Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Είσοδος
Αρχή
ΑΠΘ
Πολιτική Ποιότητας
ΜΟΔΙΠ
ΕΘΑΑΕ
ΟΜΕΑ
Αξιολόγηση
Πιστοποίηση
Νομοθεσία
Κανονισμοί
ΣΔΠ
Είστε εδώ
Αρχή
»
Αναφορά Βιογραφικών
Βιογραφικό Σημείωμα
Ανάπτυξη
|
Σύμπτυξη
Στεργιανή Ορδούδη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας
Προσωπικά Στοιχεία
2310997847
steord@agro.auth.gr
Scopus ID
9942011600
https://orcid.org/0000-0001-5093-6999
Γνωστικό Αντικείμενο
:
Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων
Επιστημονική Ειδίκευση
:
Βιολογία και βιοχημεία
Χημεία
Επεξεργασία τροφίμων
Εκπαίδευση
Προπτυχιακές Σπουδές
2001
Χημείας
Χημείας/Σχολή Θετικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελλάδα
Μεταπτυχιακές Σπουδές
2003
ΜΔΕ
Χημείας/Σχολή Θετικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελλάδα
Τρόφιμα
Διδακτορικό Δίπλωμα
2007
ΔΔ
Χημείας/Σχολή Θετικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ελλάδα
Μετεκπαίδευση
Κέντρο NMR/Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Διδακτικό Έργο
Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
519Ε
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
541Υ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ
Ν045Ε
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ
Ν301Υ
ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
Ν303Υ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ν315Υ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
Ν329Ε
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ ΙΙ
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
Κ410
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΤΔ102
Χημεία Τροφίμων & Διατροφή
Μαθήματα Εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
519Ε
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
528Υ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
541Υ
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ
Ν308Υ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
Ν332Ε
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
Κ411
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΡ04
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΤΔ104
Ειδικά Θέματα στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή
ΕΤΔ105
Σεμινάρια στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή
ΕΤΔ106
Ερευνητική Προσέγγιση του Θέματος της Μεταπτυχιακής Εργασίας
ΠΜΣ "ΈΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"
Μ2Υ25
Ειδικά Θέματα Ασφάλειας, Γνησιότητας και Συσκευασίας Τροφίμων
Επίβλεψη Εργασιών
Εργασίες Φοιτητών εντός ΑΠΘ
Σε εξέλιξη
Μεταπτυχιακό
Διερεύνηση της δυνατότητας πρόβλεψης του αντιοξειδωτικού δυναμικού οίνων με χρήση μη καταστρεπτικών φασματοσκοπικών τεχνικών
2023–2024
Προπτυχιακό
ΜΕΛΕΤΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΤΥΜΑΤΟΣ ΚΡΟΚΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
2022–2023
Προπτυχιακό
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΛΑΙΩΔΟΥΣ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΠΟΥΛΠΑ ΛΩΤΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΟΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ
2021–2022
Προπτυχιακό
Μεταβολές χρώματος και άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών του αρτύματος "κρόκος" (saffron) ως αποτέλεσμα ξήρανσης με διαφορετικές ήπιες τεχνικές.
Άγνωστη
Προπτυχιακό
ΤΑΧΕΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΦΥΤΙΚΩΝ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ TLC-DPPH ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ
Ερευνητικά Έργα
Συντονισμός
2025–2026
Επιστημονική υποστήριξη για την ανάπτυξη και έλεγχο ποιότητας νέων προϊόντων οίνου και αλκοολούχων ποτών
2024–2025
Ενίσχυση νέων μελών ΔΕΠ
2022–2023
Έλεγχος εμπορικών ποιοτικών προδιαγραφών και βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος Κρόκος Κοζάνης
2022–2027
Αξιοποϊηση αποτελεσμάτων έρευνας για τη βελτίωση της ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων
2021–2022
Έλεγχος ποιότητας προϊόντων κρόκου
2020–2021
Σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας στην εταιρεία “Galaxy Ο.Ε. “ για την έναρξη νέας παραγωγικής γραμμής αρτύματος μουστάρδας με φυσικά συντηρητικά.
2019–2022
Έλεγχος και βελτίωση της ποιότητας προϊόντων με βάση αρωματικά φυτά και άλλες αγροβιομηχανικές πρώτες ύλ
2019–2020
Έλεγχος ποιότητας προϊόντων κρόκου
2018–2020
Φυσικοχημική εξέταση καρπών αβοκάντο από καλλιεργούμενες ποικιλίες στην περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ποιότητας - Γεωγραφικές Ενδείξεις
Συμμετοχή
2024–2024
Εφαρμογή πρώιμης φάσης Metrofood-RI
2021–2024
ΦΙΛΕΛΙΑ - Ανάπτυξη βρώσιμης ελιάς φιλική προς τη μειωμένη σε αλάτι διατροφή
2021–2025
Ανάπτυξη σειράς νέων καινοτόμων προϊόντων με βάση το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό των πηγών Σουρωτής εμπλουτισμένων με εκχυλίσματα βοτάνων της Μακεδονικής Γης
2019–2022
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ METROFOOD-RI
2019–2023
Νέφος αποθήκευσης δεδομένων στην επιστήμη των τροφίμων
2019–2025
ΠΜΣ Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών
2018–2022
Αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας
2017–2017
Προετοιμασία της υλοποίησης του έργου METROFOOD-RI.
2016–2021
Προχωρημένες λύσεις για τη διασφάλιση της γνησιότητας και ποιότητας του ελαιολάδου
2015–2015
Επικαιροποίηση των προδιαγραφών ποιότητας για τον Κρόκο Κοζάνης ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης
2015–2017
Οδηγός ορθής υγιεινής πρακτικής στην παραγωγική διαδικασία του προϊόντος ονομασίας προέλευσης "Κροκος Κοζάνης"
2013–2015
COST FA 1101: Saffronomics / omics technologies for crop improvement , traceability , determination of authenticity.
2013–2015
Μελέτη βιοπροσπελασιμότητας (bioaccessibility) συστατικών των ροφημάτων προϊόντων Κρόκου Κοζάνης (Krokos Kozanis Products)
2009–2010
Συνέδριο: "3ο διεθνές συμπόσιο για τον Κρόκο. Επερχόμενες προκλήσεις στην καλλιέργεια, έρευνα και εμπόριο"
2007–2011
Φυτογενετικοί πόροι του crocus sativus (saffron) και συγγενών ειδών crocus (crocus spp.)
2006–2006
Χρήση φυτικών υλών στην παραγωγή καινοτομικών προϊόντων κρέατος - Φάση Α, Διερευνητική μελέτη.
2002–2004
Νοθεία του αρτύματος Saffron με χρωστικές ουσίες: Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αποφυγή της
2002–2002
Αναλυτικό πρωτόκολλο για την ανάλυση του ελαιόλαδου και τον εντοπισμό νοθείας με φουντουκέλαια
Δημοσιεύσεις
(2024)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lalou Sofia
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Mantzouridou Fani
(2024)
.
Evaluation of safety and quality parameters of persimmon balsamic-type vinegar during multistarter culture fermentation and accelerated aging with oak chips
.
Food Bioscience
.
τόμ.57 σ.Article number: 103526
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Ricci C
,
Imparato G
,
Chroni M
,
Nucara A
,
Gerardino A
,
Bertani F. R
(2024)
.
A non-invasive, sensor-based approach to exploit the autofluorescence of saffron (Crocus sativus L.) for on-site evaluation of aging
.
Food Chemistry
.
τόμ.455 σ.Article number: 139822
.
(2023)
Άρθρο σε Περιοδικό
Alvanoudi Panagiota
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Nakas Alexandros
,
Assimopoulou Andreana
,
Mantzouridou Fani
(2023)
.
Brine Volatilome Changes Along the Spontaneous Fermentation of Spanish-Style cv. Chalkidiki Green Olives Under High and Low NaCl Conditions
.
Food and Bioprocess Technology
.
τόμ.17 αρ.6 σ.1462-1478
.
Kokkinaki Fotini
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
(2023)
.
Insights into the FTIR Spectral Fingerprint of Saffron (Crocus sativus L.) Stigmas After Gentle Drying Treatments
.
Food and Bioprocess Technology
.
τόμ.16 αρ.12 σ.3057–3072
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Strani Lorenzo
,
Cocchi Marina
(2023)
.
Toward the Non-Targeted Detection of Adulterated Virgin Olive Oil with Edible Oils via FTIR Spectroscopy and Chemometrics: Research Methodology Trends, Gaps and Future Perspectives
.
Molecules
.
τόμ.28 αρ.1 σ.Article number: 337 (24 pages)
.
Stefanidis Stavros
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Nenadis Nikolaos
,
Pyrka Ioanna
(2023)
.
Improving the functionality of virgin and cold-pressed edible vegetable oils
.
Food Research International
.
τόμ.174 αρ.part 1 σ.Article number: 113599
.
(2022)
Άρθρο σε Περιοδικό
Alvanoudi P
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Nakas A
,
Assimopoulou Andreana
,
Mantzouridou Fani
(2022)
.
Volatilomics of Spanish style cv. Chalkidiki green table olives spontaneously fermented in Reduced NaCl Content Brine
.
Planta Medica
.
τόμ.88 αρ.15 σ.1453-1453, meeting abstract: P-059
.
Lioupi A
,
Sampsonidis I
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Nenadis Nikolaos
,
Spyros A
,
Manolopoulou E
,
Kanarakis G
,
Theodoridis Georgios
(2022)
.
Investigating quality characteristics of virgin olive oils from Crete. Integration of HS-SPME/GC-MS, 1H-NMR and FTIR-ATR analytical datasets
.
Planta Medica
.
τόμ.88 αρ.15 σ.1458-1458
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Ozdikicierler Onur
,
Tsimidou Maria
(2022)
.
Detection of ternary mixtures of virgin olive oil with canola, hazelnut or safflower oils via non-targeted ATR-FTIR fingerprinting and chemometrics
.
Food Control
.
τόμ.142 σ.Article number: 109240 (10 pages)
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Papapostolou Maria
,
Nenadis Nikolaos
,
Mantzouridou Fani
,
Tsimidou Maria
(2022)
.
Bay Laurel (Laurus nobilis L.) Essential Oil as a Food Preservative Source: Chemistry, Quality Control, Activity Assessment, and Applications to Olive Industry Products
.
Foods
.
τόμ.11 αρ.5 σ.Article number: 752 (24 pages)
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Kokkinaki F
,
Nakas A
,
Assimopoulou Andreana
,
Nenadis Nikolaos
(2022)
.
Effect of the vacuum-drying process of saffron on its pigment and volatile content and profile
.
Planta Medica
.
τόμ.88 αρ.15 σ.1524-1524
.
Papadopoulos Georgios
,
Lioliopoulou Styliani
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Giannenas Ilias
,
Van Hoeck Veerle
,
Morisset Dany
,
Arsenos Georgios
,
Fortomaris Paschalis
,
Mantzouridou Fani
(2022)
.
Xylanase Supplementation in Wheat-Based Diets of Laying Hens Affects the Egg Yolk Color, Carotenoid and Fatty Acid Profiles
.
Foods
.
τόμ.11 αρ.15 σ.Article number: 2209 (18 pages)
.
Tsimidou Maria
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Mantzouridou Fani
,
Nenadis Nikolaos
,
Stelzl Tamara
,
Rychlik Michael
,
Belc Nastasia
,
Zoani Claudia
(2022)
.
Strategic Priorities of the Scientific Plan of the European Research Infrastructure METROFOOD-RI for Promoting Metrology in Food and Nutrition
.
Foods
.
τόμ.11 αρ.4 σ.Article number: 599 (22 pages)
.
(2021)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lalou Sofia
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Mantzouridou Fani
(2021)
.
On the Effect of Microwave Heating on Quality Characteristics and Functional Properties of Persimmon Juice and Its Residue
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.11 σ.Article number: 2650 (23 pages)
.
Tziolas Nikolaos
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tavlaridis Apostolos
,
Karyotis Konstantinos
,
Zalidis Georgios
,
Mourtzinos Ioannis
(2021)
.
Rapid Assessment of Anthocyanins Content of Onion Waste through Visible-Near-Short-Wave and Mid-Infrared Spectroscopy Combined with Machine Learning Techniques
.
Sustainability
.
τόμ.13 αρ.12 σ.Article number: 6588 (20 pages)
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Στεφανίδης Σταύρος
,
Παπώτη Βασιλική
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Ορδούδη Στεργιανή
(2021)
.
Εκτίμηση της ολικής αντιοξειδωτικής δράσης εδώδιμου αβοκαντελαίου με εφαρμογή της δοκιμής δέσμευσης DPPH• και διερεύνηση της συνεισφοράς επιμέρους συστατικών του
.
4ο Συνέδριο Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Φοιτητών του ΑΠΘ,
.
(2020)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Papapostolou Maria
,
Kokkini-Gkouzkouni Styliani
,
Tsimidou Maria
(2020)
.
Diagnostic Potential of FT-IR Fingerprinting in Botanical Origin Evaluation of Laurus nobilis L. Essential Oil is Supported by GC-FID-MS Data
.
Molecules
.
τόμ.25 αρ.3 σ.Article number 583 (16 pages)
.
(2019)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani
,
Pástor‐Férriz Maria Teresa
,
Kyriakoudi Anastasia
,
Molina Rosa Victoria
,
Marcelino De‐Los‐Mozos‐Pascual
,
Tsimidou Maria
(2019)
.
Physicochemical Characterization of Crocus serotinus Stigmas Indicates Their Potential as a Source of the Bioactive Apocarotenoid Crocetin
.
European Journal of Lipid Science and Technology
.
τόμ.121 αρ.5 σ.Article number 1900011 (6 pages)
.
(2018)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani
,
Staikidou Chrisoula
,
Kyriakoudi Anastasia
,
Tsimidou Maria
(2018)
.
A stepwise approach for the detection of carminic acid in saffron with regard to religious food certification
.
Food Chemistry
.
τόμ.267 σ.410-419
.
Ordoudi Stergiani
,
Bakirtzi Christina
,
Tsimidou Maria
(2018)
.
The potential of tree fruit stone and seed wastes in Greece as sources of bioactive ingredients
.
Recycling
.
τόμ.3 αρ.1 σ.Article number 9 (19 pages)
.
(2017)
Άρθρο σε Περιοδικό
Bosmali Irene
,
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
,
Madesis Panagiotis
(2017)
.
Greek PDO saffron authentication studies using species specific molecular markers
.
Food Research International
.
τόμ.100 αρ.1 σ.899-907
.
Ordoudi Stergiani
,
Cagliani Laura Ruth
,
Melidou Dafni
,
Tsimidou Maria
,
Consonni Roberto
(2017)
.
Uncovering a challenging case of adulterated commercial saffron
.
Food Control
.
τόμ.81 σ.147-155
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Kyriakoudi Anastasia
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2017)
.
Current status and future needs in the assesment of saffron quality parameters included in the ISO 3632: "Saffron (Crocus Sativus L.)
.
Proceedings of the 3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
Thessaloniki - Greece
.
Thessaloniki, Greece
.
International Measurement Confederation (IMEKO)
.
σ.343-347
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2017)
.
Building spectral databases for the quality control of spices: The case study of saffron
.
Proceedings of the 3rd IMEKOFOODS - Metrology promoting Standardization and Harmonization in Food and Nutrition
.
Thessaloniki - Greece
.
Thessaloniki, Greece
.
International Measurement Confederation (IMEKO)
.
σ.52-55
.
(2016)
Άρθρο σε Περιοδικό
Chatzimitakos T
,
Exarchou V
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Fiamegos Y
,
Stalikas C
(2016)
.
Ion-pair assisted extraction followed by 1H NMR determination of biogenic amines in food and biological matrices
.
Food Chemistry
.
τόμ.202 σ.445-450
.
Consonni Roberto
,
Ordoudi Stergiani
,
Cagliani Laura
,
Tsiangali Maria
,
Tsimidou Maria
(2016)
.
On the Traceability of Commercial Saffron Samples Using 1H-NMR and FT-IR Metabolomics
.
Molecules
.
τόμ.21 αρ.3 σ.Article number 286 (13 pages)
.
Paredi Gianluca
,
Raboni Samanta
,
Marchesani Francesco
,
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
,
Mozzarelli Andrea
(2016)
.
Insight of Saffron Proteome by Gel-Electrophoresis
.
Molecules
.
τόμ.21 αρ.2 σ.Article number 167 (12 pages)
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Tsimidou Maria
,
Ordoudi Stergiani
,
Nenadis Nikolaos
,
Mourtzinos Ioannis
(2016)
.
Food Fraud
.
Encyclopedia of Food and Health
.
Επιμέλεια:B. Caballero, P.Finglas and F. Toldra
.
Elsevier Ltd
.
τόμ.3 σ.35-42
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Kyriakoudi Anastasia
,
Pouliou Evangelia
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2016)
.
Sensorial and functional attributes of herbal infusions containing saffron
.
2nd IMEKOFOODS Conference : Promoting Objective and Measurable Food Quality and Safety
.
Benevento - Italy
.
New York
.
International Measurement Confederation (IMEKO)
.
σ.304-309
.
Kyriakoudi Anastasia
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2016)
.
Stability dependence of bioactive apocarotenoids of krokos kozanis in the presence of natural phenolic antioxidants: Its significance in bioavailability studies
.
2nd IMEKOFOODS Conference : Promoting Objective and Measurable Food Quality and Safety
.
Benevento - Italy
.
New York
.
International Measurement Confederation (IMEKO)
.
σ.310-315
.
(2015)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani
,
Kyriakoudi Anastasia
,
Tsimidou Maria
(2015)
.
Enhanced Bioaccessibility of Crocetin Sugar Esters from Saffron in Infusions Rich in Natural Phenolic Antioxidants
.
Molecules
.
τόμ.20 αρ.10 σ.17760-17774
.
Ordoudi Stergiani
,
Cagliani L.R
,
Lalou S
,
Naziri E
,
Tsimidou Maria
,
Consonni R
(2015)
.
1H NMR-based metabolomics of saffron reveals markers for its quality deterioration
.
Food Research International
.
τόμ.70 σ.1-6
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Consonni R
,
Cagliani L.R
,
Polissiou M.G
,
Petrakis E.A
,
Tsimidou Maria
,
Ordoudi Stergiani
(2015)
.
NMR Spectroscopic Studies in Saffron Authenticity and Quality: (Within the Frame Saffronomics Cost Action FA1101)
.
Magnetic Resonance in Food Science: Defining Food by Magnetic Resonance
.
Επιμέλεια:Capozzi, F., Laghi, L., Belton, P.S
.
London
.
Royal Society of Chemistry
.
σ.. 65-76
.
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
(2015)
.
Measuring Antioxidant and Prooxidant Capacity Using the Crocin Bleaching Assay (CBA)
.
Advanced Protocols in Oxidative Stress III
.
Επιμέλεια:Armstrong, D
.
NY
.
Humana Press, a part of Springer Science + Business Media
.
σ.329-344
.
(2014)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani
,
Mantzouridou Fani
,
Daftsiou Eleni
,
Malo C
,
Chatzidimitriou Effimia
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
Pomegranate juice functional constituents after alcoholic and acetic acid fermentation
.
Journal of Functional Foods
.
τόμ.8 σ.161-168
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
de los Mozos Pascual Marcelino
,
Tsimidou Maria
(2014)
.
On the quality control of traded saffron by means of transmission Fourier-transform mid-infrared (FT-MIR) spectroscopy and chemometrics
.
Food Chemistry
.
τόμ.150 σ.414-421
.
(2013)
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Ορδούδη Στεργιανή
,
Μαντζουρίδου Φανή
,
Δαφτσιου Ελένη
,
Μάλο Χριστίνα
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Τσιμίδου Μαρία
(2013)
.
Παραγωγή νέων προϊόντων από χυμό ροδιού με εφαρμογή κλασσικών βιοτεχνολογικών διεργασιών
.
Πρακτικά 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Βιοτεχνολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων
.
Αθήνα - Ελλάδα
.
σ.93-96
.
(2012)
Άρθρο σε Περιοδικό
Bountagkidoua Olga
,
van der Klif Elbert J.C
,
Tsimidou Maria
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
van Beek Teris A
(2012)
.
An on-line high performance liquid chromatography-crocin bleaching assay for detection of antioxidants
.
Journal of Chromatography A
.
τόμ.1237 αρ. σ.80-85
.
(2011)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
(2011)
.
Consideration of fluorescence properties for the direct determination of erythrosine in saffron in the presence of other synthetic dyes
.
Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment
.
τόμ.28 αρ.4 σ.417-422
.
Ordoudi Stergiani
,
Tsermentseli K. S
,
Nenadis Nikolaos
,
Assimopoulou Andreana
,
Tsimidou Maria
,
Papageorgiou Vasileios
(2011)
.
Structure-radical scavenging activity relationship of alkannin/shikonin derivatives
.
Food Chemistry
.
τόμ.124 αρ.1 σ.171-176
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Τσιμίδου Μαρία
,
Κιοσέογλου Βασίλειος
,
Μπλέκας Γεώργιος
,
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
,
Χατζηδημητρίου Ευφημία
,
Μαντζουρίδου Φανή
,
Νενάδης Νικόλαος
,
Ορδούδη Στεργιανή
,
Νικηφορίδης Κώστας
,
Καρκάνη Όλγα
,
Δάφτσιου Ελένη
,
Μάλο Χριστίνα
,
Κουτίδου Μαρία
,
Χρυσάνθου Ανδρέας
,
Λάλου Σοφία
,
Τσότσιου Δήμητρα
(2011)
.
Χημεία-Τρόφιμα-Υγεία: Μια αλληλοδιδακτική πρόταση από το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Τμήμα Χημείας ΑΠΘ) για την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση
.
21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, «Η Χημεία στις συνθήκες κρίσης και οι προτάσεις της για την ανάπτυξη»
.
Θεσσαλονίκη - Ελλάδα
.
(2010)
Άρθρο σε Περιοδικό
Bountagkidou O. G
,
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
(2010)
.
Structure-antioxidant activity relationship study of natural hydroxybenzaldehydes using in vitro assays
.
Food Research International
.
τόμ.43 σ.2014-2019
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsioga K
,
Tsimidou Maria
(2010)
.
Detection of erythrosine in saffron
.
Proceedings of the IIIrd International Symposium on Saffron : forthcoming challenges in cultivation, research and economics : Krokos, Kozani, Greece, May, 20-23, 2009
.
Επιμέλεια:M. Z. Tsimidou, M. Polissiou, J. A. Fernandez
.
Krokos, Kozani - Greece
.
Leuven
.
ISHS
.
σ.225-230
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
,
Sarigianni Μ
,
Paletas Konstantinos
(2010)
.
Manual procedure to assess pro-/antioxidant imbalance in human plasma based on the Crocin Bleaching Assay (CBA)
.
Proceedings of the IIIrd International Symposium on Saffron : forthcoming challenges in cultivation, research and economics : Krokos, Kozani, Greece, May, 20-23, 2009
.
Επιμέλεια:M. Z. Tsimidou, M. Polissiou, J. A. Fernandez
.
Krokos, Kozani - Greece
.
Leuven
.
ISHS
.
σ.211-215
.
(2009)
Άρθρο σε Περιοδικό
Alamdari Daryoush Hamidi
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Nenadis Nikolaos
,
Tsimidou Maria
,
Koliakos Georgios
,
Parizadeh Seyyed Mohmmad Reza
,
Safarian Mohammad
,
Karimian Maryarn Sabery
,
Gh B. Fatemeh Nobakht M
(2009)
.
Comparison Of Prooxidant-Antioxidant Balance Method With Crocin Method For Determination Of Total Prooxidant-Antioxidant Capacity
.
Iranian Journal of Basic Medical Sciences
.
τόμ.12 αρ.2 σ.93-99
.
Ordoudi Stergiani
,
Befani Christina D
,
Nenadis Nikolaos
,
Koliakos Georgios
,
Tsimidou Maria
(2009)
.
Further examination of antiradical properties of Crocus sativus stigmas extract rich in crocins
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.57 αρ.8 σ.3080-3086
.
(2008)
Άρθρο σε Περιοδικό
Sanchez A. M
,
Carmona M
,
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
,
Alonso G.L
(2008)
.
Kinetics of Individual Crocetin Ester Degradation in Aqueous Extracts of Saffron (Crocus sativus L.) upon Thermal Treatment in the Dark
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.56 σ. 1627–1637
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2008)
.
Observations on the applicability of commonly used radical scavenging assays to assessment of antioxidant activity of phenolic antioxidants
.
Proceedings of the IInd International Symposium on Natural Preservatives in Food, Feed, and Cosmetics : Amsterdam, The Netherlands, June 7-8, 2006
.
Επιμέλεια:D. Havkin-Frenkel, N. Dudai, H. van der Mheen
.
Amsterdam - Netherlands
.
Leuven
.
ISHS
.
σ.65-78
.
(2006)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2006)
.
Crocin Bleaching Assay (CBA) in Structure-Radical Scavenging Activity Studies of Selected Phenolic Compounds
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.54 αρ.25 σ.9347-9356
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
,
Vafeiadis A
,
Bakalbasis Evangelos
(2006)
.
Structure − DPPH• Scavenging Activity Relationships: Parallel Study of Catechol and Guaiacol Acid Derivatives
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.54 αρ.16 σ.5763-5768
.
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2006)
.
Crocin Bleaching Assay Step by Step: Observations and Suggestions for an Alternative Validated Protocol
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.54 αρ.5 σ.1663-1671
.
(2005)
Άρθρο σε Περιοδικό
Zalacain A
,
Ordoudi Stergiani
,
Blazquez I
,
Diaz-Plaza E.M
,
Carmona M
,
Tsimidou Maria
,
Alonso G.L
(2005)
.
Screening method for the detection of artificial colours in saffron using derivative UV-Vis spectrometry after precipitation of crocetin
.
Food Additives and Contaminants
.
τόμ.22 αρ.7 σ.607-615
.
Zalacain Amaya
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Diaz-Plaza Eva M
,
Carmona Manuel
,
Blazquez Inmaculada
,
Tsimidou Maria
,
Alonso Gonzalo L
(2005)
.
Near-infrared spectroscopy in saffron quality control: Determination of chemical composition and geographical origin
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.53 αρ.24 σ.9337–9341
.
(2004)
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Ordoudi Stergiani
,
Tsimidou Maria
(2004)
.
Saffron Quality: Effect of Agricultural Practices, Processing and Storage
.
Production Practices and Quality Assessment of Food Crops
.
Επιμέλεια:Dris, R., Jain, S.M. (Eds)
.
the Netherlands
.
Springer
.
σ.209-260
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Tsimidou Maria
(2004)
.
Detection of artificial red colorants in saffron using UV-Vis spectrometry and tristimulus colorimetry
.
Proceedings of the Ist international symposium on saffron biology and biotechnology : Albacete, Spain, 22-25 October 2003
.
Επιμέλεια:J.- A. Fernandez, F. Abdullaev
.
Albacete - Spain
.
Belgium
.
ISHS
.
σ.331-338
.
Άρθρο σε Περιοδικό
Bintsis Thomas
,
Mantzouridou Fani
,
Lalou Sofia
,
Alvanoudi Panagiota
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Angelidis Apostolos
,
Fletouris Dimitrios
.
Correction: Comparative Analysis of Chemical, Microbiological, Sensory and Volatile Compound Profiles in Manouri PDO and Artisanal Manouri Cheeses: A Preliminary Study
.
Food and Bioprocess Technology
.
Bintsis Thomas
,
Mantzouridou Fani
,
Lalou Sofia
,
Alvanoudi Panagiota
,
Ordoudi Stergiani (Stella)
,
Angelidis Apostolos
,
Fletouris Dimitrios
.
Comparative Analysis of Chemical, Microbiological, Sensory and Volatile Compound Profiles in Manouri PDO and Artisanal Manouri Cheeses: A Preliminary Study
.
Food and Bioprocess Technology
.
Διακρίσεις
2016
1o Βραβείο καλύτερης αναρτημένης ανακοίνωσης (Best poster award, στο 2nd IMEKOFOODS Conference “Promoting Objective and Measurable Food Quality & Safety”, 2nd -5th October 2016, Benevento, Italy. «Stability dependence of bioactive apocarotenoids of Krokos Kozanis in the presence of natural phenolic antioxidants. Its significance in bioavailability studies» Kyriakoudi, A., Ordoudi, S. A., Tsimidou, M. Z.
Ενημερώθηκε: 2025-04-12