ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι / Food Chemistry I
ΚωδικόςΗ04
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Γνωστικό ΑντικείμενοΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40002658

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Χημείας (2016-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 164
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν535
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠροαιρετικό745
ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΕΙΑΠροαιρετικό745
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣΠροαιρετικό745
ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑΕπιλογής Κατεύθυνσης745

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600188300
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να: 1. Είναι εξοικειωμένοι με τα δομικά χαρακτηριστικά λιπιδίων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων που περιέχουν τα τρόφιμα. 2. Είναι εξοικειωμένοι με το ρόλο του νερού στις χημικές και βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα τρόφιμα. 3. Γνωρίζουν τη σημασία της παρουσίας των μακροθρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα από τεχνολογική, διατροφική και αναλυτική άποψη. 4. Κατανοούν τη συμβολή των μακροθρεπτικών συστατικών στις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα κατά την επεξεργασία, το μαγείρεμα και την αποθήκευση των τροφίμων.
Γενικές Ικανότητες
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μακροθρεπτικά συστατικά τροφίμων (νερό, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια): Δομικά χαρακτηριστικά. Φυσικές και χημικές ιδιότητες. Ρόλος στις λειτουργίες του οργανισμού. Συμβατικές πηγές. Τεχνο-λειτουργικές ιδιότητες. Επίδραση της επεξεργασίας και της αποθήκευσης. Επιπτώσεις του μαγειρέματος. Χρήση στη βιομηχανία τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, μακροθρεπτικά συστατικά, , νερό, υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτείνες, χημικές και φυσικές ιδιότητες
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρει το e-learning για την επικοινωνία με τους φοιτητές, ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού και ασκήσεων που δίνονται στους φοιτητές για επίλυση. Επίσης αξιοποιούνται οι δυνατότητες για την εξ αποστάσεως εξέταση την περίοδο του εγκλεισμού και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις261,0
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων833,3
Φροντιστήριο130,5
Εξετάσεις30,1
Σύνολο1255
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές του εξαμήνου στο οποίο διδάσκεται το μάθημα εξετάζονται με πρόοδο στο 50% της ύλης και στο υπόλοιπο της ύλης στην εξεταστική Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους παρακολούθησης. Ο βαθμός της προόδου δεν ισχύει για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και οι φοιτητές εξετάζονται σε όλη την ύλη. Το διάστημα πραγματοποίησης της εξ αποστάσεως εξέτασης οι διδάσκοντες αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το ΑΠΘ (π.χ. quiz)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Πανεπιστημιακές Σημειώσεις που αναρτώνται στο e-learning) Βασίλειος Κιοσέογλου, Καθηγητής Μαρία Τσιμίδου, Καθηγήτρια Γεώργιος Μπλέκας, Αναπλ. Καθηγητής Οκτώβριος 2020
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Επιπλέον βιβλιογραφία δίνεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου των σημειώσεων.
Τελευταία Επικαιροποίηση
04-03-2021