ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ, ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΑΒΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ, ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΑΒΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ / Hygiene of Poultry and game Meat & Fish. Hygiene of Eggs and Honey
Κωδικός9.1
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΚτηνιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΗλίας Παπαπαναγιώτου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000731

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κτηνιατρικής (2020-2021)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό952

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ, ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΑΒΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία20
Class ID
600146819
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στην υγιεινή και στην ασφάλεια του κρέατος των πτηνών, των θηραμάτων, των αλιευμάτων, των αυγών και του μελιού. Επίσης, αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων χημικών ρυπαντών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τις τροφιμογενείς διαταραχές που οφείλονται σε τοξικές χημικές ουσίες και βασικές αρχές που διέπουν τα λειτουργικά, μεταλλαγμένα και αλλεργιογόνα τρόφιμα.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1η-2η ώρα Οργάνωση και λειτουργία των πτηνοσφαγείων. Νομοθεσία. Επιθεώρηση προ και μετά τη σφαγή. Αλλοιώσεις. Κατασχέσεις. Προστασία της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που μεταδίδονται με το κρέας των πτηνών. Κρίσιμα σημεία ελέγχου και ανάλυση επικινδυνότητας σε σφαγεία πτηνών 3η-4η ώρα Ψυγμένα και καταψυγμένα σφάγια πτηνών. Προϊόντα από κρέας πτηνών (παραγωγή, υγιεινή, συντήρηση, επιθεώρηση, αλλοιώσεις). Νομοθεσία. Κρίσιμα σημεία ελέγχου και ανάλυση επικινδυνότητας. Αβγά και προϊόντα αβγών (κρόκος αβγού, λεύκωμα αβγού, ολόκληρο αβγό, νωπά-καταψυγμένα αφυδατωμένα και λοιπά προϊόντα). Παραγωγή, υγιεινή, συντήρηση, επιθεώρηση, αλλοιώσεις, νομοθεσία 5η-7η ώρα Αλιεύματα (υγιεινή, συντήρηση, επιθεώρηση, αλλοιώσεις, νομοθεσία). 8η-10η ώρα Κρίσιμα σημεία ελέγχου και εφαρμογή του συστήματος HACCP κατά την επεξεργασία των αλιευμάτων. Αλιεύματα και Δημόσια Υγεία. 11η-12η ώρα Επιθεώρηση προδιαγραφές αλλοιώσεις και διακίνηση των θηραμάτων και του μελιού. Νομοθεσία 13η-14η ώρα Κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων χημικών ρυπαντών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ημερήσια ανεκτή πρόσληψη, ανώτατα επίπεδα καταλοίπων, χρόνος αναμονής 15η-16η ώρα Τροφιμογενείς διαταραχές που οφείλονται σε τοξικές χημικές ουσίες (κτηνιατρικά φάρμακα, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα, PCBs, διοξίνες κλπ.). Πρόληψη. Νομοθεσία. 17η-20η ώρα Λειτουργικά τρόφιμα. Μεταλλαγμένα τρόφιμα. Αλλεργιογόνα τρόφιμα.
Λέξεις Κλειδιά
υγιεινή τροφίμων ζωικής προέλευσης
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις20
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων40
Εξετάσεις3
Σύνολο63
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Για τους φοιτητές που θα επιλέγουν να παρακολουθούν το μάθημα με τη ΕΑΦ η αξιολόγηση θα γίνεται: -Με μια ενδιάμεση αξιολόγηση (ΕΑ) στην προκαθορισμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα του 9ου εξαμήνου ημερομηνία και ώρα, στην ύλη που διδάχθηκε στις ώρες 1η έως και 10η. -Με μια τελική αξιολόγηση (ΤΑ) μέσα στην εξεταστική περίοδο του 9ου εξαμήνου στην ύλη που διδάχθηκε στις ώρες 11η έως και 20η. -Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει από το βαθμό της ΕΑ κατά 50% και της ΤΑ κατά 50%. Για τους φοιτητές που δεν παρακολουθούν το μάθημα με τη ΕΑΦ, η τελική βαθμολογία (100%) θα διαμορφώνεται ύστερα από εξέταση όλης της διδακτέας ύλης του μαθήματος στην εξεταστική περίοδο του 9ου εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
15-03-2020