Ερευνητικές Μέθοδοι στην Επιστήμη Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕρευνητικές Μέθοδοι στην Επιστήμη Τροφίμων / Research Methodologies in Food Science
ΚωδικόςΜ3Υ33
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΧημείας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό, 3ος / Διδακτορικό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600016958

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΜΣ "ΧΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 6
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
"Χημεία, Τεχνολογία και Έλεγχος Τροφίμων και Ζωοτροφών"Υποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕρευνητικές Μέθοδοι στην Επιστήμη Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2021 – 2022
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία6
Class ID
600202272
Τύπος Μαθήματος
Eιδίκευσης / Kατεύθυνσης
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία)
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Κριτήρια εκτίμησης υδρολυτικών και οξειδωτικών μεταβολών και μέθοδοι προσδιορισμού τους. Μέθοδοι εκτίμησης αντιοξειδωτικής δράσης. Αξιολόγηση του αρώματος των τροφίμων με εφαρμογή τεχνικών προχωρημένης ενόργανης χημικής ανάλυσης. Εκτίμηση της υφής των τροφίμων. Ομικές προσεγγίσεις στον έλεγχο ποιότητας και γνησιότητας των τροφίμων. Μέθοδοι για την εκτίμηση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων συστημάτων διασποράς. Πειραματικός σχεδιασμός. Μέθοδοι παρακολούθησης πορείας βιοδεργασιών. Μέθοδοι εκτίμησης βιοδιαθεσιμότητας συστατικών τροφίμων. Ειδικές συσκευές αξιολόγησης των ρεολογικών ιδιοτήτων των τροφίμων. Εργαστηριακή εκπαίδευση. Σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις
Εργαστηριακή Άσκηση
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων
Εκπόνηση μελέτης (project)
Συγγραφή εργασίας / εργασιών
Εξετάσεις
Σύνολο
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική)
  • Εργαστηριακή Εργασία (Διαμορφωτική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
16-04-2022