Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων (καθορισμός λειτουργικών παραμέτρων διεργασιών, προσομοίωση και μοντελοποίηση διεργασιών, οικονομική ανάλυση, ενεργειακή ολοκλήρωση).
Προκαρυωτικοί και ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί με ενδιαφέρον στη βιοτεχνολογική παραγωγή τροφίμων και συστατικών τους (επιλογή, βελτίωση και απομόνωση μικροβιακών στελεχών, ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα). Βιομετατροπές. Συστήματα καλλιέργειας μικροοργανισμών (συστήματα διαλείποντος, ημισυνεχούς και συνεχούς έργου). Αρχές σχεδιασμού, λειτουργίας και κλιμάκωσης μεγέθους διαφόρων τύπων βιοαντιδραστήρων και έλεγχος διεργασιών. Διεργασίες ανάκτησης βιοτεχνολογικών προϊόντων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα βιοτεχνολογικών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων.
Αρχές βιοοικονομίας. Παραπροϊόντα και απόβλητα της ελαιοβιομηχανίας, οινοβιομηχανίας, γαλακτοβιομηχανίας, βιομηχανίας κρέατος και αλιευμάτων, βιομηχανίας δημητριακών, βιομηχανίας επεξεργασίας φρούτων-λαχανικών. Διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες/ επαγγελματίες.