Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Είσοδος
Αρχή
Το ΑΠΘ
Πολιτική Ποιότητας
Πιστοποίηση
Διασφάλιση Ποιότητας
Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας
Είστε εδώ
Αρχή
»
Αναφορά Βιογραφικών
Βιογραφικό Σημείωμα
Ανάπτυξη
|
Σύμπτυξη
Απόστολος Αγγελίδης
Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής
Προσωπικά Στοιχεία
2310999862
2310999862
asangel@vet.auth.gr
Scopus ID
6602243048
https://orcid.org/0000-0003-1027-2539
Γνωστικό Αντικείμενο
:
Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των Προϊόντων του
Επιστημονική Ειδίκευση
:
Επιστήμη ζωής
Γεωπονία και Κτηνιατρική
Food Microbiology, Food Safety
Εκπαίδευση
Προπτυχιακές Σπουδές
1994
Πτυχίο
Κτηνιατρική
ΑΠΘ
Ελλάδα
Μεταπτυχιακές Σπουδές
1996
Master in Preventive Veterinary Medicine (MPVM)
School of Veterinary Medicine
University of California, Davis
ΗΠΑ
Food Safety
Διδακτορικό Δίπλωμα
2002
Ph.D.
Department of Food Science and Technology
University of California, Davis
ΗΠΑ
Food Microbiology
Διδακτικό Έργο
Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2020–21
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
7.11
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ
7.7
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ
Μαθήματα Εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2020–21
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
10.4
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Επίβλεψη Εργασιών
Εργασίες Φοιτητών εντός ΑΠΘ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.
Διοικητικό Έργο
Τμήματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
4
:
2010
:
2011
Μέλος, Επιτροπή Σπουδών – Διασύνδεσης
1
:
2009
:
2013
Μέλος, Επιτροπή Εκπαίδευσης
5
:
2009
:
2010
Μέλος, Επιτροπή για τη σύνταξη και προώθηση της έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης της Κτηνιατρικής Σχολής
3
:
2008
:
2011
Μέλος, Επιτροπή προμήθειας και παραλαβής υλικών και βεβαίωσης εργασιών μέχρι του ποσού των 4402,05€ του 4ου Τομέα
2
:
2007
:
2009
Μέλος, Επιτροπή για την αξιολόγηση της Σχολής από την EAEVE
Ιδρύματος
#
Από
Έως
Θέση Όργανο / Επιτροπή
1
:
2012
:
2013
Αναπληρωτής Πρόεδρος, Επιτροπής Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων Διαγωνισμών Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης
Ερευνητικά Έργα
Συμμετοχή
2018–2021
Παραγωγή τυριού με ανώτερα χαρακτηριστικά από νωπό αγελαδινό γάλα
2012–2015
Εφαρμογή "ωμικών" τεχνολογιών για το γενετικό χαρακτηρισμό εγχώριων φυλών γιδιών & προβάτων, για βελτίωση της παραγωγής τους και για ταυτοποίηση δυνητικής βιοδραστικότητας στο γάλα αυτών
2011–2016
Βιώσιμη παραγωγή γάλακτος από οικολογικές εκτροφές και εκτροφές χαμηλών εισροών
2007–2010
Συμπεριφορά της Listeria monocytogenes σε ανακατεργασμένα τυριά που παράγονται από την εταιρία ΒΙΟΤΡΟΣ
2007–2007
Ποιότητα προϊόντων και βιωσιμότητα των οικολογικών εκτροφών προβάτων και γιδιών στις Μεσογειακές χώρες
2006–2008
Σχεδιασμός και ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον έλεγχο της ιχνηλασιμότητας στη Βιομηχανία Γάλακτος
2005–2008
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ (Γενικό):Μελέτη ανάπτυξης της Listeria monocytogenes σε χαμηλές θερμοκρασίες συναρτήσει του είδους και της συγκέντρωσης κρυοπροστατευτικών ουσιών που υπάρχουν στα τρόφιμα
Συντονισμός
2018–2018
Ανίχνευση, απαρίθμηση και ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών σε γαλακτοκομικά προϊόντα
2017–2017
Ανάλυση δεδομένων και σύνταξη της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαικής Ένωσης για τις ζωονόσους 2016 - Κεφάλαιο Listeria
2015–2016
Παροχή βοήθειας εμπειρογνώμονα για τη σύνταξη της ετήσιας συνοπτικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ζωονόσους - Κεφάλαιο Listeria
2015–2015
Απομόνωση και μοριακή ταυτοποίηση μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις σε γιαούρτι
2013–2014
Διεργαστηριακοί έλεγχοι επικύρωσης διεθνών προτύπων για την ανίχνευση και απαρρίθμηση της Listeria monotocytogenes σε τυρί
2013–2014
Διεργαστηριακοί έλεγχοι επικύρωσης διεθνών προτύπων για την ανίχνευση και απαρίθμηση της Listeria monocytogenes σε σκόνη γάλακτος και σαλάτα
2013–2014
ΔΡΑΣΗ Γ:Ενίσχυση ερευνητικής δραστηριότητας βασικής έρευνας: Μελέτη της έκφρασης γονιδίων παθογένειας της Listeria monocytogenes σε προσομοίωση γαστρενερικού συστήματος μετά απο ανάπτυξη της σε κεφίρ
Δημοσιεύσεις
(2020)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Kalamaki M.S
,
Pexara A.S
,
Papageorgiou Dimitrios
(2020)
.
Investigation of Staphylococcus aureus growth and enterotoxin production during artisanal kefir fermentation
.
LWT - Food Science & Technology
.
τόμ.134
.
Angelidis Apostolos
,
Komodromos D
,
Giannakou R
,
Arsenos Georgios
,
Gelasakis A.I
,
Kyritsi M
,
Filioussis G
,
Hadjichristodoulou C
,
Torounidou P
,
Papa-Konidari Anna
,
Sergkelidis Daniil
(2020)
.
Isolation and characterization of Staphylococcus aureus and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) from milk of dairy goats under low-input farm management in Greece
.
Veterinary Microbiology
.
τόμ.247
.
Kalamaki M.S
,
Angelidis Apostolos
(2020)
.
High-throughput, sequence-based analysis of the microbiota of Greek kefir grains from two geographic regions
.
Food Technology and Biotechnology
.
τόμ.58 αρ.2 σ.138-146
.
Michailidis G.F
,
Thamnopoulos I.A
,
Fletouris Dimitrios
,
Angelidis Apostolos
(2020)
.
Synergistic, bacteriostatic effect of propolis and glycerol against Listeria monocytogenes in chocolate milk under refrigerated storage
.
Food Science and Technology International
.
(2019)
Άρθρο σε Περιοδικό
Papadopoulos Panagiotis
,
Papadopoulos Theofilos
,
Angelidis Apostolos
,
Kotzamanidis Charalampos
,
Zdragas Antonios
,
Papa Anna
,
Filioussis Georgios
,
Sergkelidis Daniil
(2019)
.
Prevalence, antimicrobial susceptibility and characterization of Staphylococcus aureus and methicillin-resistant Staphylococcus aureus isolated from dairy industries in north-central and north-eastern Greece
.
International Journal of Food Microbiology
.
τόμ.291 αρ.C σ.35-41
.
Papadopoulos Panagiotis
,
Angelidis Apostolos
,
Papadopoulos Theofilos
,
Kotzamanidis Charalampos
,
Zdragas Antonios
,
Papa Anna
,
Filioussis Georgios
,
Sergkelidis Daniil
(2019)
.
Staphylococcus aureus and methicillin-resistant S. aureus (MRSA) in bulk tank milk, livestock and dairy-farm personnel in north-central and north-eastern Greece: Prevalence, characterization and genetic relatedness
.
Food Microbiology
.
τόμ.84 αρ.C σ.103249
.
(2018)
Άρθρο σε Περιοδικό
Gelasakis A.I
,
Angelidis Apostolos
,
Giannakou R
,
Arsenos Georgios
(2018)
.
Bacterial subclinical mastitis and its effect on milk quality traits in low-input dairy goat herds
.
Veterinary Record: Journal of the British Veterinary Association
.
τόμ.183 αρ.14
.
Papadopoulos P
,
Papadopoulos T
,
Angelidis Apostolos
,
Boukouvala E
,
Zdragas A
,
Papa-Konidari Anna
,
Hadjichristodoulou C
,
Sergkelidis Daniil
(2018)
.
Prevalence of Staphylococcus aureus and of methicillin-resistant S. aureus (MRSA) along the production chain of dairy products in north-western Greece
.
Food Microbiology
.
τόμ.69 σ.43-50
.
Thamnopoulos I.A
,
Michailidis G.F
,
Fletouris Dimitrios
,
Badeka A
,
Kontominas M.G
,
Angelidis Apostolos
(2018)
.
Inhibitory activity of propolis against Listeria monocytogenes in milk stored under refrigeration
.
Food Microbiology
.
τόμ.73 σ.168-176
.
(2017)
Άρθρο σε Περιοδικό
Kalamaki M.S
,
Angelidis Apostolos
(2017)
.
Isolation and molecular identification of yeasts in Greek kefir
.
International Journal of Dairy Technology
.
τόμ.70 αρ.2 σ.261-268
.
Sergkelidis Daniil
,
Angelidis Apostolos
(2017)
.
Methicillin-resistant Staphylococcus aureus: a controversial food-borne pathogen
.
Letters in Applied Microbiology
.
τόμ.64 αρ.6 σ.409-418
.
Vousdouka V.I
,
Papapanagiotou Ilias
,
Angelidis Apostolos
,
Fletouris Dimitrios
(2017)
.
Rapid ion-pair liquid chromatographic method for the determination of fenbendazole marker residue in fermented dairy products
.
Food Chemistry
.
τόμ.221 σ.884-890
.
(2016)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Tsiota S
,
Pexara A
,
Govaris A
(2016)
.
The microbiological quality of pasteurized milk sold by automatic vending machines
.
Letters in Applied Microbiology
.
τόμ.62 αρ.6 σ.472-479
.
Barre Léna
,
Angelidis Apostolos
,
Boussaid Djouher
,
Brasseur Emilie Decourseulles
,
Manso Eléonore
,
Gnanou Besse Nathalie
(2016)
.
Applicability of the EN ISO 11290-1 standard method for Listeria monocytogenes detection in presence of new Listeria species
.
International Journal of Food Microbiology
.
τόμ.238 αρ.C σ.281-287
.
Gelasakis AI
,
Angelidis Apostolos
,
Giannakou R
,
Filioussis Georgios
,
Kalamaki MS
,
Arsenos Georgios
(2016)
.
Bacterial subclinical mastitis and its effect on milk yield in low-input dairy goat herds
.
Journal of Dairy Science
.
τόμ.99 αρ.5 σ.3696-3708
.
Pexara A
,
Solomakos N
,
Sergkelidis Daniil
,
Angelidis Apostolos
,
Govaris A
(2016)
.
Occurrence and antibiotic resistance of enterotoxigenic Staphylococcus aureus in raw ovine and caprine milk in Greece
.
Dairy Science & Technology (Springer Science & Business Media B.V.)
.
τόμ.96 αρ.3 σ.345-357
.
(2015)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Kalamaki Mary S
,
Georgiadou Sofia S
(2015)
.
Identification of non-Listeria spp. bacterial isolates yielding a β-D-glucosidase-positive phenotype on Agar Listeria according to Ottaviani and Agosti (ALOA)
.
International Journal of Food Microbiology
.
τόμ.193 σ.114-129
.
Βιβλίο - Διδακτικό Εγχειρίδιο
Μάντης Αντώνιος
,
Παπαγεωργίου Δημήτριος
,
Φλετούρης Δημήτριος
,
Αγγελίδης Απόστολος
(2015)
.
Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των Προϊόντων του
.
Θεσσαλονίκη
.
Αφοι Κυριακίδη
.
(2014)
Άρθρο σε Περιοδικό
Tyrovouzis Nikolaos A
,
Angelidis Apostolos
,
Stoforos Nikolaos G
(2014)
.
Bi-phasic growth of Listeria monocytogenes in chemically defined medium at low temperatures
.
International Journal of Food Microbiology
.
τόμ.186 σ.110-119
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Angelidis Apostolos
(2014)
.
The microbiology of raw milk
.
Dairy microbiology: A practical approach
.
(2013)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Papageorgiou Dimitrios
,
Tyrovouzis Nikolaos
,
Stoforos Nikolaos
(2013)
.
Kinetics of Listeria monocytogenes cell reduction in processed cheese during storage
.
Food Control
.
τόμ.29 αρ.1 σ.18-21
.
(2012)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Georgiadou Sofia
,
Zafeiropoulou Vasiliki
,
Velonakis Emmanuel
,
Papageorgiou Dimitrios
,
Vatopoulos Alkiviadis
(2012)
.
A survey of soft cheeses in Greek retail outlets highlights a low prevalence of Listeria spp
.
Dairy Science and Technology
.
τόμ.92 αρ.2 σ.189-201
.
Pexara A.I
,
Angelidis Apostolos
,
Govaris A.I
(2012)
.
Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) food-borne outbreaks
.
Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society
.
τόμ.63 αρ.1 σ.45-53
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Angelidis Apostolos
,
Govaris A
(2012)
.
The behavior of Listeria monocytogenes during the manufacture and storage of Greek Protected Designation of Origin (PDO) cheeses
.
Listeria Infections: Epidemiology, Pathogenesis and Treatment
.
(2011)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Tyrodimos Ilias
,
Bobos Mattheos
,
Kalamaki Mary
,
Papageorgiou Dimitrios
,
Arvanitidou-Vagiona Malamatenia
(2011)
.
Detection of Helicobacter pylori in raw bovine milk by fluorescence in situ hybridization (FISH)
.
International Journal of Food Microbiology
.
τόμ.151 αρ.2 σ.252-256
.
Govaris Alexander
,
Angelidis Apostolos
,
Katsoulis Konstantinos
,
Pournaras Spyros
(2011)
.
Occurrence, virulence genes and antibiotic resistance of Escherichia coli O157 isolated from bovine, caprine and ovine carcasses in Greece
.
Journal of Food Safety
.
τόμ.31 αρ.2 σ.242-249
.
(2010)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Boutsiouli Paraskevi
,
Papageorgiou Dimitrios
(2010)
.
Loss of viability of Listeria monocytogenes in contaminated process cheese during storage at 4, 12 and 22°C
.
Food Microbiology
.
τόμ.27 αρ.6 σ.809-818
.
(2009)
Άρθρο σε Περιοδικό
Solomakos Nikolaos
,
Govaris Alexander
,
Angelidis Apostolos
,
Pournaras Spyros
,
Rothi Burriel Angeliki
,
Papageorgiou Dimitrios
(2009)
.
Occurrence, virulence genes and antibiotic resistance of Escherichia coli O157 isolated from raw bovine, caprine and ovine milk in Greece
.
Food Microbiology
.
τόμ.26 αρ.8 σ.865-871
.
(2008)
Άρθρο σε Περιοδικό
Gougouli Maria
,
Angelidis Apostolos
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2008)
.
A study on the kinetic behavior of Listeria monocytogenes in ice cream stored under static and dynamic chilling and freezing conditions
.
Journal of Dairy Science
.
τόμ.91 αρ.2 σ.523-530
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Bintsis T
,
Angelidis Apostolos
,
Psoni L
(2008)
.
Modern Laboratory Practices-Analysis of Dairy Products
.
Advanced Dairy Science and Technology
.
(2007)
Άρθρο σε Περιοδικό
Koutsoumanis Konstantinos
,
Angelidis Apostolos
(2007)
.
Probabilistic modeling approach for evaluating the compliance of ready-to-eat foods with new European Union safety criteria for Listeria monocytogenes
.
Applied and Environmental Microbiology
.
τόμ.73 αρ.5 σ.4996-5004
.
(2006)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2006)
.
Prevalence and concentration of Listeria monocytogenes in sliced Ready-To-Eat meat products in the Hellenic retail market
.
Journal of food protection
.
τόμ.69 αρ.4 σ.938-942
.
Angelidis Apostolos
,
Chronis E. N
,
Papageorgiou Dimitrios
,
Kazakis I
,
Arsenoglou K. C
,
Stathopoulos G. A
(2006)
.
Non lactic acid, contaminating microbial flora in ready-to-eat foods: a potential food-quality index
.
Food Microbiology
.
τόμ.23 αρ.2 σ.95-100
.
Papageorgiou Dimitrios
,
Melas D. S
,
Amprachim Amin
,
Angelidis Apostolos
(2006)
.
Growth of Aeromonas hydrophila in the whey cheeses Myzithra Anthotyros and Manouri during their storage at 4 and 12oC
.
Journal of Food Protection
.
τόμ.69 αρ.2 σ.308-314
.
Xanthiakos K
,
Simos D
,
Angelidis Apostolos
,
Nychas G.-J
,
Koutsoumanis Konstantinos
(2006)
.
Dynamic modeling of Listeria monocytogenes growth in pasteurized milk
.
Journal of applied microbiology
.
τόμ.100 αρ.6 σ.1289-1298
.
(2003)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Smith G. M
(2003)
.
Three transporters mediate uptake of glycine betaine and carnitine by Listeria monocytogenes in response to hyperosmotic stress
.
Applied and Environmental Microbiology
.
τόμ.69
.
Angelidis Apostolos
,
Smith G. M
(2003)
.
Role of the glycine betaine and carnitine transporters in adaptation of Listeria monocytogenes to chill stress in defined medium
.
Applied and Environmental Microbiology
.
τόμ.69
.
(2002)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Smith L.T
,
Smith G.M
(2002)
.
Elevated carnitine accumulation by Listeria monocytogenes impaired in glycine betaine transport is insufficient to restore wild-type cryotolerance in milk whey
.
International Journal of Food Microbiology
.
τόμ.75 αρ.1-2 σ.1-9
.
Angelidis Apostolos
,
Smith L.T
,
Hoffman L.M
,
Smith G.M
(2002)
.
Identification of OpuC as a chill-activated and osmotically activated carnitine transporter in Listeria monocytogenes
.
Applied & Environmental Microbiology
.
τόμ.68 αρ.6 σ.2644-2650
.
(1999)
Άρθρο σε Περιοδικό
Angelidis Apostolos
,
Farver T.B
,
Cullor J.S
(1999)
.
Evaluation of the Delvo-X-Press assay for detecting antibiotic residues in milk samples from individual cows
.
Journal of Food Protection
.
τόμ.62 αρ.10 σ.1183-1190
.
Διακρίσεις
2017
Ανάληψη και διεκπεραίωση έργου (κατόπιν πρόσκλησης) για την ανάλυση των δεδομένων της Ε.Ε. για το έτος 2016 και τη συγγραφή του κεφαλαίου 'Listeria monocytogenes' για την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων το 2017.
2015
Ανάληψη και διεκπεραίωση έργου (κατόπιν πρόσκλησης) για την ανάλυση των δεδομένων της Ε.Ε. για το έτος 2015 και τη συγγραφή του κεφαλαίου 'Listeria monocytogenes' για την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων το 2016.
2013
Συμμετοχή, κατόπιν πρόσκλησης, στη Διεθνή Ομάδα Εργασίας (ISO-Listeria Working Group) για την αναμόρφωση των Πρότυπων Εργαστηριακών Αναλυτικών Μεθόδων της International Standardization Organization για την ανίχνευση (ISO 11290-1) και απαρίθμηση (ISO 11290-2) της Listeria monocytogenes και των Listeria spp. σε τρόφιμα, ζωοτροφές και περιβαλλοντικά δείγματα.
Ενημερώθηκε: 2020-12-21