ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ / Food Chemistry II
ΚωδικόςΚ412
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40002718

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ-Τμήμα Χημείας (2016-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 1
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣΠροαιρετικό845
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠροαιρετικό845
ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΕΙΑΠροαιρετικό845
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΕΦΑΡΜΟΓΕΣΠροαιρετικό845
ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑΕπιλογής Κατεύθυνσης845

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2017 – 2018
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600101728

Πρόγραμμα Τάξης

ΚτίριοΧημείας (Νέο Β)
ΌροφοςΌροφος 8
ΑίθουσαΑΙΘΟΥΣΑ 802 (153)
ΗμερολόγιοMardi 11:00 to 13:00
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να: 1. Είναι εξοικοιωμένοι με τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα, με τα συστατικά που καθορίζουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες και με τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. 2. Κατανοούν τον τρόπο δράσης των πρόσθετων υλών. 3. Γνωρίζουν τις νέες κατηγορίες τροφιμων και συστατικών τροφίμων 4. Γνωρίζουν τον τρόπο αναζήτησης πληροφοριών σχετικών με τη νομοθεσία που αφορά τις πρόσθετες ύλες και τις νέες κατηγορίες τροφίμων, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία καθώς και τις ημερήσιες απαιτήσεις για τα τελευταία
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μικροθρεπτικά συστατικά τροφίμων (ανόργανα συστατικά, βιταμίνες). Συστατικά που καθορίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Πρόσθετες ύλες τροφίμων. Νέες κατηγορίες τροφίμων και συστατικών τροφίμων (διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα ειδικής χρήσης, λειτουργικά τρόφιμα, νέα τρόφιμα και νέα συστατικά τροφίμων, τρόφιμα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, συμπληρώματα διατροφής), νομοθεσία και έλεγχός τους.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, μικροθρεπτικά συστατικά, ευχυμικά συστατικά, πρόσθετες ύλες, νέες κατηγορίες τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις261,0
Εργαστηριακή Άσκηση160,6
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων80,3
Εκπόνηση μελέτης (project)150,6
Συγγραφή εργασίας / εργασιών100,4
Εξετάσεις502
Σύνολο1255
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Διδακτικές σημειώσεις (Βιταμίνες, Γ, Μπλέκας) Διδακτικές σημειώσεις (Ανόργανα συστατικά, Μ. Τσιμίδου) Επιλεγμένα άρθρα και ιστοσελίδες επίσημων οργανισμών (EFSA, WHO, FAO κλπ) Κώδικας Τροφίμων και Ποτών Codex Alimentarius Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Τελευταία Επικαιροποίηση
19-05-2017