Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση:
i. Αναγνωρίζουν τα σπουδαιότερα συστατικά των τροφίμων και τη σημασία τους (διατροφική, λειτουργική) μέσα σε ένα σύστημα τροφίμου.
ii. Γνωρίζουν τις κυριότερες χημικές αντιδράσεις και φυσικές ιδιότητες των βασικών συστατικών των τροφίμων.
iii. Αναγνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών και τη σημασία τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα των τροφίμων.
iv. Αντιλαμβάνονται τη δυναμική των συστημάτων τροφίμων, τις μεταβολές που γίνονται μέσα σε αυτά, ιδιαίτερα κατά την επεξεργασία και τη συντήρηση των τροφίμων.
v. Αντιλαμβάνονται τη σημασία των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή
Περιεχόμενο Μαθήματος
Structure, isolation, fractionation and analysis of carbohydrates. Carbohydrates in a solvent environment and as functional ingredients in food systems. Chemical, physical and enzymic modification of carbohydrates. Classes of food carbohydrates: starch and its derivatives, pectins, plant exudates and seed polysaccharides, seaweed extracts, polysaccharides of microbial origin. Carbohydrates in human nutrition. Structure, isolation, purification, analysis and physicochemical properties of proteins (reactivity of characteristic groups, hydrophobicity, solubility, denaturation). Chemical and enzymic modification. Functional properties and structure–function relationships of proteins. Biological function and role of proteins in human nutrition. Lipolysis, oxidation of lipids, synthesis and structure modification of fats by chemical and enzymic means. Emulsifiers. Composition and quality of olive oil. Processing effects on lipids. Fat substitutes. Fats in human nutrition.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Food Chemistry, H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, 2004.
Introductory Food Chemistry, J. Brady, 2013.
Fennema's Food Chemistry, Srinivasan Damodaran, Kirk L. Parkin, 2017.