ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι / Oenology Ι
ΚωδικόςΠΡ03
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40002903

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Χημείας (2016-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 10
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑΠροαιρετικό745

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Ώρες Συνολικά52
Class ID
600145719
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • Η04 ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
Γενικές Προαπαιτήσεις
Γνώσεις Εργαστηριακής Εξέτασης Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με τη σύσταση των σταφυλιών, την πορεία ωρίμανσης, τις προζυμωτικές κατεργασίες του γλεύκους, την παρακολούθηση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης του γλεύκος και του οίνου, αντίστοιχα, τη σύσταση, εξέταση, ωρίμανση και παλαίωση του οίνου. Η πραγματοποίηση επισκέψεων σε οινοποιεία δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και να εξοικειωθούν με πρακτικά θέματα της παραγωγής.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ωρίμανση και σύσταση των σταφυλιών. Τρυγητός, μεταφορά στο οινοποιείο και έκθλιψη των σταφυλιών. Σύσταση, εξέταση και κατεργασίες του γλεύκους. Αλκοολική και άλλες ζυμώσεις στο γλεύκος και τον οίνο. Σύσταση, εξέταση, ωρίμανση και παλαίωση του οίνου. Το θειώδες οξύ στην οινολογία. Επισκέψεις σε οινοποιεία.
Λέξεις Κλειδιά
σταφύλι, γλεύκος, οίνος, αλκοολική ζύμωση, θειώδες οξύ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις261,0
Εργαστηριακή Άσκηση261,0
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων200,8
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων60,2
Συγγραφή εργασίας / εργασιών170,7
Εξετάσεις301,2
Σύνολο1255
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
γραπτή εξέταση (60%), εργαστηριακός βαθμός (25%), παρουσίαση εργασίας (15%)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Handbook of Enology, 2nd Edition, Volume 1, The Microbiology of Wine and vinifications by Pascal Ribereau-Gayon (Editor), Denis Dubourdieu (Editor), B. Doneche (editor), A. Lonvaud (Editor)
Τελευταία Επικαιροποίηση
30-01-2020