Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
- Εξειδίκευση των γνώσεων των φοιτητών της αρχαιολογίας σε θέματα τεκμηρίωσης, ανάλυσης και ερμηνείας του αρχαιολογικού υλικού μέσα από τη συστηματική χρήση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας και στα πλαίσια μιας ατομικής ή ομαδικής συγγραφής επιστημονικής εργασίας η οποία παρουσιάζεται προφορικά.
- Εξοικείωση των φοιτητών, μέσω της ενασχόλησής τους με τη γραπτή και προφορική αυτή διαδικασία, με τους τρόπους διαχείρισης και αξιοποίησης της αρχαιολογικής πληροφορίας.
- Εξοικείωση με την αναγνώριση των ορίων του αρχαιολογικού υλικού.
- Εξοικείωση με τη διατύπωση των ερευνητικών ζητημάτων που οδηγούν στην κατανόηση πολιτισμικών διεργασιών του παρελθόντος αλλά κυρίως με την παρουσίαση όλων αυτών σ’ ένα ακροατήριο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το φροντιστήριο εξετάζει τις πολιτισμικές διαδικασίες από το τροφοσυλλεκτικό στάδιο στην παραγωγή της τροφής και την εμφάνιση μόνιμων οικισμών σε σχέση με τα ευρύτερα κλιματικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κατά το διάστημα 10.000 – 3000 π.Χ. Εξετάζονται τα δεδομένα για τις κλιματικές μεταβολές και την διαμόρφωση των παράκτιων περιβαλλόντων και ακτογραμμών κατά τη μετάβαση από το Πλειστόκαινο στο Ολόκαινο και κατά τη διάρκεια του δεύτερου. Τα ευρύτερα περιβαλλοντικά δεδομένα θα συσχετιστούν με τις πολιτισμικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο διάστημα αυτό και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη σχέση των Μεσολιθικών και Νεολιθικών κοινωνιών με τα εκάστοτε τοπικά περιβάλλοντα και στη διαμόρφωση του ανθρωπογενών χαρακτηριστικών των τελευταίων. Οι σχέσεις αυτές θα εξεταστούν μέσα από τις πληροφορίες που προσφέρει η γεωαρχαιολογία, η αρχαιοβοτανική, η ζωοαρχαιολογία και οι σύγχρονες μελέτες ισοτόπων σε κατάλοιπα φυτών και ζώων από αρχαιολογικές θέσεις. Θα συζητηθούν διεπιστημονικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν χρονολογικά μοντέλα, δεδομένα αρχαιολογικών επιφανειακών ερευνών και ανασκαφών και ανασύσταση της παλαιοβλάστησης με στόχο της διαχρονική μελέτη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι εξοικειωμένοι με:
- τα κλιματικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα 10.000-3000 π.Χ.
- την κατανόηση και κριτική αξιολόγηση της συσχέτισης των φαινομένων αυτών με τις πολιτισμικές διαδικασίες της περιόδου
- την επιλογή και εφαρμογή διεπιστημονικών μεθόδων που διερευνούν τη σύνθετη σχέση μεταξύ των γεωργοκτηνοτροφικών κοινοτήτων και των τοπικών περιβαλλόντων που διαχειρίζονταν.
- την εφαρμογή μεθόδων των φυσικών επιστημών, των επιστημών της Γης και της Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας σε παλαιολιθικές θέσεις και οι οποίες συμβάλλουν στην διερεύνηση των δραστηριοτήτων των κυνηγών-συλλεκτών του Πλειστόκαινου σε σχέση με τα τοπικά περιβάλλοντα στα οποία εγκαταστάθηκαν και χρησιμοποίησαν.
Το φροντιστήριο περιλαμβάνει παρακολούθηση παραδόσεων και μελέτη επιλεγμένης βιβλιογραφίας. Το μάθημα προσφέρεται σε περιορισμένο αριθμό φοιτητών. Η εξέταση γίνεται με γραπτή εργασία και προφορική παρουσίασή της.