ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ / Hygiene and Technology of Milk and Dairy Products
Κωδικός7.7
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΚτηνιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΔημήτριος Φλετούρης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000669

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κτηνιατρικής (2020-2021)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό742

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία21
Class ID
600146805
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του μαθήματος αφορούν στην απόκτηση βασικών γνώσεων που αφορούν σε θέματα ασφάλειας, ποιότητας και τεχνολογίας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ειδικότερα, με την επιτυχή παρακολούθηση και εξέταση του μαθήματος ο/η φοιτητής/φοιτήτρια αναμένεται να γνωρίζει τη χημική σύσταση, τις φυσικές ιδιότητες και τη διατροφική και βιολογική αξία του γάλακτος. Τις παραμέτρους που διέπουν την ασφάλεια του νωπού γάλακτος με έμφαση στους κυριότερους παθογόνους μικροοργανισμούς, τις τοξίνες και τους ρυπαντές και τη σημασία τους για τη Δημόσια Υγεία. Τις βασικές αρχές που διέπουν την ασφάλεια, την ποιότητα και την τεχνολογία παρασκευής διαφόρων τύπων θερμικώς επεξεργασμένου γάλακτος, γιαούρτης, τυριών, κρέμας, βουτύρου, παγωτού, σκόνης γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Λήψη αποφάσεων
Περιεχόμενο Μαθήματος
1η ώρα: Σχηματισμός του γάλακτος. Χημική σύσταση του γάλακτος αγελάδας και παράγοντες που την επηρεάζουν. Πρωτόγαλα. 2η ώρα: Χημική σύσταση του γάλακτος προβάτου, αίγας, όνου και γυναίκας. Φυσικές ιδιότητες του γάλακτος. 3η ώρα: Διατροφική και βιολογική αξία του γάλακτος. 4η ώρα: Μικροβιολογία του νωπού γάλακτος: οι κυριότερες ομάδες μικροοργανισμών και η σημασία τους. Τα αντιμικροβιακά συστήματα του νωπού γάλακτος. Οι κυριότερες ζυμώσεις του γάλακτος. 5η-6η ώρα: Ανθυγιεινό, ακατάλληλο γάλα: παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορεί μα βρεθούν στο νωπό γάλα και η σημασία τους για τη Δημόσια Υγεία. 7η ώρα: Γάλα που περιέχει τοξικούς παράγοντες (τοξίνες μικροοργανισμών, χημικοί ρυπαντές). Γάλα με ανώμαλη οσμή, γεύση και χρώμα. 8η ώρα: Υγιεινή της παραγωγής, συλλογής, συντήρησης και μεταφοράς του νωπού γάλακτος. Νομοθεσία. 9η ώρα: Θερμική επεξεργασία του γάλακτος. Παστεριωμένο γάλα (παστερίωση, συσκευασία, συντήρηση και διανομή). Επίδραση της παστερίωσης στο γάλα. Έλεγχος του παστεριωμένου γάλακτος. Νομοθεσία. 10η–11η ώρα: Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, αποστειρωμένο, μακράς διαρκείας (UHT), αποστειρωμένο συμπυκνωμένο, συμπυκνωμένο σακχαρούχο. Παρασκευή, συσκευασία, συντήρηση, μικροβιολογία, αλλοιώσεις, ποιοτικός έλεγχος και νομοθεσία. 12η ώρα: Κονιοποιημένο γάλα. Βρεφικά γάλατα. Γαλακτούχα άλευρα. Αρωματισμένα-ενισχυμένα γάλατα. 13η ώρα: Παρασκευή και κύριοι τύποι γιαούρτης. Θρεπτική αξία, αλλοιώσεις και ποιοτικός έλεγχος. Λοιπά προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος (ξινόγαλα, κεφίρ). Νομοθεσία. 14η ώρα: Κρέμα και βούτυρο γάλακτος. Παραγωγή, θερμική επεξεργασία, συσκευασία και συντήρηση, κυριότεροι τύποι. Μικροβιολογία, αλλοιώσεις και ποιοτικός έλεγχος. Νομοθεσία. 15η ώρα: Παγωτό. Πρώτες ύλες. Παρασκευή, μικροβιολογία, αλλοιώσεις και ποιοτικός έλεγχος. Νομοθεσία. 16η ώρα: Τυριά. Βασικές και πρόσθετες ύλες για την παρασκευή τυριών. Στάδια παραγωγής. Σύγχρονα συστήματα παραγωγής τυριών. 17η ώρα: Είδη τυριών. Ελληνικά τυριά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.). Συσκευασία, συντήρηση. Καζεΐνες και καζεϊνικά άλατα. Τυρόγαλα και αξιοποίησή του. Νομοθεσία. 18η ώρα: Μικροβιολογία των τυριών και Δημόσια Υγεία. Αλλοιώσεις και ποιοτικός έλεγχος των τυριών. Νομοθεσία. 19η ώρα: Υγιεινή εργοστασίων επεξεργασίας γάλακτος. Καθαρισμός και εξυγίανση των σκευών και μηχανημάτων, χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, στάδια καθαρισμού και εξυγίανσης, συστήματα κλειστού κυκλώματος ή CIP. Έλεγχος καθαρισμού. Πηγές μόλυνσης. 20η ώρα: Βασικές αρχές οργανοληπτικής εκτίμησης γαλακτοκομικών προϊόντων. 21η ώρα: HACCP στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Λέξεις Κλειδιά
υγιεινή γάλακτος και προιόντων του, ασφάλεια γάλακτος και προιόντων του
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις60
Εξετάσεις3
Σύνολο63
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Για τους φοιτητές που θα επιλέγουν να παρακολουθούν το μάθημα με τo σύστημα της Ενδιάμεσης Αξιολόγησης, η αξιολόγηση θα γίνεται: - Με μία ενδιάμεση αξιολόγηση (ΕΑ) στην προκαθορισμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα του 7ου εξαμήνου ημερομηνία και ώρα, στην ύλη που διδάχθηκε στις ώρες 1η έως και 12η. - Με μια τελική αξιολόγηση (ΤΑ) μέσα στην εξεταστική περίοδο του 7ου εξαμήνου (εξεταστική Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου), στην ύλη που διδάχθηκε στις ώρες 13η έως και 21η. - Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει από το βαθμό της ΕΑ (κατά 50%) και της ΤΑ (κατά 50%). Για τους φοιτητές που δεν επιλέγουν να παρακολουθούν το μάθημα με τo σύστημα της Ενδιάμεσης Αξιολόγησης, η τελική βαθμολογία (100%) θα διαμορφώνεται ύστερα από εξέταση όλης της διδακτέας ύλης του μαθήματος στην εξεταστική περίοδο του 7ου εξαμήνου (εξεταστική Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Μάντης ΑΙ, Παπαγεωργίου ΔΚ, Φλετούρης ΔΙ, Αγγελίδης ΑΣ, 2018. Υγιεινή και Τεχνολογία του Γάλακτος και των Προϊόντων του. Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., σελ. 611.
Τελευταία Επικαιροποίηση
14-03-2020