Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Είσοδος
Αρχή
ΑΠΘ
Πολιτική Ποιότητας
ΜΟΔΙΠ
ΕΘΑΑΕ
ΟΜΕΑ
Αξιολόγηση
Πιστοποίηση
Νομοθεσία
Κανονισμοί
ΣΔΠ
Είστε εδώ
Αρχή
»
Αναφορά Βιογραφικών
Βιογραφικό Σημείωμα
Ανάπτυξη
|
Σύμπτυξη
Αθηνά Λαζαρίδου
Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας
Προσωπικά Στοιχεία
2310991671
athlazar@agro.auth.gr
https://food-science.agro.auth.gr/personnel/λαζαρίδου-αθηνά/
Scopus ID
6602988519
https://orcid.org/0000-0003-3641-788X
Γνωστικό Αντικείμενο
:
Επιστήμη Τροφίμων-Φυσικοχημεία τροφίμων
Επιστημονική Ειδίκευση
:
Γεωπονία, Δασολογία και ΑλιείαΕπιστήμη Τροφίμων
Διδακτικό Έργο
Μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
027Ε
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
506Υ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
518Υ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
526Υ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
528Υ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
535Υ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ν301Υ
ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΙ
Ν303Υ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ν700Υ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΤΔ102
Χημεία Τροφίμων & Διατροφή
ΕΤΔ103
Σχεδιασμός Διεργασιών Παραγωγής Τροφίμων
ΠΜΣ "ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ"
Μ3Υ32
Ειδικά Θέματα Φυσικοχημείας Τροφίμων
Μαθήματα Εαρινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2024–25
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
027Ε
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
506Υ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
518Υ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
526Υ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
528Υ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
535Υ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ν310Υ
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ν318Ε
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Ν700Υ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΤΔ104
Ειδικά Θέματα στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή
ΕΤΔ105
Σεμινάρια στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή
ΕΤΔ106
Ερευνητική Προσέγγιση του Θέματος της Μεταπτυχιακής Εργασίας
Επίβλεψη Εργασιών
Εργασίες Φοιτητών εντός ΑΠΘ
Σε εξέλιξη
Μεταπτυχιακό
Μικροενθυλάκωση βιοενεργών ουσιών από αρωματικά φυτά με τη μέθοδο του μοριακού εγκλεισμού
Μικροενθυλάκωση βιοενεργών ουσιών από αρωματικά φυτά με τη μέθοδο του μοριακού εγκλεισμού
Μικροενθυλάκωση βιοενεργών ουσιών από αρωματικά φυτά με τη μέθοδο του μοριακού εγκλεισμού
Ενσωμάτωση διαιτητικών ινών σε προϊόντα γάλακτος:αλληλεπιδράσεις με τις πρωτεϊνες και επίδρασηστα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά
Φυσικοχημικές ιδιότητες εδώδιμων μεμβρανών από πρωτεϊνες σουσαμιού
Ενσωμάτωση παραπροϊόντων απόσταξης αρωματικών φυτών σε αρτοσκευάσματα και η επίδραση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά
Ενσωμάτωση παραπροϊόντων απόσταξης αρωματικών φυτών σε αρτοσκευάσματα και η επίδραση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά
Διδακτορικό
Απομόνωση, κλασμάτωση, χαρακτηρισμός, φυσικοχημικές ιδιότητες και εφαρμογές στα τρόφιμα πολυσακχαριτών από πίτυρο σίτου.
2024–2025
Προπτυχιακό
Φυσικοχημικές ιδιότητες βύνης κριθαριού
Εμπλουτισμός μπισκότων με παραπροϊόντα αλευροποιίας σίτου και επίδραση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά
Κίνδυνοι και αλλοιώσεις του αλεύρου και του ψωμιού
Φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλειμμάτων από παραπροϊόντα βιομηχανικής επεξεργασίας φρούτων
2023–2024
Διδακτορικό
Συστήματα διασποράς με υδροκολλοειδή για την υποκατάσταση κορεσμένου λίπους σε προϊόντα δημητριακών: ανάπτυξη, δομή, λειτουργικότητα.
Μεταδιδακτορικό
Ανάπτυξη και χαρακτηρισμός προζυμιών για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων με ιδιαίτερα διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Προπτυχιακό
Επίδραση της πούλπας μήλου στις φυσικοχημικές ιδιότητες των γαλακτωμάτων ελαίου σε νερό.
Υποκατάσταση κορεσμένου λίπους σε προϊόν αρτοποιίας με την χρήση γαλακτώματος από ίνες μήλου.
Ενσωμάτωση αλεύρου ρεβιθιού από βλαστημένους σπόρους σε αρτοσκευάσματα.
Ενσωμάτωση αραβινοξυλάνης σίτου σε γαλακτοκομικά προϊόντα
Ενσωμάτωση αραβινοξυλάνης σίτου σε γαλακτοκομικά προϊόντα
Εμπλουτισμός αρτοπαρασκευασμάτων με παραπροϊόντα της αλευροποιίας και επίδραση στη διάρκεια ζωής τους
Εμπλουτισμός αρτοπαρασκευασμάτων με παραπροϊόντα της αλευροποιίας και επίδραση στη διάρκεια ζωής τους
Αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών σε αρτοσκευάσματα
Αξιοποίηση υποπροϊόντων ζυθοποίησης και εφαρμογές τους στη βιομηχανία τροφίμων.
Σύσταση και in vitro πεπτικότητα αμύλου αρτοσκευασμάτων σίτου εμπλουτισμένων με πίτα σησαμιού χαμηλής λιποπεριεκτηκότητας.
Επίδραση ενσωμάτωσης αλεύρων ωμής και καβουρδισμένης φάβας στο άρωμα και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αρτοσκευασμάτων.
Μελέτη των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών αρτοσκευασμάτων εμπλουτισμένων με εμπορικά φύτρα λούπινου
Μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων εδώδιμων μεμβρανών ζεΐνης και επίδραση των επικαλύψεων της στη διάρκεια ζωής των μπισκότων
Μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων εδώδιμων μεμβρανών ζεΐνης και επίδραση των επικαλύψεων της στη διάρκεια ζωής των μπισκότων
2022–2023
Προπτυχιακό
Απομόνωση υδατοδιαλυτών αραβινοξυλανών από σίκαλη και χαρακτηρισμός τους.
Απομόνωση υδατοδιαλυτών αραβινοξυλανών από σίκαλη και χαρακτηρισμός τους.
Επίδραση ενσωμάτωσης αλεύρων φυτρωμένης φάβας στο άρωμα και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά αρτοσκευασμάτων.
Σύσταση και in vitro πεπτικότητα αμύλου αρτοσκευασμάτων εμπλουτισμένων με πίτα σησαμιού υψηλής λιποπεριεκτικότητας.
Επίδραση ξερού προζυμιού από καλλιέργεια εκκίνησης κλωστριδίων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρτοσκευάσματα.
Μεταπτυχιακό
Παραλαβή πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων από πίτα σουσαμιού και μελέτη των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τους
Ενσωμάτωση πίτας σουσαμιού σε αρτοσκευάσματα και χαραστηρισμός των φυσικοχημικών και οργανοληπτικών τους παραμέτρων
2021–2022
Προπτυχιακό
Επίδραση εμπορικών αλεύρων φυτρωμένων σπόρων φακής στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρτοσκευασμάτων.
Ενσωμάτωση υποπροϊόντων ελαιούχων σπόρων σε αρτοκατασκευάσματα.
Ενσωμάτωση βιοδραστικών ουσιών από υποπροϊόντα αρωματικών φυτών στα τρόφιμα.
Υποκατάσταση κορεσμένου λίπους σε μπισκότα με τη χρήση πηκτής γαλακτώματος.
Υποκατάσταση κορεσμένου λίπους σε μπισκότα με τη χρήση πηκτής γαλακτώματος.
2020–2021
Προπτυχιακό
Αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη με βελτιωμένο διατροφικό προφίλ.
Εναλλακτικά υποστρώματα προζυμιού στα αρτοσκευάσματα.
Ενσωμάτωση αλεύρου κριθαριού ολικής άλεσης και συμπυκνώματος πρωτεϊνης αρακά σε αρτοσκευάσματα.
Επίδραση προζυμιού από καλλιέργεια εκκίνησης κλωστριδίων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αρτοσκευασμάτων.
Ενσωμάτωση αλεύρου κριθαριού ολικής άλεσης και συμπυκνώματος πρωτεϊνης αρακά σε αρτοσκευάσματα.
Χρήση πολυσακχαριτών στην ενθυλάκωση φαινολικών συστατικών.
Μεταπτυχιακό
Φυσικοχημικές ιδιότητες αρτοσκευασμάτων εμπλουτισμένων με άλευρα βλαστημένων σπόρων οσπρίων.
Μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων εδώδιμων μεμβρανών ζεΐνης και εφαρμογή επικαλύψεων της σε αρτοσκευάσματα.
2019–2020
Προπτυχιακό
Ενσωμάτωση καβουρδισμένου αλεύρου ρεβιθιού από βλαστημένους σπόρους σε αρτοσκευάσματα.
Ενσωμάτωση αλεύρου φακής από βλαστημένους σπόρους σε αρτοσκευάσματα.
Ενσωμάτωση αλεύρου καβουρδισμένης φάβας σε αρτοσκευάσματα.
Ενσωμάτωση αλεύρου καβουρδισμένης φάβας σε αρτοσκευάσματα.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ ΣΕ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ.
Ενσωμάτωση αλεύρου φακής από βλαστημένους σπόρους σε αρτοσκευάσματα.
2018–2019
Προπτυχιακό
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΩΝ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Παραγωγή αλευρών ολικής άλεσης εμπλουτισμένα σε διαιτητικές ίνες.
Μεταπτυχιακό
Επίδραση προζυμιού από εμπορική καλλιέργεια εκκίνησης στην παραγωγή ψωμιού χωρίς γλουτένη εμπλουτισμένο με άλευρο ρεβιθιού.
Λεπτοκρυστάλλωση βαμβακόμελου με έλεγχο φυσικοχημικών παραμέτρων.
Επίδραση του ξηρού προζυμιού από ζυμούμενο ρεβίθι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ψωμιού χωρίς γλουτένη.
2017–2018
Προπτυχιακό
Νέες τάσεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων: Εφαρμογές μοριακής γαστρονομίας & τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων
Παράγοντες που καθορίζουν το γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων
2016–2017
Προπτυχιακό
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
2015–2016
Προπτυχιακό
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
2014–2015
Μεταπτυχιακό
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΜΕ ΑΛΕΥΡΑ ΡΕΒΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΟΥ
ΧΡΗΣΗ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΟΣ ΖΥΜΩΜΕΝΟΥ ΡΕΒΙΘΙΟΥ ΩΣ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΨΩΜΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Προπτυχιακό
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
2013–2014
Προπτυχιακό
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Πτυχιακή διατριβή
Μεταπτυχιακό
ΑΛΕΣΗ ΣΙΤΟΥ ΜΕ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟ ΑΕΡΑ-ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΛΕΥΡΟΥ ΣΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΖΥΜΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΨΩΜΙΟΥ.
2012–2013
Προπτυχιακό
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Διπλωματική εργασία
Άγνωστη
Μεταπτυχιακό
Ανάπτυξη αρτοσκευασμάτων χωρίς γλουτένη "καθαρής ετικέτας" εμπλουτισμένων με λιναρόσπορο
Ερευνητικά Έργα
Συντονισμός
2023–2023
Συνέδριο: ""Κόμμεα και Σταθεροποιητές για τη Βιομηχανία Τροφίμων"
2020–2023
Αξιοποίηση Αγροτικών Παραπροϊόντων με Μετατροπή σε Αλληλουχία Βιο- και Θερμο- Χημικά προς Πρόσθετα Τροφίμων Υψηλής Αξίας
2020–2023
Αειφορική παραγωγή λειτουργικών συστατικών από υποπροϊόντα της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και ανάπτυξη προϊόντων αρτοποιίας υψηλής προστιθέμενης αξίας
2018–2022
Ανάπτυξη καινοτόμων αλεύρων, προζυμιών και αρτοσκευασμάτων με στόχο την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
2014–2014
β - Γλυκάνες σε δείγματα αλεύρων και τραχανά.
2014–2014
Διαιτητικές ίνες σε δείγματα αρτοσκευασμάτων.
2013–2014
Δράση Α: Ενίσχυση Νέων Ερευνητών στη Βαθμίδα του Λέκτορα: Ο ρόλος μη συμβατικών αμυλούχων αλεύρων στα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά αρτοσκευασμάτων χωρίς γλουτένη
2012–2013
β-Γλυκάνες σε δείγματα αλεύρων και αρτοσκευασμάτων
2012–2012
Μελέτη αξιολόγησης των διατροφικών χαρακτηριστικών (Βιταμίνη C) των κατεψυγμένων λαχανικών σε σύγκριση με τα νωπά λαχανικά
2011–2011
Βελτίωση του διατροφικού προφίλ παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων
Συμμετοχή
2021–2025
Αναδιαμόρφωση των συστημάτων εκτροφής με βάση τις απαιτήσεις των καταναλωτών
2020–2024
Τροποποίηση των δομικών και λειτουργικών ιδιοτήτων των πρωτεϊνών ορού γάλακτος με αιθανόλη: εφαρμογή τους σε γαλακτοκομικά προϊόντα
2020–2024
Σχεδιασμός συστημάτων ελαιοπηκτών με βέλτιστα χαρακτηριστικά για την υποκατάσταση του ζωικού λίπους στα τρόφιμα
2019–2025
ΠΜΣ Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών
2018–2022
Ερευνητική Υποδομή για την Ανάπτυξη Βιοδιεργασιών Τροφίμων και την Εκμετάλλευση Καινοτομιών-Food Innovation RI,, Υποέργο 6
2018–2025
Αμοιβές μελών ΔΕΠ (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ)
2017–2019
Ενσωμάτωση των βιοδραστικών της πρόπολης στο μέλι
2014–2018
Σεμινάρια θεωρητικής και πρακτικής τυροκομίας
2011–2014
Υψηλής απόδοσης άλεση με αέρα με σκοπό την παραγωγή λεπτόκοκκων αλεύρων & αρτοπαρασκευασμάτων με βελτιωμένα λειτουργικά και διατροφικά χαρακτηριστικά
2011–2014
Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών μεθόδων στον έλεγχο της πρώτης ύλης αμυλούχων καρπών και ο ρόλος του άμυλου στην παραγωγή τροφίμων με βελτιωμένα ποσοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά
2010–2015
Πρακτική άσκηση φοιτητών Γεωπονικής Σχολής
2010–2010
Αναλύσεις αυγών
2008–2009
Εκτίμηση διεργασιών ποιοτικής υποβάθμισης δύο νέων προϊόντων "ταχίνι-με-μέλι"
2008–2008
Μελέτη δομής και ιδιοτήτων β-γλυκανών κριθαριού και συμπεριφορά τους κατά την παραγωγή κριθαρένιου παξιμαδιού
2007–2007
Μελέτη επιτάχυνσης των διεργασιών ποιοτικής υποβάθμισης νέου προϊόντος "ταχίνι με μέλι"
2005–2007
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ ( Γενικό) Μελέτη δομής και ιδιοτήτων μη-πεμπτών πολυσακχαριτών από σιτηρά για την παραγωγή γαλακτοκομικών τροφίμων και αρτοσκευασμάτων με βιολειτουργικές ιδιότητες.
2001–2004
Χρήση β-γλυκανών στην παραγωγή τροφίμων με βελτιωμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και ευεργετική δράση για την υγεία του καταναλωτή
2000–2001
Χαρακτηρισμός και μελέτη των λειτουργικών ιδιοτήτων της βιοτεχνολογικά παρασκευαζόμενης ξανθάνης και πουλλουλάνης
1996–1999
Enhancement of quality of food and related systems by control of molecular mobility
Δημοσιεύσεις
(2024)
Άρθρο σε Περιοδικό
Pissia Maria-Apostolia
,
Matsakidou Anthia
,
Lazaridou Athina
,
Paraskevopoulou Adamantini
,
Kioseoglou Vasileios
(2024)
.
Incorporation of snail meat particles in gellan gum fluid gels: Stability against sedimentation and rheological behavior
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.153 σ.Article number: 109977
.
(2023)
Άρθρο σε Περιοδικό
Gkountenoudi-Eskitzi Ippolyti
,
Kotsiou Kali
,
Irakli Maria N
,
Lazaridis Antonios
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2023)
.
In vitro and in vivo glycemic responses and antioxidant potency of acorn and chickpea fortified gluten-free breads
.
Food Research International
.
τόμ.166 αρ.C σ.112579
.
Nouska Chrysanthi
,
Hatzikamari Magdalini
,
Matsakidou Anthia
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2023)
.
Enhancement of Textural and Sensory Characteristics of Wheat Bread Using a Chickpea Sourdough Fermented with a Selected Autochthonous Microorganism
.
Foods
.
τόμ.12 αρ.16 σ.3112
.
(2022)
Άρθρο σε Περιοδικό
Kotsiou Kali
,
Sacharidis Dimitrios-Diogenis
,
Matsakidou Anthia
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2022)
.
Physicochemical and functional aspects of composite wheat-roasted chickpea flours in relation to dough rheology, bread quality and staling phenomena
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.124 αρ.PB σ.107322
.
Mouzakitis Christos-Konstantinos
,
Sereti Vasileia
,
Matsakidou Anthia
,
Kotsiou Kali
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2022)
.
Physicochemical properties of zein-based edible films and coatings for extending wheat bread shelf life
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.132 αρ.C σ.107856
.
Mygdalia Angeliki S
,
Nouska Chrysanthi
,
Chatzikamari Magdalini
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2022)
.
A sourdough process based on fermented chickpea extract as leavening and anti-staling agent for improving the quality of gluten-free breads
.
Food Research International
.
τόμ.159 αρ.C σ.111593
.
Zampouni K
,
Soniadis A
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
,
Katsanidis Evgenios
(2022)
.
Crystalline microstructure and physicochemical properties of olive oil oleogels formulated with monoglycerides and phytosterols
.
LWT
.
τόμ.154 αρ.C σ.112815
.
(2021)
Άρθρο σε Περιοδικό
Christofi M
,
Mauromoustakos A
,
Mourtzinos Ioannis
,
Lazaridou Athina
,
Drogoudi P
,
Theodoulidis S
,
Biliaderis Costas
,
Manganaris G.A
(2021)
.
The effect of genotype and storage on compositional, sensorial and textural attributes of canned fruit from commercially important non-melting peach cultivars
.
Journal of Food Composition and Analysis
.
τόμ.103 αρ.C σ.104080
.
Irakli Maria
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2021)
.
Comparative Evaluation of the Nutritional, Antinutritional, Functional, and Bioactivity Attributes of Rice Bran Stabilized by Different Heat Treatments
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.1 σ.57
.
Kotsiou Kali
,
Sacharidis Dimitrios-Diogenis
,
Matsakidou Anthia
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2021)
.
Impact of Roasted Yellow Split Pea Flour on Dough Rheology and Quality of Fortified Wheat Breads
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.8 σ.1832
.
Kyriakidou Aikaterini
,
Makris Dimitris P
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Mourtzinos Ioannis
(2021)
.
Physical Properties of Chitosan Films Containing Pomegranate Peel Extracts Obtained by Deep Eutectic Solvents
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.6 σ.1262
.
Sereti Vasileia
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Valamoti Soultana-Maria
(2021)
.
Reinvigorating Modern Breadmaking Based on Ancient Practices and Plant Ingredients, with Implementation of a Physicochemical Approach
.
Foods
.
τόμ.10 αρ.4 σ.789
.
(2020)
Άρθρο σε Περιοδικό
Heiss Andreas G
,
Azorin Marian Berihuete
,
Antolin Ferran
,
Kubiak-Martens Lucy
,
Marinova Elena
,
Arendt Elke K
,
Biliaderis Costas
,
Kretschmer Hermann
,
Lazaridou Athina
,
Stika Hans-Peter
,
Zarnkow Martin
,
Baba Masahiro
,
Bleicher Niels
,
Cialowicz Krzysztof M
,
Chlodnicki Marek
,
Matuschik Irenaeus
,
Schlichtherle Helmut
,
Valamoti Soultana-Maria
(2020)
.
Mashes to Mashes, Crust to Crust: Presenting a novel microstructural marker for malting in the archaeological record
.
PLOS ONE
.
τόμ.15 αρ.5 σ.1-40
.
(2019)
Άρθρο σε Περιοδικό
Tsialtas Ioannis
,
Irakli M
,
Lazaridou Athina
(2019)
.
Exit of seed weevil and its parasitoid changed testa color but not phenolic and tannin contents in faba beans
.
Journal of Stored Products Research
.
τόμ.82 σ.27-30
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Valamoti Soultana-Maria
,
Petridou Chryssa
,
Heiss A.G
,
Berihuete-Azorín M
,
Stika H.-P
,
Fiorentino G
,
Primavera M
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
,
Sereti V
,
Fyntikoglou Vasileios
,
Symponis K
,
Papadopoulou Lamprini
(2019)
.
Sitos: an interdisciplinary investigation of 'cereal food' in the ancient Greek world integrating literary sources, experimentation, food science, archaeobotany and scanning electron microscopy
.
18th Conference of the International Workgroup for Palaeoethnobotany
.
Lecce - Italy
.
(2017)
Άρθρο σε Περιοδικό
Moschakis Thomas
,
Dergiade Ismini
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Katsanidis Evgenios
(2017)
.
Modulating the physical state and functionality of phytosterols by emulsification and organogel formation: Application in a model yogurt system
.
Journal of Functional Foods
.
τόμ.33 σ.386-395
.
(2015)
Άρθρο σε Περιοδικό
Ronda Felicidad
,
Perez-Quirce Sandra
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2015)
.
Effect of barley and oat β-glucan concentrates on gluten-free rice-based doughs and bread characteristics
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.48 αρ.C σ.197-207
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Theologidou G
,
Zoric L
,
Lazaridou Athina
,
Lukovic J
,
Tsialtas Ioannis
(2015)
.
Cooking time of lentils (Lens culinaris) as related to seed coat anatomy, cultivar and P fertilization
.
Eucarpia International Symposium on Protein Crops-V Meeting AEL
.
Pontevedra - Spain
.
(2014)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lazaridou Athina
,
Marinopoulou A
,
Matsoukas Nikitas
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
Impact of flour particle size and autoclaving on β-glucan physicochemical properties and starch digestibility of barley rusks as assessed by in vitro assays
.
Bioactive Carbohydrates and Dietary Fiber
.
τόμ.4 σ.58-73
.
Lazaridou Athina
,
Serafeimidou A
,
Biliaderis Costas
,
Moschakis Thomas
,
Tzanetakis Nikolaos
(2014)
.
Structure development and acidification kinetics in fermented milk containing oat β-glucan, a yogurt culture and a probiotic strain
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.39 σ.204-214
.
Moditsi M
,
Lazaridou Athina
,
Moschakis Thomas
,
Biliaderis C.G
(2014)
.
Modifying the physical properties of dairy protein films for controlled release of antifungal agents
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.39 σ.195-203
.
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
A micro- and macro-scale approach to probe the dynamics of sol-gel transition in cereal β-glucan solutions varying in molecular characteristics
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.42 part 1 σ.81-91
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Gkountenoudi-Eskitzi I
,
Lazaridou Athina
,
Goula Athanasia
,
Biliaderis Costas
(2014)
.
Development of gluten-free breads enriched with chickpea and acorn flours using response surface methodology
.
A.A.C.C. International Annual Meeting
.
Rhode Island-USA
.
(2012)
Άρθρο σε Περιοδικό
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2012)
.
Using particle tracking to probe the local dynamics of barley β-glucan solutions upon gelation
.
Journal of Colloid and Interface Science
.
τόμ.375 αρ.1 σ.50-59
.
Papatsaroucha E
,
Pavlidou S
,
Chatzikamari Magdalini
,
Lazaridou Athina
,
Torriani S
,
Gerasopoulos Dimitrios
,
Litopoulou-Tzanetaki Evanthia
(2012)
.
Preservation of pears in water in the presence of Sinapis arvensis seeds: A Greek tradition
.
International Journal Food Microbiology
.
τόμ.159 αρ.3 σ.254-262
.
(2011)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lazaridou Athina
,
Papoutsi Z
,
Biliaderis Costas
,
Moutsatsou P
(2011)
.
Effect of oat and barley β-glucans on inhibition of cytokine-induced adhesion molecule expression in human aortic endothelial cells: Molecular structure-function relations
.
Carbohydrate Polymers
.
τόμ.84 αρ.1 σ.153-161
.
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Using particle tracking to probe the local dynamics of barley β-glucan solutions
.
Procedia Food Science
.
Athens, Greece
.
Vol.1 σ.294-301
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Using particle tracking to probe the local dynamics of barley β-glucan solutions
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF1
.
Athens, Greece
.
τόμ.FMS756 σ.1-6
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Patsioura A
,
Gekas V
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2011)
.
Kinetics of heterogeneous amylolysis in oat flour and characterization of hydrolyzates
.
11th International Congress on Engineering and Food: Food Process Engineering in a Changing World, ICEF11
.
Athens, Greece
.
(2010)
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2010)
.
Shelf life of bakery items
.
Understanding, measuring and predicting the shelf life of foods, Theory-Applications, Workshop
.
Thessaloniki, Greece
.
Lazaridou Athina
,
Serafimidou A
,
Biliaderis Costas
,
Tzanetakis Nikolaos
(2010)
.
Effect of oat β-glucan on physicochemical attributes of set yogurt containing a probiotic culture
.
13th Food Colloids 2010: On the Road…From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
Lazaridou Athina
,
Papoutsi Z
,
Biliaderis Costas
,
Moutsatsou P
(2010)
.
Impact of molecular structure of cereal β-glucans on anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells
.
A.A.C.C. International Annual Meeting
.
Savannah, Georgia, U.S.A
.
Lazaridou Athina
,
Marinopoulou A
,
Matsoukas Nikitas
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Effects of flour particle size and autoclaving on physicochemical and functional properties of dough and Cretan barley rusks
.
A.A.C.C. International Annual Meeting
.
Savannah, Georgia, U.S.A
.
Lazaridou Athina
(2010)
.
Water dynamics and water management in food products: ‘water activity’ vs. ‘molecular mobility’ in relation to product stability
.
Understanding, measuring and predicting the shelf life of foods: Theory-Applications, Workshop
.
Thessaloniki, Greece
.
Lazaridou Athina
(2010)
.
Molecular origin of cereal β-glucan functionality - rheological and technological aspects
.
Α.A.C.C. International Annual Meeting
.
Savannah, Georgia, U.S.A.
.
Moschakis Thomas
,
Lazaridou Athina
,
Ioannou K
,
Biliaderis Costas
(2010)
.
Structural properties of bovine serum albumin / chitosan coacervates
.
13th Food Colloids 2010: On the Road…From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
Skendi A
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2010)
.
Structural variation and rheological properties of arabinoxylans from six breadmaking greek wheat cultivars
.
13th Food Colloids 2010: On the Road…From Interfaces to Consumers
.
Granada, Spain
.
(2009)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Concurrent phase separation and gelation in mixed oat β-glucans/sodium caseinate and oat β-glucans/pullulan aqueous dispersions
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.23 αρ.3 σ.886-895
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Gluten-free Doughs: Rheological Properties, Testing Procedures-Methods and Potential Problems
.
Gluten – free Food Science and Technology
.
(επιμ.) Gallagher, E
.
UK
.
Blackwell Pub. Professional
.
σ.52-82
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2009)
.
Cereal non-starch polysaccharides as functional ingredients: structure - physical property relations
.
1st International Conference on Sustainable Postharvest and Food Technologies INOPTEP 2009
.
Divcibare, Serbia
.
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
(2009)
.
Analytical approaches to understanding quality and functionality aspects of cereal dietary fibers
.
6th International Conference Instrumental Methods of Analysis Modern Trends and Applications
.
Athens, Greece
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Vaikousi H
(2009)
.
Structure-function relations of cereal β-glucans in food model systems
.
4th International Dietary Fibre Conference
.
Vienna, Austria
.
Lazaridou Athina
(2009)
.
Structure-functionality relations of cereal beta-glucans in food systems
.
Cereal beta-glucan in foods - State and functionality, Workshop
.
Vienna, Austria
.
Marinopoulou A
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Fate of β-glucans during making of traditional Cretan barley rusks
.
4th International Dietary Fibre Conference
.
Vienna, Austria
.
Patsioura A
,
Gekas V
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2009)
.
Study of enzymatic hydrolysis & characterization of oat flour hydrolyzates
.
8th European Young Cereal Scientists and Technologists Workshop
.
Viterbo, Italy
.
(2008)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Impact of mixed-linkage linkage 1-3, 1-4 β-glucans on physical properties of acid-set skim milk gels
.
International Dairy Journal
.
τόμ.18 σ.312-322
.
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Effects of polyols on cryostructurization of barley β-glucans
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.22 σ.263-277
.
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2008)
.
Sequential solvent extraction and structural characterization of polysaccharides from the endosperm cell walls of barley grown in different environments
.
Carbohydrate Polymers
.
τόμ.73 σ.621-639
.
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2008)
.
Composition and molecular structure of polysaccharides released from barley endosperm cell walls by sequential extraction with water, malt enzymes, and alkali
.
J.Cereal Sci
.
τόμ.48 σ.304-318
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2008)
.
Molecular size effects on gelation of barley and oat β-glucans
.
Trends in Cereal Science and Technology: Industrial Applications, Workshop
.
Faculty of Agriculture, Aristotle University, Thessaloniki, Greece
.
(2007)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lazaridou Athina
,
Duta D
,
Papageorgiou M
,
Belc N
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Effects of hydrocolloids on dough rheology and bread quality parameters in gluten-free formulations
.
Journal Food Engineering
.
τόμ.79 σ.1033-1047
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Molecular aspects of cereal β-glucan functionality: physical properties, technological applications and physiological effects
.
Journal of cereal science
.
τόμ.46 σ.101-118
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Cryogelation phenomena in mixed skim milk powder- barley - β -glucan - polyol aqueous dispersions
.
Food Research Interational
.
τόμ.40 σ.793-802
.
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Zawistowski J
(2007)
.
Phase transitions, solubility and crystallization kinetics of phytosterols and phytosterol-oil blends
.
Journal of Agricultural and Food Chemistry
.
τόμ.55 σ.1790-1798
.
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
,
Λαζαρίδου Αθηνά
,
Βαϊκούση Χ
(2007)
.
β-Γλυκάνες δημητριακών ως συστατικά λειτουργικών τροφίμων: φυσικές ιδιότητες και μεταβολική δράση
.
Τρόφιμα και Ποτά
.
σ.62-66
.
Κεφάλαιο σε Συλλογικό Τόμο ή Λήμμα σε Λεξικό/Εγκυκλοπαίδεια
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2007)
.
Cereal β-glucans: structure, physical properties and physiological functions
.
Functional Food Carbohydrates
.
(eds) Biliaderis, C. G. and Izydorczyk, M. S
.
Boca Raton, Florida USA
.
Chemical Rubber Company Press
.
σ.1-72
.
Nazare J.-A
,
Laville M
,
Biliaderis Costas
,
Lazaridou Athina
,
Onning G
,
Salmenkallio-Marrtila M
,
Triantafyllou A
(2007)
.
β-glucans
.
Novel Food Ingredients for Weight Control
.
(επιμ.) Henry, C. J. K
.
Cambridge, UK
.
Woodhead Publishing Ltd
.
σ.131-152
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Fustier P
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Compression, creep and stress-relaxation testing of wheat flour and gluten-free doughs – relation to end-product properties
.
Proceedings of the 5th International Congress in Food Technology: Consumer Protection through Food Process Improvement and Innovation in the Real World
.
Thessaloniki, Greece
.
τόμ.1 σ.173-181
.
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2007)
.
Effects of polyols on barley β-glucan cryogelation in ice cream model systems
.
Proceedings of the 5th International Congress in Food Technology: Consumer Protection through Food Process Improvement and Innovation in the Real World
.
Thessaloniki, Greece
.
τόμ.2 σ.269-276
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Kristo E
,
Λαζαρίδου Αθηνά
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2007)
.
Θερμομηχανικές ιδιότητες μικτών συστημάτων βιοπολυμερών
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θερμικής Ανάλυσης
.
Αθήνα, Ελλάδα
.
Λαζαρίδου Αθηνά
,
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
(2007)
.
Υαλώδης μετάπτωσης σε μέλια Ελληνικής προέλευσης
.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θερμικής Ανάλυσης
.
Αθήνα, Ελλάδα
.
(2006)
Άρθρο σε Περιοδικό
Kontogiorgos V
,
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
A fractal analysis approach to viscoelasticity of physically cross-linked barley β-glucan gel networks
.
Colloids and Surfaces B: Biointerfaces
.
τόμ.49 σ.45-52
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2006)
.
Effects of sugars on cryogelation of barley β-glucans
.
2nd International Congress on Bioprocesses in Food Industries (ICBF 2006)
.
Patras, Greece
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Vaikousi H
(2006)
.
Enrichment of gluten-free bread formulations with water-soluble oat β-glucan: effects on dough rheology and bread quality parameters
.
Dietary fibre 2006
.
Helsinki, Finland
.
(2005)
Άρθρο σε Περιοδικό
Papageorgiou M
,
Lakhdara N
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Izydorczyk M. S
(2005)
.
Water extractable 1-3, 1-4 -β-D-glucans from barley and oats: an intervarietal study on their structural features and rheological behaviour
.
Journal of cereal science
.
τόμ.42 σ.213-224
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Structure development in mixed-linkage 1-3, 1-4 β-glucan hydrogels as probed by calorimetry and small deformation dynamic rheometry
.
Proceedings of Medicta 2005, 7h Mediterranean Conference on Calorimetry and Thermal Analysis
.
Thessaloniki Greece
.
σ.157-162
.
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Zawistowski J
(2005)
.
Phase transitions of phytosterols and phytosterol-oil blends
.
Proceedings of Medicta 2005, 7h Mediterranean Conference on Calorimetry and Thermal Analysis
.
Thessaloniki, Greece
.
σ.190-193
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Izydorczyk M
,
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Degradation of isolated cell walls from barley grains differing in hardness and protein content by malt extracts
.
90th AACC International Annual Meeting
.
Orlando FL, USA
.
Kontogiorgos V
,
Vaikousi H
,
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2005)
.
Fractal scaling behavior of physically cross-linked β-glucan gel networks
.
13th Gums and Stabilizers for the Food Industry
.
Wrexham, UK
.
(2004)
Άρθρο σε Περιοδικό
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Micha-Screttas M
,
Steele B. R
(2004)
.
A comparative study on structure-function relations of mixed linkage 1-3, 1-4 linear β-glucans
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.18 σ.837-855
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
,
Bacandritsos N
,
Sabatini A. G
(2004)
.
Composition, thermal and rheological behavior of selected Greek honeys
.
Journal Food Engineering
.
τόμ.64 αρ.1 σ.9-21
.
Lazaridou Athina
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
Cryogelation of cereal β-glucans: structure and molecular size effects
.
Food Hydrocolloids
.
τόμ.18 σ.933-947
.
Άρθρο σε Πρακτικά Συνεδρίου
Lazaridou Athina
,
Vaikousi H
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
Molecular size effects on gelation of barley and oat β-glucans
.
Gums and Stabilizers for the Food Industry 12
.
(eds) Williams, P. A. and Phillips, G. O
.
The Royal Society of Chemistry
.
σ.108-115
.
Ανακοίνωση σε Συνέδριο
Izydorczyk M. S
,
Lazaridou Athina
,
Chornick T
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
The role of endosperm cell walls in texture of barley grain
.
89th Annual Meeting of A.A.C.C
.
San Diego, USA
.
Lazaridou Athina
,
Irakli M
,
Izydorczyk M. S
,
Biliaderis Costas
(2004)
.
Effects of various processing factors on gelation of cereal beta-glucans
.
89th Annual Meeting of Anne Arundel Community College
.
San Diego, USA
.
Ενημερώθηκε: 2025-03-22