Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές και φοιτήτριες αναμένεται:
- Να μπορούν να αναλύουν και προσεγγίζουν κριτικά τις διαδικασίες προγραμματισμού και αυτο-αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου με βάση ποικίλα θεωρητικά πλαίσια.
- Να γνωρίσουν βασικές διαδικασίες και εργαλεία προγραμματισμού και αυτό-αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.
- Να εξοικειωθούν με τη χρήση των διαδικασιών και εργαλείων προγραμματισμού και αυτό-αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.
- Να αποκτήσουν επίγνωση του ρόλου τους ως μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή στο μάθημα. Σκοποί, περιεχόμενο και οργάνωση του μαθήματος. Συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών. Τρόποι αξιολόγησης στο μάθημα. Οδηγίες για την εργασία (προαιρετική).
2. Η σημασία και τα είδη του εκπαιδευτικού προγραμματισμού. Άξονες εκπαιδευτικού προγραμματισμού στο επίπεδο της σχολικής μονάδας.
3. Η διαδικασία του εκπαιδευτικού προγραμματισμού. Εκπαιδευτική ηγεσία και κοινότητες μάθησης.
4. Εφαρμογές εκπαιδευτικού προγραμματισμού στο ελληνικό πλαίσιο.
5. Προσομοίωση εκπαιδευτικού προγραμματισμού στο επίπεδο της σχολικής μονάδας. Ανατροφοδότηση.
6. Εσωτερική ή εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων; Αυτό-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας ως διαδικασίας βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου.
7. Εργαλεία και διαδικασίες αυτό-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Παραδείγματα από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο Ι.
8. Εργαλεία και διαδικασίες αυτό-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Παραδείγματα από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο ΙΙ
9. Προσομοίωση αυτο-αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και ανατροφοδότηση.
10. Απόψεις εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
11. Παρουσιάσεις εργασιών ή/και ασκήσεις.
12. Παρουσιάσεις εργασιών ή/και ασκήσεις.
13. Παρουσιάσεις εργασιών ή/και ασκήσεις. Ανακεφαλαίωση.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
MacBeath, J. ,Schratz, M., Meuret, D., Jacobsen, L. (2006). Η αυτοαξιολόγηση στο ευρωπαϊκό σχολείο. Πώς άλλαξαν όλα. Αθήνα: Μεταίχμιο.
Μπαγάκης, Γ. (2020). Ένα Σχολείο Μαθαίνει. Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Παπαναούμ, Ζ. (επιμ.) (2000). Ο Προγραμματισμός του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα, (σ.σ. 113-120). Θεσσαλονίκη: Action A.E.
Πεδή, Ε. & Αυγητίδου, Σ. (2013). Η εισαγωγή και διαχείριση της καινοτομίας «Αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου» στο ελληνικό σχολείο: πρώτες διαπιστώσεις. Παιδαγωγική Επιθεώρηση, 55, 153-171.
Καραμητόπουλος, Θ. & Αυγητίδου, Σ. (2016). Συμβουλευτικός και αξιολογικός ρόλος στο ίδιο πρόσωπο; Απόψεις σχολικών συμβούλων για το ρόλο τους. 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΕΣΣ Εκπαιδευτικές πολιτικές για το σχολείο του 21ου αιώνα, Πρακτικά Εισηγήσεων, τ. Γ’ (σ.σ. 726-734).