Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στην υγιεινή και στην ασφάλεια του κρέατος των πτηνών, των θηραμάτων, των αλιευμάτων, των αυγών και του μελιού. Επίσης, αναμένεται να γνωρίζουν θέματα που αφορούν στα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων χημικών ρυπαντών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, τις τροφιμογενείς διαταραχές που οφείλονται σε τοξικές χημικές ουσίες και βασικές αρχές που διέπουν τα λειτουργικά, μεταλλαγμένα και αλλεργιογόνα τρόφιμα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1η-2η ώρα Οργάνωση και λειτουργία των πτηνοσφαγείων. Νομοθεσία. Επιθεώρηση προ και μετά τη σφαγή. Αλλοιώσεις. Κατασχέσεις. Προστασία της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που μεταδίδονται με το κρέας των πτηνών. Κρίσιμα σημεία ελέγχου και ανάλυση επικινδυνότητας σε σφαγεία πτηνών
3η-4η ώρα Ψυγμένα και καταψυγμένα σφάγια πτηνών. Προϊόντα από κρέας πτηνών (παραγωγή, υγιεινή, συντήρηση, επιθεώρηση, αλλοιώσεις). Νομοθεσία. Κρίσιμα σημεία ελέγχου και ανάλυση επικινδυνότητας. Αβγά και προϊόντα αβγών (κρόκος αβγού, λεύκωμα αβγού, ολόκληρο αβγό, νωπά-καταψυγμένα αφυδατωμένα και λοιπά προϊόντα). Παραγωγή, υγιεινή, συντήρηση, επιθεώρηση, αλλοιώσεις, νομοθεσία
5η-7η ώρα Αλιεύματα (υγιεινή, συντήρηση, επιθεώρηση, αλλοιώσεις, νομοθεσία).
8η-10η ώρα Κρίσιμα σημεία ελέγχου και εφαρμογή του συστήματος HACCP κατά την επεξεργασία των αλιευμάτων. Αλιεύματα και Δημόσια Υγεία.
11η-12η ώρα Επιθεώρηση προδιαγραφές αλλοιώσεις και διακίνηση των θηραμάτων και του μελιού. Νομοθεσία
13η-14η ώρα Κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων χημικών ρυπαντών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ημερήσια ανεκτή πρόσληψη, ανώτατα επίπεδα καταλοίπων, χρόνος αναμονής
15η-16η ώρα Τροφιμογενείς διαταραχές που οφείλονται σε τοξικές χημικές ουσίες (κτηνιατρικά φάρμακα, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα, PCBs, διοξίνες κλπ.). Πρόληψη. Νομοθεσία.
17η-20η ώρα Λειτουργικά τρόφιμα. Μεταλλαγμένα τρόφιμα. Αλλεργιογόνα τρόφιμα.