ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ / PHYSICAL CHEMISTRY OF FOODS
ΚωδικόςΝ310Υ
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό, 2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID420001905

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης846
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης846

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Γεωπονίας (2011-2019)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 156
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογή της Άλλης Κατεύθυνσης636
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης636

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ακαδημαϊκό Έτος2018 – 2019
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά52
Class ID
600120671
Τύπος Μαθήματος
  • Υποβάθρου
  • Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • Ν001Υ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • Ν004Υ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • Ν009Υ ΦΥΣΙΚΗ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Οι φοιτητές πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις Μαθηματικών και Αρχών Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές μετά από την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος θα μπορούν να : 1. Αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές της φυσικοχημείας με εφαρμογή στα τρόφιμα. 2. Γνωρίζουν την κινητική των χημικών και ενζυμικών αντιδράσεων. 3. Γνωρίζουν να προσδιορίζουν την εμπορική διάρκεια ζωής των τροφίμων. 4. Αναγνωρίζουν την επίδραση της υφής των τροφίμων στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα τους κατά την επεξεργασία και συντηρησή τους.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Εισαγωγή στη Φυσικοχημεία Τροφίμων. Καταστάσεις της ύλης. Επιδράσεις μεταξύ ατόμων, ιόντων και μορίων. 2. Ιδιότητες ιδανικών και πραγματικών αερίων. Συμπεριφορά της ύλης στην υπεκρίσιμη περιοχή – εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων. 3. Στοιχεία θερμοδυναμικής (1ο & 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα, 3ος νόμος της θερμοδυναμικής). 4. Mέτρηση θερμοδυναμικών παραμέτρων, θερμιδομετρία και εφαρμογές στο χαρακτηρισμό τροφίμων και συστατικών τους. 5. Θεμελιώδεις ιδιότητες στερεών και υγρών (ενεργότητα επιφανειών, διαλυτότητα, τάση ατμών, εξαερίωση, συστήματα διασποράς). 6. Δυαδικά υγρά και μίγματα που τα συστατικά τους αναμιγνύονται πλήρως ή μερικά (διαγράμματα πίεσης, θερμοκρασίας- σύστασης, κλασματική απόσταξη). Μη αναμίξιμα υγρά-απόσταξη με υδρατμούς. 7. Αθροιστικές ιδιότητες διαλυμάτων (μη ηλεκτρολυτικά και ηλεκτρολυτικά διαλύματα). Χημική ισορροπία – Επίδραση πίεσης και θερμοκρασίας στις σταθερές χημικής ισορροπίας. 8. Στοιχεία χημικής κινητικής (βασικές έννοιες, κινητικές σχέσεις, επίδραση θερμοκρασίας στην κινητική των αντιδράσεων και φυσικοχημικών μεταβολών, κ.α.). 9. Εφαρμογές της χημικής κινητικής στα τρόφιμα (προσδιορισμός εμπορικής διάρκειας ζωής των προϊόντων, κ.α.). 10. Βασικές έννοιες και φύση της ενζυμικής κατάλυσης. Ενζυμική κινητική – παραδείγματα πειραματικού προσδιορισμού κινητικών παραμέτρων. Κινητική ενζυμικών αντιδράσεων με αναστολέα. 11. Μηχανικές ιδιότητες των τροφίμων – υφή και χαρακτηριστικά της. Τύποι ρεολογικής συμπεριφοράς. 12. Mετρήσεις ρεολογικών ιδιοτήτων. Εφαρμογές ρεολογίας στα τρόφιμα. 13. Στοιχεία φυσικοχημείας αιωρημάτων – γαλακτωμάτων – πηκτών.
Λέξεις Κλειδιά
Φυσικοχημεία, φυσικές ιδιότητες, εμπορική διάρκεια ζωής τροφίμων, υφή τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση powerpoint και διαδυκτύου.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Εργαστηριακή Άσκηση26
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων100
Εξετάσεις3
Σύνολο168
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση στη διδαχθείσα ύλη του μαθήματος.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Φυσικοχημεία τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης (σημειώσεις) Physical Chemistry of Foods, Pieter Walstra, 2003. Food Physics, Ludger O. Figura, Arthur A. Teixeira, 2007. Physical Chemistry With Applications to Biological Systems, Raymond Chang, 1977.
Τελευταία Επικαιροποίηση
18-01-2020