Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Εξοικείωση των φοιτητών στην επιθεώρηση των σφάγιων των θηλαστικών και στη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων τροφίμων ζωικής προελεύσεως και στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Ειδικότερα, με την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να γνωρίζουν βασικές αρχές επιθεώρησης του κρέατος και των προϊόντων του καθώς και τις μικροβιολογικές μεθόδους εκτίμησης της ποιότητάς και της ασφάλειάς τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιεχόμενο Μαθήματος
2 ώρες: Εκτίμηση της επιφανειακής μόλυνσης των σφαγίων (βοοειδών, χοίρων. αιγοπροβάτων, πουλερικών).
2 ώρες: Επιθεώρηση κονσερβών.
2 ώρες: Τριχινοσκόπηση.
3 ώρες: Επιθεώρηση προϊόντων αλλαντοποιίας
18 ώρες: Πρακτική άσκηση των φοιτητών στα σφαγεία
3 ώρες: Δειγματοληψία τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. Χρήση υποστρωμάτων για τη μικροβιολογική εξέταση των τροφίμων.
3 ώρες: Προσδιορισμός ΟΜΧ και ειδικών ομάδων μικροοργανισμών (ψυχρότροφα, θερμόφιλα, ζύμες – μύκητες).
3 ώρες: Αρίθμηση σταφυλοκόκκων που παράγου πηκτάση.
3 ώρες: Απομόνωση σαλμονελών στα τρόφιμα Ζ.Π. Κλασικές και ταχείες μέθοδοι.