for the Exploitation of By-Products & Wastes from the Food, Beverage & Agricultural Industries
.
Food Waste in the European Food Supply Chain: Challenges and Opportunities
.
Athens - Greece
.
2014
.
(2013)
Άρθρο σε Περιοδικό
Karkani O. A
,
Nenadis Nikolaos
,
Nikiforidis C. V
,
Kiosseoglou V
(2013)
.
Effect of recovery methods on the oxidative and physical stability of oil body emulsions
.
Food Chemistry
.
τόμ.139 αρ.1–4 σ.640-648
.
Nenadis Nikolaos
,
Tsikouras I
,
Xenikakis P
,
Tsimidou Maria
(2013)
.
Fourier transform mid-infrared spectroscopy evaluation of early stages of virgin olive oil autoxidation
.
European journal of lipid science and technology
.
τόμ.115 αρ.5 σ. 526-534
.
Nenadis Nikolaos
,
Kyriakoudi A
,
Tsimidou Maria
(2013)
.
Impact of alkaline or acid digestion to antioxidant activity, phenolic content and composition of rice hull extracts
.
LWT-Food Science and Technology
.
τόμ.54 αρ.1 σ.207-215
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2013)
.
On the use of DFT Computations to the radical scavenging activity studies of Natural Phenolic Compunds
.
Density Functional Theory: Principles, applications and analysis
.
Επιμέλεια: J. Morin, J. M. Pelletier
.
N.Y
.
Nova Science Publishers, Inc
.
σ.121-146
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Ορδούδη Στεργιανή
,
Μαντζουρίδου Φανή
,
Δαφτσιου Ελένη
,
Μάλο Χριστίνα
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Τσιμίδου Μαρία
(2013)
.
Παραγωγή νέων προϊόντων από χυμό ροδιού με εφαρμογή κλασσικών βιοτεχνολογικών διεργασιών
.
Πρακτικά 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων
.
Αθήνα - Ελλάδα
.
σ.93-96
.
(2012)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2012)
.
Contribution of DFT computed molecular descriptors in the study of radical scavenging activity trend of natural hydroxybenzaldehydes and corresponding acids
.
Food research international
.
Vol.48 αρ.2 σ.538-543
.
(2011)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Sigalas Michael
(2011)
.
A DFT study on the radical scavenging potential of selected natural 3',4'-dihydroxy aurones
.
Food Research International
.
τόμ.44 αρ.1 σ.114-120
.
Ordoudi Stergiani
,
Tsermentseli K. S
,
Nenadis Nikolaos
,
Assimopoulou Andreana
,
Tsimidou Maria
,
Papageorgiou Vasileios
(2011)
.
Structure-radical scavenging activity relationship of alkannin/shikonin derivatives
.
Food Chemistry
.
τόμ.124 αρ.1 σ.171-176
.
Papoti V. T
,
Pegklidou K
,
Perifantsi E
,
Nenadis Nikolaos
,
Demopoulos Vassilis
,
Tsimidou Maria
(2011)
.
Antioxidant and aldose reductase inhibition activity of Ligustrum japonicum and Olea europaea L. leaf extracts
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
τόμ.113 αρ.7 σ.876-885
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Τσιμίδου Μαρία
,
Κιοσέογλου Βασίλειος
,
Μπλέκας Γεώργιος
,
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Μαντζουρίδου Φανή
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Ορδούδη Στεργιανή
,
Νικηφορίδης Κώστας
,
Καρκάνη Όλγα
,
Δάφτσιου Ελένη
,
Μάλο Χριστίνα
,
Κουτίδου Μαρία
,
Χρυσάνθου Ανδρέας
,
Λάλου Σοφία
,
Τσότσιου Δήμητρα
(2011)
.
Χημεία-Τρόφιμα-Υγεία: Μια αλληλοδιδακτική πρόταση από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Τμήμα Χημείας ΑΠΘ) για την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση
.
21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, «Η Χημεία στις συνθήκες κρίσης και οι προτάσεις της για την ανάπτυξη»
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
.
(2010)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Moutafidou A
,
Gerasopoulos Dimitrios
,
Tsimidou Maria
(2010)
.
Quality characteristics of olive leaf-olive oil preparations
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
τόμ.112 αρ.12 σ.1337-1344
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2010)
.
Assessing the activity of natural food antioxidants (ch 14)
.
Oxidation in foods and beverages and antioxidant applications: Understanding mechanisms of oxidation and antioxidant activity (Volume 1), PART 2 ANTIOXIDANTS IN FOODS AND BEVERAGES
.
Επιμέλεια:E Decker, R Elias, I. McClements
.
Campridge UK
.
Woodhead Publishing Ltd;
.
σ.332-367
.
(2009)
Άρθρο σε Περιοδικό
Kounatidis I
,
Papoti V. T
,
Nenadis Nikolaos
,
Franzios G
,
Oikonomou M
,
Partheniou F
,
Tsimidou Maria
,
Mavragani-Tsipidou Pinelopi
(2009)
.
Evaluation of potential genotoxicity of virgin olive oil (VOO) using the drosophila wing-spot test
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.57 αρ.17 σ.7785-7789
.
Ordoudi Stergiani
,
Befani Christina D
,
Nenadis Nikolaos
,
Koliakos Georgios
,
Tsimidou Maria
(2009)
.
Further examination of antiradical properties of Crocus sativus stigmas extract rich in crocins
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.57 αρ.8 σ.3080-3086
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2009)
.
Oleuropein and related secoiridoids: antioxidant activity and sources other than Olea europaea L.(olive tree)
.
Chemistry and Medicinal values
.
(2008)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Sigalas Michael
(2008)
.
A DFT study on the radical scavenging activity of maritimetin and related aurones
.
Journal of Physical Chemistry A
.
τόμ.112 αρ.47 σ.12196-12202
.
(2007)
Άρθρο σε Περιοδικό
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2007)
.
Changes in the catechin and epicatechin content of grape seeds on storage under different water activity (a)w conditions
.
Food Chemistry
.
τόμ.105 αρ.4 σ.1504-1511
.
Kancheva V
,
Dinchev D
,
Tsimidou Maria
,
Kostova I
,
Nenadis Nikolaos
(2007)
.
Antioxidative properties of Tribulus terrestris from Bulgaria and radical scavenging activity of its flavonoid components
.
La Rivista Italiana delle Sostanze Grasse
.
Nenadis Nikolaos
,
Vervoort J
,
Boeren S
,
Tsimidou Maria
(2007)
.
Syringa oblata Lindl var. alba as a source of oleuropein and related compounds
.
Journal of the Science of Food and Agriculture
.
Vol.87 αρ.1 σ.160-166
.
Nenadis Nikolaos
,
Lazaridou O
,
Tsimidou Maria
(2007)
.
Use of reference compounds in antioxidant activity assessment
.
Journal of agricultural and food chemistry
.
Vol.55 αρ.14) σ.5452–5460
.
(2006)
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Tsimidou Maria
,
Nenadis Nikolaos
,
Zhang Η-Υ
(2006)
.
Structure-radical scavenging activity relationships of flavonoids and phenolic acids
.
Natural antioxidant phenols. Sources, structure-activity relationship, current trends in analysis and characterization
.
Επιμέλεια:D. Boskou, I.P.Gerothanassis, P.Kefalas
.
Lerala, India
.
Research Signpost
.
σ.29-67
.
(2005)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Wang L. F
,
Tsimidou Maria
,
Zhang H.Y
(2005)
.
Radical scavenging potential of phenolic compounds encountered in O. europaea products as indicated by calculation of bond dissociation enthalpy and ionization potential values
.
Journal of agricultural and food chemistry
.
Vol.53 αρ.2 σ. 295–299
.
(2004)
Άρθρο σε Περιοδικό
Nenadis Nikolaos
,
Wang L.F
,
Tsimidou Maria
,
Zhang H.Y
(2004)
.
Estimation of scavenging activity of phenolic compounds using the ABTS•+ assay
.
Journal of agricultural and food chemistry
.
τόμ. 52 αρ. 15 σ. 4669–4674
.
(2003)
Άρθρο σε Περιοδικό
Bakalbasis Evangelos
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2003)
.
A density functional theory study of structure-activity relationships in caffeic and dihydrocaffeic acids and related monophenols
.
Journal of the American Oil Chemists' Society
.
Vol.80 αρ.5 σ.459-466
.
Nenadis Nikolaos
,
Boyle S
,
Bakalbasis Evangelos
,
Tsimidou Maria
(2003)
.
An experimental approach to structure‐activity relationships of caffeic and dihydrocaffeic acids and related monophenols
.
Journal of the American Oil Chemists' Society
.
Vol.80 αρ.5 σ.451-458
.
Nenadis Nikolaos
,
Zafiropoulou I
,
Tsimidou Maria
(2003)
.
Commonly used food antioxidants: a comparative study in dispersed systems
.
Food Chemistry
.
Vol.82 αρ.3 σ.403-407
.
Nenadis Nikolaos
,
Zhang H.Y
,
Tsimidou Maria
(2003)
.
Structure− antioxidant activity relationship of ferulic acid derivatives: Effect of carbon side chain characteristic groups
.
Journal of agricultural and food chemistry
.
Vol.51 αρ.7 σ.1874–1879
.
(2002)
Άρθρο σε Περιοδικό
Exarchou V
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
,
Gerothanassis I.P
,
Troganis A
,
Boskou Dimitrios-Christos
(2002)
.
Antioxidant activities and phenolic composition of extracts from Greek oregano, Greek sage, and summer savory
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
Vol.50 αρ.19 σ.5294–5299
.
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2002)
.
Determination of squalene in olive oil using fractional crystallization for sample preparation
.
Journal of the American Oil Chemists' Society
.
Vol.79 αρ.3 σ.257-259
.
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2002)
.
Observations on the estimation of scavenging activity of phenolic compounds using rapid 1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH•) tests
.
Journal of the American Oil Chemists' Society
.
Vol.79 αρ.12 σ.1191-1195
.
Διακρίσεις
2019
M. Z. Tsimidou,* N. Nenadis, M. Servili, D. L. García Gonzáles, T. Gallina Toschi Why tyrosol derivatives have to be quantified in the calculation of "olive oil polyphenols" content to support the health claim provisioned in the EC Reg. 432/2012 (viewpoint) European J Lipid Sci Technol 2018 https://doi.org/10.1002/ejlt.201800098 was amongst articles published between January 2018 and December 2019, receiving some of the highest count of citations
2001
Βραβείο καλύτερης ανηρτημένης εργασίας στο 4ο Συνέδριο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μάιος 2001. Βιοφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση: Επίδραση δομικών χαρακτηριστικών πλευρικής αλυσίδας στην ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών Νενάδης, Ν. και Τσιμίδου, Μ.
Ενημερώθηκε: 2021-03-11