Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να:
1. Είναι εξοικοιωμένοι με τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα τρόφιμα, με τα συστατικά που καθορίζουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες και με τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.
2. Κατανοούν τον τρόπο δράσης των πρόσθετων υλών.
3. Γνωρίζουν τις νέες κατηγορίες τροφιμων και συστατικών τροφίμων
4. Γνωρίζουν τον τρόπο αναζήτησης πληροφοριών σχετικών με τη νομοθεσία που αφορά τις πρόσθετες ύλες και τις νέες κατηγορίες τροφίμων, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία καθώς και τις ημερήσιες απαιτήσεις για τα τελευταία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Μικροθρεπτικά συστατικά τροφίμων (ανόργανα συστατικά, βιταμίνες). Συστατικά που καθορίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Πρόσθετες ύλες τροφίμων. Νέες κατηγορίες τροφίμων και συστατικών τροφίμων (διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα ειδικής χρήσης, λειτουργικά τρόφιμα, νέα τρόφιμα και νέα συστατικά τροφίμων, τρόφιμα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, συμπληρώματα διατροφής), νομοθεσία και έλεγχός τους.
Λέξεις Κλειδιά
Τρόφιμα, μικροθρεπτικά συστατικά, ευχυμικά συστατικά, πρόσθετες ύλες, νέες κατηγορίες τροφίμων
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Διδακτικές σημειώσεις (Βιταμίνες, Γ, Μπλέκας)
Διδακτικές σημειώσεις (Ανόργανα συστατικά, Μ. Τσιμίδου)
Επιλεγμένα άρθρα και ιστοσελίδες επίσημων οργανισμών (EFSA, WHO, FAO κλπ)
Κώδικας Τροφίμων και Ποτών
Codex Alimentarius
Ευρωπαϊκή νομοθεσία