Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να:
1. κατανοούν τις μεταβολές στο άρωμα κατά την επεξεργασία και το μαγείρεμα των νωπών πρώτων υλών που καταναλώνονται ως τρόφιμα,
2. κατανοούν την ανάπτυξη αρώματος κατά την παραγωγή εδώδιμων προϊόντων ζύμωσης
3. κατανοούν τις επιθυμητές και μη επιθυμητές μεταβολές στο άρωμα κατά τη διατήρηση των τροφίμων σε αποθήκευση
4. εμβαθύνουν στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του αρώματος των τροφίμων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μεταβολές στο άρωμα κατά την επεξεργασία και το μαγείρεμα των νωπών πρώτων υλών που καταναλώνονται ως τρόφιμα. Ανάπτυξη αρώματος κατά την παραγωγή τροφίμων που είναι προϊόντα ζύμωσης. Ανάπτυξη δυσοσμίας ή δυσάρεστης οσμής στα τρόφιμα κατά την παραγωγή ή τη διατήρησή τους σε αποθήκευση. Μεταβολές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αρώματος και την έντασή τους κατά τη διατήρηση των νωπών και των επεξεργασμένων τροφίμων σε αποθήκευση. Αξιολόγηση του αρώματος των τροφίμων με εφαρμογή τεχνικών προχωρημένης ενόργανης χημικής ανάλυσης. Σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες επαγγελματίες. Επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες-χημικά εργαστήρια.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Food Chemistry, H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, 4th ed., Springer (2009)
Flavor Chemistry and Technology, Reineccius G., 2nd ed., CRC Press (2006)
Flavours and Fragrances, R.G. Berger, Springer (2007)