ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ / Training in Food Hygiene
Κωδικός8.12
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΚτηνιατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΕυάγγελος Οικονόμου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000636

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Κτηνιατρικής (2020-2021)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό842

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2019 – 2020
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
  • Ιωάννης Σακαρίδης
Ώρες Εβδομαδιαία39
Class ID
600146946
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Εξοικείωση των φοιτητών στην επιθεώρηση των σφάγιων των θηλαστικών και στη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων τροφίμων ζωικής προελεύσεως και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Ειδικότερα, με την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν βασικές αρχές επιθεώρησης του κρέατος και των προϊόντων του καθώς και τις μικροβιολογικές μεθόδους εκτίμησης της ποιότητάς και της ασφάλειάς τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
2 ώρες: Εκτίμηση της επιφανειακής μόλυνσης των σφαγίων (βοοειδών, χοίρων. αιγοπροβάτων, πουλερικών). 2 ώρες: Επιθεώρηση κονσερβών. 2 ώρες: Τριχινοσκόπηση. 3 ώρες: Επιθεώρηση προϊόντων αλλαντοποιίας 18 ώρες: Πρακτική άσκηση των φοιτητών στα σφαγεία 3 ώρες: Δειγματοληψία τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. Χρήση υποστρωμάτων για τη μικροβιολογική εξέταση των τροφίμων. 3 ώρες: Προσδιορισμός ΟΜΧ και ειδικών ομάδων μικροοργανισμών (ψυχρότροφα, θερμόφιλα, ζύμες – μύκητες). 3 ώρες: Αρίθμηση σταφυλοκόκκων που παράγου πηκτάση. 3 ώρες: Απομόνωση σαλμονελών στα τρόφιμα Ζ.Π. Κλασικές και ταχείες μέθοδοι.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Εργαστηριακή Άσκηση38
Σύνολο38
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Το μάθημα που αντιστοιχεί στις 9 ώρες άσκησης στην Υγιεινή Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και στις 12 ώρες άσκησης στην Μικροβιολογία Τροφίμων εξετάζεται γραπτά και πρακτικά στην εξεταστική περίοδο του 8ου εξαμήνου (εξεταστική περίοδος Ιουνίου. Το μάθημα που αντιστοιχεί στις 18 ώρες πρακτικής άσκησης στα σφαγεία θα εξετάζεται στην εξεταστική περίοδο του 9ου εξαμήνου (εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-03-2020