Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/τριες:
- Θα είναι σε θέση να εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη της Ψυχολογίας συμβάλλει στην προσαρμογή εργασίας-ατόμου.
- Θα είναι σε θέση να περιγράψουν τις βασικές αρχές και τα θεωρητικά μοντέλα που εξηγούν την εργασιακή ευζωία, τις στάσεις και τις συμπεριφορές σε σχέση με την εργασία και να τις εφαρμόσουν στην πράξη.
- Θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της ανάλυσης εργασίας με στόχο τον επανασχεδιασμό υγειών και ασφαλών εργασιακών πλαισίων.
- Θα είναι σε θέση να αξιολογούν εμπειρικά δεδομένα ώστε να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του εργασιακού επανασχεδιασμού.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Ψυχολογία της Εργασιακής Υγείας είναι κλάδος της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας που ασχολείται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων ατόμων. Συγκεκριμένα, ο κλάδος ασχολείται με α) την κατανόηση του ρόλου των (συναισθηματικών, γνωστικών και σωματικών) χαρακτηριστικών της εργασίας για την υγεία και την ευζωία των εργαζομένων, β) την κατανόηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην εργασιακή και την προσωπική ζωή και γ) το σχεδιασμό παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση και την προστασία της υγείας των εργαζόμενων και της εργασιακής ευζωίας.
Στο μάθημα αυτό θα συζητηθούν οι ακόλουθες θεματικές:
1) Ιστορία και Ανάπτυξη της Ψυχολογίας της Εργασιακής Υγείας
2) Εργασιακό στρες και υγεία των εργαζόμενων
3) Θεωρητικά μοντέλα που εξηγούν την εργασιακή ευζωία (επαγγελματική εξουθένωση, εργασιακή δέσμευση, εργασιομασία, εργασιακή ικανοποίηση)
4) Συμπεριφορές υγείας στην εργασία: Απουσία και παρουσία σε περίπτωση ασθένειας
5) Συναισθηματικό φορτίο στην εργασία
6) Αλληλεπίδραση εργασιακής και προσωπικής ζωής
7) Ανάρρωση από τις εργασιακές απαιτήσεις
8) Παρεμβάσεις στους Οργανισμούς: Εργασιακός Επανασχεδιασμός και Εργασιακή Σμίλευση (Job crafting)
9) Κοινωνικές κρίσεις και εργασιακή υγεία.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές της ανάλυσης εργασίας και θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο στο πλαίσιο του εργασιακού επανασχεδιασμού με στόχο τη δημιουργία υγιών και ασφαλών εργασιακών πλαισίων.
Λέξεις Κλειδιά
Ανάλυση Εργασίας, Ανάρρωση από τις Εργασιακές Απαιτήσεις, Εργασιακός Επανασχεδιασμός, Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Chmiel, N., Fraccaroli, F., & Sverke, M. (2017). An introduction to work and organizational psychology. Wiley.
Houdmont, J., & Leka, S. (2010). Contemporary occupational health psychology: Global perspectives on research and practice (Volume 1). Wiley.
Leka, S., & Sinclair, R.R. (2014). Contemporary occupational health psychology: Global perspectives on research and practice (Volume 3). Wiley.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Gratchel, R.J., & Schultz, I.Z. (2010). Handbook of occupational health and wellness. Springer.
Peeters, M.C.W., De Jonge, J., & Taris, T.W. (2024). An introduction to contemporary work psychology (2nd Edition). Wiley-Blackwell.
Quick, J.C., & Tetrick, L.E. (2010). Handbook of occupational health psychology. American Psychological Association.