Είστε εδώ

e-Οδηγός Σπουδών

ΣχολήΚαλών Τεχνών
ΤμήμαΘεάτρου
Τίτλος ΣπουδώνΠτυχίο Τμήματος Θεάτρου
Πρόγραμμα ΣπουδώνΠΠΣ Τμήματος Θεάτρου (2019-σήμερα)
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Ακαδημαϊκό Έτος2017 - 2018
ΚατάστασηΕνεργό
Ιστοσελίδαhttp://www.thea.auth.gr
Διεύθυνση Επικοινωνίαςinfo@thea.auth.gr
ECTS / Φόρτο ΕργασίαςΜια μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας
Πτυχίο Τμήματος Θεάτρου
Προπτυχιακό
Απολυτήριο Λυκείου. Εξετάσεις Εθνικού Επιπέδου.
Για την απόκτηση πτυχίου του Τμήματος Θεάτρου οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξετασθούν με επιτυχία σε μαθήματα (κορμού-υποχρεωτικά και επιλογής) 300 ECTS. Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος ισοδυναμεί με 60 ECTS και κάθε εξάμηνο με 30 ECTS. Τα μαθήματα καλύπτουν 10 εξάμηνα και οι φοιτητές/τριες ολοκληρώνουν τις σπουδές του με την διπλωματική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει δύο φάσεις: α) διπλωματική εργασία και β) δημόσια διάλεξη. Η διπλωματική εξέταση πιστώνεται με 30 ECTS (20 ECTS η διπλωματική εργασία και 10 ECTS η δημόσια διάλεξη).
Το πτυχίο του Τμήματος Θεάτρου είναι ενιαίο και έχει ως βάση έναν πλήρη κύκλο μαθημάτων θεατρολογίας και διδακτικής του θεάτρου που καλύπτει 27 μαθήματα κορμού, γενικού και ειδικού υποβάθρου (και αντιστοιχεί σε 121,5 ECTS) και 4 μαθήματα ξένης γλώσσας (που αντιστοιχούν σε 12 ECTS). Στη συνέχεια με τα επιλεγόμενα μαθήματα (27 Επιλεγόμενα κατεύθυνσης και 5 Ελεύθερες Επιλογές, συνολικά 136,5 ECTS), οι φοιτητές/τριες μπορούν να ειδικευτούν σε μία από τις παρακάτω κατευθύνσεις: α. Δραματολογία-Παραστασιολογία β. Σκηνογραφία-Ενδυματολογία γ. Υποκριτική· επίσης έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μία επιμέρους ειδίκευση με μικρότερο κύκλο μαθημάτων, αυτήν της Σκηνοθεσίας. Τέλος, μπορούν να μην επιλέξουν ειδίκευση και να ακολουθήσουν τη Γενική κατεύθυνση.
Aποστολή του Τμήματος Θεάτρου είναι η επιστημονική μελέτη του θεατρικού φαινομένου και η καλλιέργεια της θεατρικής τέχνης. Ο χαρακτήρας, επομένως, των σπουδών είναι μικτός: επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός, δεδομένου ότι στόχος του Τμήματος είναι η δημιουργία ενός χώρου σπουδών και έρευνας όπου η θεωρία και η πρακτική, η επιστήμη και η τέχνη, θα συνεργάζονται και θα αλληλοσυμπληρώνονται, προκειμένου να συμβάλλουν στη διαμόρφωση επιστημόνων και καλλιτεχνών του θεάτρου με σφαιρική παιδεία αλλά και εξειδικευμένες ικανότητες.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Όλοι οι πτυχιούχοι του Τμήματος Θεάτρου κατέχουν βασικές θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες στο πεδίο της Ιστορίας και της Θεωρίας του Θεάτρου. Επίσης, όλοι κατακτούν θεατροπαιδαγωγικές δεξιότητες: ικανότητα σύλληψης και εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Θεατρικό παιχνίδι, Δραματοποίηση, Διδακτική του θεάτρου).
Επιπλέον, ανάλογα με τα μαθημματα και τη διπλωματικημ εργασιμα που εμχουν επιλεμξει, οι φοιτητές δυμνανται να αποκτημσουν τις παρακαμτω δεξιομτητες:
·Θεωρητική κατάρτιση, κριτική σκέψη, αφηρημένη και συνθετική σκέψη στο πεδίο της Ιστορίας και Θεωρίας του Θεάτρου
·Δεξιότητες σχετικές με την καλλιτεχνική εργασία του ηθοποιού: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού σχεδίου.
·Δεξιότητες σχετικές με την καλλιτεχνική εργασία του σκηνογράφου/ενδυματολόγου: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού σχεδίου.
·Δεξιότητες σχετικές με την καλλιτεχνική εργασία του σκηνοθέτη: σύλληψη και πραγματοποίηση ενός καλλιτεχνικού σχεδίου.
Πίνακας μονάδων ECTS
Υποχρεωτικά μαθήματα (32), γενικού και ειδικού υποβάθρου (17+15) (Υ)
Βασική θεατρολογική κατάρτιση: 22 μαθήματα x 4,5 = 94,5 ECTS
Παιδαγωγική του θεάτρου: 6 μαθήματα x 4,5 = 27 ECTS
Ξένη γλώσσα (ΞΓ) 4 μαθήματα x 3= 12 ECTS
Επιλεγόμενα μαθήματα (26) (ΥΕ)
Κύρια κατεύθυνση 22 μαθήματα x 4,5 = 99 ECTS
Συμπλήρωμα (από άλλες κατευθύνσεις): 4 μαθήματα x 4,5=22.5 ECTS
Μαθήματα ελεύθερης επιλογής (ΕΕ)
Ελεύθερη επιλογή: 5 μαθήματα x 3 = 15 ECTS
Σύνολο 63 μαθήματα =270 ECTS
Διπλωματική εξέταση: 30 ECTS
Γενικό σύνολο 300 ECTS
Δεν απαιτείται επαγγελματική κατοχύρωση για την απασχόληση των αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου.
Επαγγελματικές προοπτικές
Όλοι οι πτυχιούχοι έχουν τα εφόδια να εργαστούν στην εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, ως εκπαιδευτικοί θεατρικής αγωγής ή θεατρικών σπουδών.
Επιπλέον, ανάλογα με τα μαθήματα και τη διπλωματική εργασία που έχουν επιλέξει, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Θεάτρου έχουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες να εργαστούν:
·Στον τομέα της θεατρολογικής επιστημονικής έρευνας και της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας.
·Στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα της σκηνής: ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, σκηνοθέτες, σχεδιαστές φωτισμών.
·Στα τεχνικά επαγγέλματα της σκηνής: παραγωγοί, τεχνικοί σκηνής, υπεύθυνοι ειδικών σκηνογραφικών κατασκευών κλπ.
·Ως στελέχη κρατικών, δημοτικών και ιδιωτικών θεατρικών οργανισμών: δραματολόγοι, επιμελητές εντύπων προγραμμάτων, οργανωτικά στελέχη, υπεύθυνοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ.
·Ως εμψυχωτές (animateurs) θεατρικών δραστηριοτήτων σε νομαρχιακά, δημοτικά κ.ά. πολιτιστικά κέντρα.
·Στα μέσα ενημέρωσης (καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, θεατρική κριτική).
Πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Η βαθμολογική κλίμακα, με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10) και ο βαθμός μόνον του πτυχίου ακολουθεί την παρακάτω βαθμολογική κατανομή επιτυχίας με τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς:
Άριστα: 8,5 - 10,00
Λίαν Καλώς: 6,5 - 8,49
Καλώς: 5,00 - 6,49
Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5.
10 ΕΞΑΜΗΝΑ, 300 ECTS.
Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας, Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>= 2 ) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.
Πλήρης φοίτηση.
Ευαγγελία Καρακώστα