Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Εξοικείωση των φοιτητών στον εργαστηριακό έλεγχο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με τη διενέργεια μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, με την επιτυχή παρακολούθηση και εξέταση του μαθήματος ο/η φοιτητής/φοιτήτρια αναμένεται να γνωρίζει τα πρωτόκολλα και τα σχέδια δειγματοληψίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τις μικροβιολογικές μεθόδους εκτίμησης της ποιότητας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Κανονισμών (ΕΚ) 853/2004 και 2073/2005, και τις χημικές μεθόδους εκτίμησης της ποιότητας και ελέγχου της θερμικής επεξεργασίας του γάλακτος.
Περιεχόμενο Μαθήματος
3 ώρες: Ξενάγηση και κανόνες Εργαστηρίου. Δειγματοληψία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων: Γενικές απαιτήσεις, μέσα και τεχνικές δειγματοληψίας. Σχέδια δειγματοληψίας δύο και τριών κατηγοριών. Κανονισμός (ΕΚ) 2073/2005 περι μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα.
3 ώρες: Παστερίωση του γάλακτος. Αρίθμηση ολικής μεσόφιλης χλωρίδας (ISO 4833-1:2013). Δοκιμή αναγωγής του κυανού του μεθυλενίου.
3 ώρες: Αρίθμηση Enterobacteriacae (ISO 21528-2:2004) και Staphylococcus aureus (ISO 6888-1:1999). Παρασκευή γιαούρτης.
3 ώρες: Απομόνωση μικροοργανισμών γάλακτος. Αρίθμηση Enterobacteriacae με τη μέθοδο MPN (ISO 21528-1:2004). Προσδιορισμός του pH του γάλακτος και της γιαούρτης.
3 ώρες: Εκτίμηση και ερμηνεία αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων του γάλακτος. Αρίθμηση Lactobacillus spp. σε γιαούρτη (ISO 7889:2003).
3 ώρες: Προσδιορισμός της τιτλοδοτούμενης οξύτητας του γάλακτος. Δοκιμή φωσφατάσης. Δοκιμή υπεροξειδάσης.
3 ώρες: Προσδιορισμός του λίπους του γάλακτος. Προσδιορισμός του ειδικού βάρους, του στερεού υπολείμματος και του άνευ λίπους στερεού υπολείμματος του γάλακτος.
3 ώρες: Προσδιορισμός νοθειών στο γάλα.
3 ώρες: Εκτίμηση και ερμηνεία αποτελεσμάτων μικροβιολογικής ανάλυσης γιαούρτης. Χρώσεις και μικροσκοπική παρατήρηση μικροοργανισμών γάλακτος και γιαούρτης. Βιοχημικές δοκιμές ταυτοποίησης μικροοργανισμών.
3 ώρες: Άσκηση ΗACCP επί χάρτου για γαλακτοκομικά προϊόντα. Ανακεφαλαίωση εργαστηρίου.