ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / LABORATORY EXERCISES IN FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
ΚωδικόςΝ304Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Γνωστικό ΑντικείμενοΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001899

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης635
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης635

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2011-2019)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 74
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης635
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης635

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600120665
Τύπος Μαθήματος
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • Ν004Υ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • Ν005Υ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
  • Ν012Υ ΑΡΧΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να είναι να έχουν βασικές γνώσεις Γενικής και Ανόργανης Χημείας, Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας, όπως και των Αρχών Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να : 1. Αναγνωρίζουν τις κυριότερες διεργασίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων σε εργαστηραικό επίπεδο. 2. Αντιλαμβάνονται τα αίτια αλλοιώσεων των τροφίμων και τις μεθόδους ελέγχου - περιορισμού τους. 3. Αναγνωρίζουν την επίδραση των διεργασιών επεξεργασίας - συντήρησης στα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. 4. Αντιλαμβάνονται τη δυναμική των συστημάτων τροφίμων και, τις μεταβολές που γίνονται μέσα σε αυτά, ως συνέπεια των διεργασιών επεξεργασίας και συντήρησης των τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Περιεχόμενο Μαθήματος
Θεωρία: - Θερμική επεξεργασία και προσδιορισμός απαιτήσεων ενός προϊόντος για θερμική επεξεργασία. - Θέρμανση τροφίμων με ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίεςή (μικροκύματα, υπέρυθρη ακτινοβολία). - Συντήρηση προϊόντων με ψύξη ή κατάψυξη - Άλλες αναδυόμενες - ήπιες μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης προϊόντων (ωμική θέρμανση, παλμικά ηλεκτρικά πεδία υψηλής τάσης, παλμικό φως υψηλής έντασης, παλλόμενα μαγνητικά πεδία, υπέρηχοι, υψηλές υδροστατικές πιέσεις, τεχνολογία πολλαπλών εμποδίων). - Συντηρητικά - Πρόσθετα Εργαστήριο - Ασφάλεια Εργαστηρίου, τρόπος λειτουργίας εξοπλισμού, επεξεργασία πειραματικών δεδομένων, τρόπος συγγραφής και παρουσίασης αποτελεσμάτων εργαστηριακών ασκήσεων. - Κονσερβοποίηση λαχανικών (έλεγχος στεγανότητας μεταλλικού περιέκτη, έλεγχος επαρκούς αποστείρωσης). - Έλεγχος θερμικής αδρανοποίησης ενζύμων - δεικτών ποιότητας ή επάρκειας θερμικής επεξεργασίας (καταλάση, υπεροξειδάση). - Εφαρμογή μικροκυμάτων και υπέρυθρης ακτινοβολίας στη θέρμανση τροφίμων. - Συντήρηση τροφίμων με ψύξη και κατάψυξη (επίδραση θερμοκρασίας και κενού στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπό συντήρηση προϊόντος). - Αφυδάτωση τροφίμων (προετοιμασία, αντιμετώπιση της ενζυμικής και μη ενσυμικής μελάνωσης, επίδραση θερμοκρασίας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος). - Παραγωγή και ποιοτική αξιολόγηση λάχανου τουρσί. - Εξετάσεις εργαστηρίου.
Λέξεις Κλειδιά
Mέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση powerpoint και διαδυκτύου.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις13
Εργαστηριακή Άσκηση26
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων40
Συγγραφή εργασίας / εργασιών21
Εξετάσεις40
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος και εξετάσεις στις εργαστηριακές ασκήσεις
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων, Ιωάννης Μπλούκας, 2004
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Physical Principles of Food Preservation, M. Karel, O. R. Fennema, D. B. Lund, 1975, Dekker. Food Science and Technology, G. Campbell-Platt, 2009, Wiley-Blackwell
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-01-2019